«Άκυρο» Μέρκελ σε Τσίπρα για το ζήτημα του χρέους

Με άδεια χέρια επιστρέφει οριστικά ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου εισέπραξε απλές υποσχέσεις και καμία ουσιαστική δέσμευση από τις επαφές που είχε τόσο με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μερκελ, όσο και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Άκυρο» Μέρκελ σε Τσίπρα για το ζήτημα του χρέους
3'

ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ – ΓΥΡΙΖΕΙ ΜΕ ΑΔΕΙΕΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά ο κ. Τσίπρας προέβη σε άτακτη υποχώρηση στο θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς η κ. Μέρκελ φαίνεται πως ξέκοψε οριστικά την όλη συζήτηση για άμεση έναρξη των συζητήσεων.

Το πλέον απίστευτο είναι πως ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, δεν έκανε την παραμικρή συζήτηση στη Γερμανίδα καγκελάριο για την προκλητική στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέτοντας ζήτημα...ευγένειας!

«Έχουμε μια ειλικρινή σχέση με την κ. Μέρκελ, συνεπώς δεν θα της έθετα ποτέ ένα τέτοιο ζήτημα. Είναι ζήτημα ευγένειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ λίγο αργότερα σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε: «Όταν συναντιέμαι με την Μέρκελ δεν θέτω ζητήματα που αφορούν υπουργούς της».

Δηλαδή, με απλά λόγια, ο κ. Τσίπρας δεν αντέτεινε το παραμικρό στα όσα του είπε η κ. Μέρκελ, επικαλούμενος το... savoir vivre!

Αναφερόμενος, εξάλλου στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι εφικτό το σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Πρέπει να αποφύγουμε την αντιπαράθεση μεταξύ των Θεσμών. Έχουμε σε εξέλιξη τη δεύτερη αξιολόγηση, βλέπουμε από κοινού το χρονοδιάγραμμα με τους Ευρωπαίους εταίρους, το οποίο έχει μπει από τον προηγούμενο Μάιο».

«Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης. Οι συνομιλητές μου πιστεύω πως κατανόησαν αυτήν την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, ενόψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου -γιατί η συνάντησή μου με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας αφορούσε το Brexit και το Κυπριακό- έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές».

Τι δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η Καγκελάριος Μέρκελ παρέπεμψε το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup, τους θεσμούς και το ΔΝΤ.

Αντιθέτως, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η γαλλική πλευρά εμφανίστηκε περισσότερο υποστηρικτική ως προς τις ελληνικές θέσεις, εκφράζοντας τη βούληση της γαλλικής κυβέρνησης να προχωρήσει μία λύση για το χρέος, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άρση της αβεβαιότητας.

Κατα τα λοιπα, η κ. Μέρκελ μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα των συζητήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσον αφορά την ελληνική οικονομία και το προσφυγικό απάντησε, ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες, ωστόσο ανέφερε ότι τα θέματα της συνάντησης ήταν τρία.

Όσον αφορά το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε, ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, κυρίως με την αποστολή εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). «Δεύτερον», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, «επικεντρωθήκαμε στο Κυπριακό και τρίτον, στην πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος».

Ολάντ: Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της η Ελλάδα

Να υλοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατό» οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα του δημοσίου χρέους, ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής Ε.Ε., για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι η Γαλλία ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή