ΕΣΡ - Τηλεοπτικές άδειες: Συναίνεση ή διασυρμός;
Στην αποψινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής παίζονται πολλά. Εκτός από τις τηλεοπτικές άδειες και τη σύσταση του νέου ΕΣΡ, παίζεται κυρίως η σοβαρότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει το θέμα των τηλεοπτικών καναλιών με όρους δημόσιου χαβαλέ!
Κοινή εκτίμηση όλων των πολιτικών αναλυτών είναι ότι η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται σε αυτό που λέμε «πολιτική τρολιά».
Ο όρος βεβαίως είναι αδόκιμος, πλην όμως εξόχως εύστοχος.
Και για να εξηγούμαι:
Στη γλώσσα του Διαδικτύου η λέξη τρολ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ που με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις επιχειρεί να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες και με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση.
Μέχρι στιγμής οι επιλογές του νόμου Παππά και του Βύρωνα Πολύδωρα δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί σκόπιμα να προκαλέσει και να επιφέρει διαταραχή.
Μήπως οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς δεν ήξεραν ότι ο νόμος θα καταπέσει στο ΣτΕ;
Μήπως οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος δεν γνώριζαν ότι η επιλογή Πολύδωρα θα δημιουργούσε συνθήκες trolling;
Αστεία πράγματα.
Αν το σύστημα του Μαξίμου ήθελε σοβαρή λύση στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών θα την είχε βρει.
Ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός δείχνει ότι το Μαξίμου δεν θέλει λύση. Το αντίθετο μάλιστα. Επιθυμεί να δημιουργήσει συνθήκες σκληρής πόλωσης που θα μπορέσουν αργότερα να χρησιμοποιηθούν ως πολιτικά επιχειρήματα κατά της αντιπολίτευσης.
Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό η κυβέρνηση υιοθετεί έναν ιδιότυπο ανορθόδοξο πόλεμο που κινείται στη λογική «ανοίγω πολλαπλά μέτωπα και δεν κλείνω τίποτα».
Σε... ανορθόδοξο πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται λοιπόν και η υπόθεση της σύστασης του νέου ΕΣΡ, της κατάργησης του νόμου Παππά και της συνέχισης λειτουργίας των υφιστάμενων καναλιών, αλλά και των καναλιών που αδειοδοτήθηκαν με το νόμο Παππά.
Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι βρίσκεται σε κράτος πανικού, αφού κανείς δεν έχει διευκρινίσει πώς ακριβώς θα λειτουργούν τα υπάρχοντα κανάλια μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με ποιες προϋποθέσεις και με τι αντίτιμο.
Παράλληλα, κανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις άδειες που έλαβαν οι κύριοι Μαρινάκης και Σαββίδης, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν σε στελέχη και υλικοτεχνική υποδομή.
Σήμερα το απόγευμα στις 5:00, η κυβέρνηση θα καταθέσει υποτίθεται τις προτάσεις της για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης και στη συνέχεια θα καταθέσει το νέο νόμο-γέφυρα για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή.
Το βάρος των διαβουλεύσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης το έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ο οποίος αναζητά έστω μια στοιχειώδη συναίνεση προκειμένου να αποφευχθεί το «φιάσκο» σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Μέχρι στιγμής, το πλεονέκτημα των κινήσεων φαίνεται να ανήκει στη ΝΔ, η οποία αρνείται να συναινέσει στις επιλογές της κυβέρνησης και επί της ουσίας ζητά να επανέλθουν άμεσα όλες οι αρμοδιότητες αδειοδότησης στο ΕΣΡ, τόσο για την έκδοση προσωρινών αδειών, όσο και για τον διαγωνισμό μόνιμης αδειοδότησης των καναλιών.
Παράλληλα, η γαλάζια παράταξη δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα, την οποία θεωρεί κατώτερη των περιστάσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει μέσω του περιβάλλοντός του ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει από μηδενική βάση άλλες υποψηφιότητες.
Οι τακτικοί ελιγμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είναι περιορισμένοι.
Αν δεν κάνει κάποια βήματα πίσω θα εγκλωβιστεί σε κινήσεις που ισορροπούν στα όρια της γραφικότητας και θα τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε πιθανότητα ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Παρά τις χθεσινές (30/10/2016) «διαρροές» περί συναίνεσης και εξεύρεσης λύσης που διακινούνται κατά κύριο λόγο από το μέγαρο Μαξίμου, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr επιμένουν ότι η κατάσταση θα εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο.
Επί το λαϊκότερον «θα γίνει το Κούγκι!».