Τηλεοπτικές άδειες: Σε πανικό το Μέγαρο Μαξίμου - Κινήσεις απελπισίας για να βγει από το αδιέξοδο
Καταργούν μόνο μία διάταξη από το νόμο - «Ναυάγιο» στη σύσταση του ΕΣΡ προτού καν ξεκινήσει η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή - Ο Παππάς επιστρέφει τις αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ανεξάρτητη Αρχή - Δική της πρόταση νόμου κατέθεσε η ΝΔ - «Εδώ και τώρα εκλογές» ζητάει ο Μητσοτάκης
Σφίγγει επικίνδυνα ο πολιτικός κλοιός γύρω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού βλέπει πλέον ότι το σενάριο για τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη με τη ΝΔ καταρρέει προτού καν κιόλας ξεκινήσει να συζητείται στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
Επί της ουσίας, το Μαξίμου αυτοπαγιδεύτηκε στον ελιγμό που πήγε να κάνει, δηλαδή να κρατήσει... όρθιο το νόμο Παππά, καταργώντας απλώς τη διάταξη 2Α του νομοθετήματος (αφορά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας), η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έστω κι αν αυτό έφτανε για να κριθεί το σύνολο του νόμου 4339/2015 αντισυνταγματικό!
Είναι κάτι παραπάνω από φανερό πλέον ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτο πανικό.
Σε μια προσπάθεια να προλάβει τις όποιες εξελίξεις, σχεδόν λίγη ώρα προτού ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανακοίνωνε μέσω του ραδιοσταθμού «Real FM» την επιστροφή των αρμοδιοτήτων της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο ΕΣΡ.
«Σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον υπουργό Επικρατείας. Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.
«Αυτή τη στιγμή παρανομούμε όλοι μαζί, γιατί δεν έχει παραταθεί και το καθεστώς της προσωρινής άδειας, με απόφαση του ΣτΕ από το 2010», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς και κάλεσε τη ΝΔ, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης, να διευκρινίσει ποιες διατάξεις του νόμου θέλει να καταργηθούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ
Αρνείται να αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Πολύδωρας
Εν τω μεταξύ, «λάδι στη φωτιά» και το πολεμικό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ έριξε και η δήλωση του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υποψηφιότητά του για το ΕΣΡ.
Ξεχωριστή πρόταση νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες από τη ΝΔ
Την ίδια στιγμή, η ΝΔ, επιχειρώντας να δείξει πως δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω στο θέμα του νόμου Παππά, κατέθεσε δική της ξεχωριστή πρόταση νόμου για την τακτοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, με την οποία ζητεί, μεταξύ άλλων, το οριστικό «ξήλωμα» του νόμου 4339/2015, επιμένοντας πως κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
«Κροκοδείλια τα δάκρυα της ΝΔ για τους εργαζόμενους. Ειλικρινή τα δάκρυά της για τους καναλάρχες», σχολίασε από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς την πρόταση νόμου της ΝΔ για την αδειοδότηση των καναλιών.
Ο κ. Παππάς σημείωσε σε απάντησή του για την πρόταση νόμου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «οι μοναδικές επί τις ουσίας διαφοροποιήσεις που φέρνει η πρόταση νόμου της ΝΔ για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών, σε σχέση με τον ισχύοντα νόμο, είναι:
1. Καταργεί το κατώτατο όριο εργαζομένων, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ορίσει στους 400 πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους ανά κανάλι.
2. Καταργεί τον διαγωνισμό και τον αντικαθιστά από "αδειοδοτική διαδικασία", η οποία ελαχιστοποιεί το τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο».
Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε: «Κατά τα άλλα, η πρόταση νόμου της ΝΔ επαναλαμβάνει, προς το χαλαρότερο, τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος 4339/15, στα άρθρα 1-15. Σε αυτά ακριβώς τα άρθρα τα οποία η ΝΔ θέλει να καταργήσει. Σε αυτόν ακριβώς τον νόμο, ο οποίος -στις βασικές του διατάξεις- υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία σημαντικά ευρύτερη της κυβερνητικής».
Μητσοτάκης: Εκλογές το συντομότερο δυνατόν
Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο κι αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συζητήσαμε εκτενώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Επανέλαβα στον κ. Πρόεδρο τους εντονότατους προβληματισμούς μας, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Εξήγησα, στον κ. Πρόεδρο, γιατί - κατά την άποψη της Νέας Δημοκρατίας - η μόνη λύση για να βγει η χώρα από την πολιτική παρακμή στην οποία έχει περιέλθει, είναι οι εκλογές, το συντομότερο δυνατόν».
Ωστόσο, τόσο η δήλωση Μητσοτάκη όσο και η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για σχέση με τη διαπλοκή.
«Ο κ. Μητσοτάκης εξοφλεί γραμμάτια στην διαπλοκή. Η Νέα Δημοκρατία έδωσε στην δημοσιότητα μια πρόταση νόμου, με στόχο να αποτρέψει κάθε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης, ανακαλύπτει "υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών" και ζητάει να πέσει η κυβέρνηση», ανέφερε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.
«Οι μάσκες λοιπόν έπεσαν. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση και το Χρέος, η Νέα Δημοκρατία, και ο κ. Μητσοτάκης, επιδιώκουν, ανοιχτά πλέον, αποσταθεροποίηση. Και το κάνουν, προκειμένου να υπερασπιστούν το κλειστό καρτέλ των καναλαρχών, να ματαιώσουν κάθε προοπτική διαγωνισμού και να αποτρέψουν αυτό που δεν έγινε τα τελευταία 27 χρόνια: το να διασφαλιστεί, δηλαδή, το δημόσιο συμφέρον στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, σε βάρος της διαπλοκής. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, ο κ. Μητσοτάκης εξοφλεί γραμμάτια στην διαπλοκή. Και αυτό πλέον δεν μπορεί να το κρύψει ούτε σε επίπεδο προσχημάτων», πρόσθεσε στην ίδια ανακοίνωση το Μαξίμου.
Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι». Μένει πλέον να φανεί τι απόφαση θα λάβει η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, η συνεδρίαση της οποία ξεκινά στις 17:00.