«Ράβε-ξήλωνε» για τη διάσωση της Ελλάδας!
Εξαιρετικά ρευστή και αβέβαιη είναι πλέον η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών καθώς μετά την Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Εσθονία και η Σλοβακία ζήτησαν με την σειρά τους εγγυήσεις έτσι ώστε να συμμετάσχουν στο δάνειο που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 21 Ιουλίου.
Γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη αμηχανία στην κυβέρνηση καθώς οι καθησυχαστικοί τόνοι της χθεσινής επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών έρχονται σε αντίφαση με τις επίσημες κυβερνητικές πηγές, μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή.
Οι συγκεκριμένες πηγές υποστήριζαν ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μπει σε γενική συζήτηση περί εγγυήσεων εκτός της διμερούς συμφωνίας με την Φινλανδία. Αυτό συμβαίνει για κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ακύρωση της συμφωνίας των Βρυξελλών όχι μόνο για την πατρίδα μας, αλλά και για ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν χθες ότι δεν πρόκειται να ακυρωθεί η διμερής συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Φιλανδίας καθώς και ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμμαχικές κυβερνήσεις. Επίσης, πρόσθεταν ότι το σημαντικό για την χώρα μας είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και της ευρωζώνης, ενώ εκτιμούσαν ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Ωστόσο, υπάρχει ρεαλιστικός κίνδυνος εμπλοκής της συμφωνίας της 21η Ιουλίου, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα καθώς και ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εκτίμησε αρχικά τις αξιώσεις της Φιλανδίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε χθες αργά το απόγευμα, σε επίσημη δήλωση με την οποία παραπέμπει τις διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα.
Λίγο αργότερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιχειρούσαν νε εκπέμψουν σήματα ψυχραιμίας, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν άλλα αιτήματα εκτός των Φινλανδών, ωστόσο διαψεύστηκαν πριν περάσουν 24 ώρες.
Πλέον, είναι απολύτως λογικό ότι σε αυτό ρευστό κλίμα και με την συμφωνία των Βρυξελλών να βρίσκεται στον «αέρα», τα όσα ελέχθησαν στις χθεσινές διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις περνάνε σε δεύτερη μοίρα.