Επίτιμος δημότης Μυκόνου ο Προκόπης Παυλόπουλος
Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με τα θερμότερα λόγια για το κυκλαδίτικο νησί κατά την αντιφώνησή του, σημειώνοντας πως πρόκειται για «ένα αυθεντικό “κυκλαδικό ειδώλιο” της φύσης» αλλά και «νύφη πολύφερνη, με κύρια προίκα την απαράμιλλη ομορφιά της και τους κατοίκους της, διαχρονικούς θεράποντες του κάλλους της -ακόμη και με την αρχιτεκτονική των εστιών τους- ευτύχησε ν’ αποκτήσει, κυρίως στα χρόνια μας, θαυμαστές και θαμώνες απ’ όλη την Υφήλιο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικότερα στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος είχε δείξει απέραντη αγάπη για τη Μύκονο.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Γνώρισα τη Μύκονο και δέθηκα μ’ αυτήν σχετικώς πρόσφατα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του μεγάλου Ηγέτη και Οραματιστή της Ελλάδας. Κι οφείλω να εξομολογηθώ αλλά και να καταθέσω ότι η αγάπη του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μύκονο δεν πρέπει ν’ αποδίδεται στο ότι έκανε εδώ, ως τον θάνατό του, καλοκαιρινές διακοπές.
Και τούτο διότι ίδιον του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ότι δεν έκανε ποτέ διακοπές, με την έννοια που αποδίδει στη λέξη ο καθημερινός άνθρωπος. Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή –του οποίου τον πολιτικό χαρακτήρα επηρέασε καθοριστικώς ο Προμηθέας και όχι ο Διόνυσος- η Μύκονος του φωτός και του ανέμου υπήρξε ένας ιδεώδης τόπος περισυλλογής, προκειμένου ο χρόνος να μετατραπεί σε περίοδο αναζήτησης πρακτικών λύσεων αναφορικά με την εξυπηρέτηση του Εθνικού και του Δημόσιου Συμφέροντος, στην πιο γνήσια και ανιδιοτελή μορφή του.
Διόλου τυχαίο λοιπόν το ότι η προτομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στέκεται, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και τα νησιά του, «παιδιά» κοσμογονικών ηφαιστειακών εκρήξεων, σ’ ένα σημείο απ’ όπου ξεκινούν δρόμοι προς κάθε πλευρά της Μυκόνου και προς κάθε ορίζοντα του Αρχιπελάγους».