Τηλεοπτικές άδειες: Σε αδιέξοδο το δίδυμο Τσίπρα - Παππά

Σε αδιέξοδο το δίδυμο Τσίπρα - Παππά, αναζητεί λύσεις για την επόμενη μέρα - Συντριπτική ήττα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει, με ψήφους 14 έναντι 11, αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες - «Σεισμός» στους κόλπους της κυβέρνησης - Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Μπρος γκρεμός, πίσω γκρεμός και στο πλάι αδιέξοδο.

Με αυτή την εικόνα μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το αδιέξοδο είναι πλήρες και οι επιλογές των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου είναι ουσιαστικά δύο:

-Είτε να υποταγούν στη συνταγματική νομιμότητα όπως τους την προσδιορίζει το ανώτατο δικαστήριο

-Είτε να κάνουν ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος επιμένοντας να αγνοούν την πραγματικότητα.

Την πρώτη φορά, στη διαχείριση του Μνημονίου καταδίκασαν τη χώρα με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους τώρα θα καταδικάσουν τους ίδιους.

Κι όμως, όσοι έχουν κατανοήσει τον τρόπο σκέψης και την ψυχοσύνθεση τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του στενού του συνεργάτη Νίκου Παππά αντιλαμβάνονται ότι στο μυαλό τους υπάρχει ένας μονόδρομος:

Να πάνε μπροστά, επιλέγοντας να χορέψουν το χορό του Ζαλόγγου, φωνάζοντας αέρα στην... διαπλοκή. Μια διαπλοκή που θα την είχαν στο χέρι αν δεν λειτουργούσαν υπερφίαλα καθώς είχαν μαζί τους τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -παρότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό με λεπτομέρειες το σκεπτικό της- είναι κάτι παραπάνω από σαφής. Η πλειοψηφία του δικαστηρίου αποφάσισε ότι ο αποκαλούμενος νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός στον πυρήνα του καθώς κάθε λεπτομέρεια για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα πρέπει να περνά μέσα από τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι είναι ανεξάρτητη αρχή. Τελεία και παύλα.

Άρα, σε αυτό το αξίωμα υπάγονται και ο αριθμός των αδειών και η διαχείριση του φάσματος και ο τρόπος της αδειοδότησης και το τίμημα.

Η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του ύφους και της ποιότητας των σχολίων της, επιχειρεί να ξεπεράσει την ουσία της απόφασης και στέκεται στο τυπικό, της συγκρότησης του ΕΣΡ. Και ήδη, από την πρώτη ώρα έχει προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση γέφυρα που ουσιαστικά είναι έωλη καθώς ανατρέπει ριζικά το δικό της σκεπτικό.

Η πρωτοβουλία της αυτή είναι σαφές ότι αποσκοπεί σε ένα στενό εσωκομματικό ακροατήριο καθώς ήδη και σε αυτό το πεδίο ο Αλέξης Τσίπρας και η επιτελική του ομάδα βρίσκονται επίσης εγκλωβισμένοι καθώς δεν ελέγχουν το κόμμα τους παρά το γεγονός ότι η μισή τους οργανωμένη βάση τους έχει εγκαταλείψει μέσα σε ελάχιστους μήνες.

Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί από το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι εγκαταλείπεται κάθε σκέψη για ανασχηματισμό καθώς ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αντέξει τον παραμικρό κραδασμό δυσαρέσκειας που θα έφερνε η διατάραξη των ισορροπιών τρόμου που υπάρχουν τόσο στο κόμμα όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα διαφαίνεται ότι έχει αποφασίσει η μικρή και απομονωμένη ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση θα καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου απλώς να πείσει την εκλογική της πελατεία ότι οι «νταβατζήδες της διαπλοκής» θα πληρώσουν.

Δεν την απασχολεί ούτε καν το γεγονός ότι κάνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά στροφή 180 μοιρών εγκαταλείποντας το σκεπτικό ότι η αγορά σηκώνει μόλις 4 κανάλια εθνικής εμβέλειας.Τώρα λοιπόν μιλά για προσωρινές άδειες -έως ότου συγκροτηθεί το ΕΣΡ και κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες- τις οποίες θα δικαιούνται όσοι θέλουν, αρκεί να τηρούν τις προβλέψεις του νόμου Παπά. Δηλαδή, όσοι σταθμοί ήδη εκπέμπουν, όσοι υποψήφιοι καναλάρχες έλαβαν μέρος στον πλειοδοτικό διαγωνισμό αλλά και ενδεχομένως όσοι θα ήθελαν ακόμη και τώρα να μπουν στο παιχνίδι.

Πρόκειται για σοφιστεία καθώς επαναλαμβάνουμε ότι η κυβέρνηση παριστάνει πως δεν κατανοεί ότι το ΣτΕ ακύρωσε το σύνολο του νόμου καθώς επισημαίνει ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα ανήκει στο ΕΣΡ.

«Σεισμός» στο Μαξίμου - Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, πρακτικά ολόκληρο το αφήγημα της κυβέρνησης γύρω από το νέο τηλεοπτικό τοπίο και ιδίως ό,τι αφορά την πάταξη της διαπλοκής, καταρρέει.

Εντούτοις, το Μαξίμου, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, έσπευσε να ανακοινώσει ότι την ερχόμενη Δευτέρα (31/10/2016) θα κατατεθεί στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζονται άμεσα και οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς αργά το μεσημέρι της Πέμπτης (27/10/2016), κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο ανασχηματισμός».

Μάλιστα οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Αυγή», εκτίμησαν πως «πιθανότερο σενάριο φαίνεται ότι είναι ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».

με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδιακσίες για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Επιπλέον πρόκειται για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης καθώς στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είχε στηρίξει όλο το αφήγημα για πάταξη της διαπλοκής.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι μέχρι να συσταθεί το ΕΣΡ όποιο από τα υφιστάμενα κανάλια θέλει να εκπέμψει πρέπει να πάρει προσωρινή άδεια, να πληρώσει - χωρίς να διευκρινίζεται το ποσό -, και να τηρήσει τις νόμιμες προδιαγραφές για θέσεις εργασίας, υποδομές και πρόγραμμα.

Πρωτοφανής επίθεση Γεροβασίλη εναντίον της Δικαιοσύνης

Εν τω μεταξύ, βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος της Δικαιοσύνης άφησε με δηλώσεις της λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες, Τετάρτη (26/10/2016) η κ. Γεροβασίλη. «Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το "μαύρο" στην ΕΡΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι δεσμευτικές, αλλά κρίνονται από την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη, για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση.

«Τίποτα δεν θα εμποδίσει την βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι συνταγματικά προβλεπόμενη», είπε - μεταξύ άλλων - η κ. Γεροβασίλη.

«Ομοβροντία» αντιδράσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης

Το καθολικό αίτημα για την παραίτηση Παππά αντικατοπτρίζεται από τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επιτίθενται με δριμύτητα εναντιον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Μήνυμα απαρέγκλιτης τήρησης του Συντάγματος και της νομιμότητας έστειλε χθες, Τετάρτη (26/10/2016) το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, με ψήφους 14 έναντι 11. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια βαρύτατη πολιτική ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας ξεκαθάρισε ότι ο νόμος 4339/2015 για τις τηλεοπτικές άδειες δεν επιδέχεται καμίας απολύτως βελτίωσης.

Ειδικότερα, οι δικαστές αποφάσισαν ότι το άρθρο 2 παράγραφος α' του νόμου Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Το ΣτΕ έκρινε οριστικά ότι η διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ, συνεπώς το υπάρχον καθεστώς με του τέσσερις οριστικούς υπερθεματιστές παύει να ισχύει και άρα η όλη διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί από μηδενική βάση.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει στους τέσσερις καναλάρχες το ποσό της πρώτης δόσης που είχαν καταβάλει για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.

Παππάς: Δεν παραιτούμαι, στην Ελλάδα συντελείται μια αεροπειρατεία

Την πρόθεσή του να μην παραιτηθεί από το υπουργείο Επικρατείας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (27/10/2016) στην ΕΡΤ ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούσαν να εγκαταλείψει τη θέση του και επαναλαμβάνοντας ότι «το τσάμπα και η πειρατεία θα τελειώσουν» και ότι «στην Ελλάδα συντελείται μια αεροπειρατεία».

Ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει «ένα κλειστό κλαμπ καναλαρχών να ασυδοτεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή «ένα νόμο - γέφυρα, με τον οποίο θα πληρώσουν όλοι οι καναλάρχες».Τι συνέβη το βράδυ της Πέμπτης έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ

Κατά την έξοδό του από το κτίριο του ΣτΕ ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου, Νικόλαος Σακελλαρίου, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση. «Δεν μπορώ να κάνω απολύτως καμία δήλωση. Η διάσκεψη ειναι μυστική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις