Κυριάκος Μητσοτάκης: Να αξιοποιήσουμε το πλεόνασμα ταλέντου της νέας γενιάς
Τα επτά βασικά θέματα της συνάντησης ήταν:
- Η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
- Τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην ίδρυση και λειτουργία επιχείρησης.
- Η άμεση ανάγκη μείωσης της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών.
- Τα ζητήματα ανταγωνισμού.
- Η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από προηγμένες οικονομίες.
- Το δικαίωμα στην «Δεύτερη Ευκαιρία» και το πτωχευτικό δίκαιο.
- Η δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας στη νέα γενιά.
Οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Υπογράμμισαν ότι ο εργοδότης που διαθέτει υψηλόμισθους υπαλλήλους τιμωρείται. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν ότι είναι πιο συμφέρον για μια επιχείρηση να μισθοδοτεί τρεις υπαλλήλους που αμείβονται με 700 ευρώ έκαστος, παρά έναν υπάλληλο που λαμβάνει 2.000 ευρώ μηνιαίως.
Τόνισαν ακόμη, ότι βασικότερος λόγος για την μη βιωσιμότητα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων είναι τα καθημερινά γραφειοκρατικά εμπόδια. Αρκετοί νέοι επιχειρηματίες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της ελληνικής αγοράς. Όπως είπαν, η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου, ωθεί τις επιχειρήσεις να αναζητούν τρόπους, ώστε να μην εμφανίζονται κερδοφόρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε το σχέδιο της ΝΔ μιλώντας ξανά για τη Συμφωνία Αλήθειας, τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση, που προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και των μερισμάτων από το 15% στο 5%.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν να κερδίσουν πολλά από την μεταφορά, από τα μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υπενθύμισε ότι πρόσφατα, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση και πως αντίθετα, η κυβέρνηση, εδώ και μήνες, δεν έχει φέρει στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου.
Αναφορικά με την χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ένας από τους στόχους πρέπει είναι η σύνδεση των επενδυτικών ευκαιριών που «γεννούν» οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ως «κοιτίδες» καινοτομίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ταυτόχρονα, δεσμεύθηκε για μείωση της γραφειοκρατίας, για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και κατάργηση αχρείαστων σταδίων στην διαδικασία έναρξης επιχείρησης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως στην Ελλάδα υπάρχει ένα τεράστιο, ανεκμετάλλευτο δυναμικό νέων ανθρώπων, που θέλουν να δημιουργήσουν τη δικιά τους επιχείρηση και χρειάζονται την έμπρακτη υποστήριξη από την Πολιτεία.
«Χρειάζεται υποστήριξη στο επίπεδο της χρηματοδότησης. Χρειάζεται υποστήριξη κυρίως, στο επίπεδο της μείωσης και των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και της φορολογίας, έτσι ώστε αυτές οι νέες επιχειρήσεις να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν πρόσθετες θέσεις απασχόλησης. Αποτελεί δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η οριζόντια στήριξη της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας. Μόνο μέσα από τέτοιες δράσεις θα μπορέσει η Ελλάδα και πάλι να βρει τον αναπτυξιακό της βηματισμό και να δημιουργήσει πολλές, καλά αμειβόμενες, νέες θέσεις απασχόλησης, για νέους ανθρώπους», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.