Αυστηρό μήνυμα Λαβρόφ σε Ερντογάν: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο (photo-video)
Με αφορμή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο Πρόεδρο
Ερωτηθείς ο Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως η απάντηση για τις δηλώσεις του Ερντογάν είναι πολύ απλή: «Σε όλα τα ζητήματα πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο και ό,τι απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις», ενώ συμπλήρωσε πως και για το Κυπριακό πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτικών, Νίκος Κοτζιάς, για τις δηλώσεις Ερντογάν τόνισε πως «Η ιστορία της καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία αλλά τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι σύνορα του διεθνούς δικαίου», συμπληρώνοντας πως, «Κάποιος μπορεί και να ερωτευτεί μια γυναίκα στη Χαβάη».
«Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Την ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια» κατέληξε για το θέμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Στην συνέντευξη τύπου οι δύο ΥΠΕΞ αναφέρθηκαν και στο Κυπριακό με τον Νίκο Κοτζιά να εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τη Ρωσία για τη σταθερή στάση που κρατάει στο θέμα, τη στήριξη της κυριαρχίας, δηλαδή, της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Σεργκέι Λαβρόφ να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να έχουμε μια βιώσιμη λύση
«Συζητήσαμε με τον Σεργκέι Λαβρόφ για τις εξελίξεις στην περιοχή, τον πόλεμο στη Συρία που πρέπει να τελειώσει. Χρειαζόμαστε ένα αντιπολεμικό κίνημα που να χτυπάει το πρόβλημα στη ρίζα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς μιλώντας επίσης για πολιτικούς στην περιοχή μας που σκέφτονται με παλαιούς τρόπους και «παλαιούς εθνικισμούς που εκδηλώνονται με νέους τρόπους». Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε, επίσης, το ρωσικό λαό «για τα τρυφερά αισθήματα για την Ελλάδα που εκφράζεται στον τουρισμό παρά τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ από την πλευρά του τόνισε ιδιαίτερα τις «πολύ καλές προοπτικές για να ενισχύσουμε τις σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδα και στο πεδίο το ενεργειακό» ενώ για τη σχέση Ρωσίας-ΝΑΤΟ είπε ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πολιτική κυρώσεων και θέλει να υπάρχει εμβάθυνση του διαλόγου.
Σε ό,τι αφορά το ουκρανικό και την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ εμείς έχουμε κοινή θέση και θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Μιλώντας, δε, για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ είπε ότι «τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν οι ΗΠΑ είδαν ότι εμείς δεν συμφωνούμε πάντα σε ό,τι θέλουν να κάνουν, όταν είδαν ότι ο Πούτιν προσπαθεί να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ είναι μεγάλη δύναμη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να παίζουν με τους όρους τους. Αν ακολοθήσουμε αυτή τη γραμμή δεν πρόκειται να έχουμε κανένα αποτέλεσμα».