Μπακογιάννη για Τουρκία: Αδυναμία του ΥΠΕΞ να μη συγκαλεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
«Είναι μεγάλη αδυναμία του υπουργείου Εξωτερικών να μην προσέρχεται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και να μη συγκαλεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής», υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη.
Για τις τηλεοπτικές άδειες και τις αποφάσεις του ΣτΕ αναφέρει πως δεν συνηθίζει να σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις, εκφράζει όμως την ικανοποίησή της που το ΣτΕ θα εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.
«Όπως γνωρίζετε, εμείς πιστεύουμε ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον υπουργό είναι αντισυνταγματικό νομοθέτημα και γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι δεν έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πριν το Δικαστήριο κρίνει την ουσία του νόμου Παππά», αναφέρει η κ. Μπακογιάννη υπογραμμίζοντας πως «βεβαίως, επιβαλλόταν να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά ο αυθαίρετος προσδιορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών μέσων, τα οποία κατά την άποψη της κυβέρνησης είναι επιτρεπτά, με προφανή στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης, είναι μια απόφαση την οποία ούτε να διανοηθεί δεν θα τολμούσε άλλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη και υπονομεύει τους θεσμούς με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου».
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η κ. Μπακογιάννη αναφέρει πως «η κυβέρνηση είναι σε απόλυτη δυσαρμονία με την κοινωνία. Αυτό καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο και έχει χάσει κάθε ελπίδα για το αύριο. Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, και η αναξιοπιστία της τόσο στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής όσο και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν θεωρώ απίθανο ο κ. Τσίπρας να επιδιώξει ηρωική έξοδο».
Για τις θέσεις της ΝΔ σχετικά με τη ρητορική του Ερντογάν αναφέρει πως «μας απασχολεί πολύ η προκλητικότητα της ρητορικής του Τούρκου προέδρου, η οποία κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα. Επίσης, η προσπάθειά του να δικαιολογήσει ή να στηρίξει την απόφαση να στείλει στρατεύματα στη Μοσούλη με ευρύτερους ιδεολογικοϊστορικούς ισχυρισμούς. Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία εξάγει την αναταραχή που υπάρχει στο εσωτερικό της, όπου ουσιαστικά ο κ. Ερντογάν έχει αποφασίσει να πολεμήσει την κεμαλική λογική και την κεμαλική κληρονομιά».
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ακόμη πως πρέπει να υπάρξει πλαίσιο συναίνεσης. «Θεωρώ ότι είναι μεγάλη αδυναμία του υπουργείου Εξωτερικών να μην προσέρχεται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και να μη συγκαλεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Είναι σαν να αρνείται την προσφορά των άλλων πολιτικών δυνάμεων στην υπεράσπιση των θέσεων της Ελλάδας. Κάνει πολύ άσχημα και θέλω να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση επιδεικνύει μια τέτοια στάση. Πάντοτε στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις είχαν συνεργασία για τα θέματα αυτά. Εμείς, πάντως, θα ενημερώσουμε φίλους, συμμάχους και εταίρους για τους κινδύνους που εμπεριέχει η ρητορική της Τουρκίας».