Ανασχηματισμός προ των πυλών: Παίζει το τελευταίο του χαρτί ο Τσίπρας
Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε μέσο να πείσει τους πάντες ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι στα άμεσα σχέδια του πρωθυπουργού, οι κινήσεις του Μαξίμου δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται έτοιμος να πατήσει το κουμπί της αλλαγής του υπουργικού συμβουλίου του, γεγονός που σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb.gr προκύπτει από τις κατ’ ιδίαν συσκέψεις του με πρόσωπα του στενού του επιτελείου.
ΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ – ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει κατά κάποιο τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη δημοσκοπική κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και να αντιστρέψει την κοινωνική οργή που είναι έτοιμη να σκάσει σαν «τσουνάμι» επάνω στην κυβέρνησή του, εξαιτίας των αιματηρών μέτρων του Μνημονίου. Όμως αυτό είναι και το τελευταίο του χαρτί και ο ίδιος το γνωρίζει πολύ καλά.
Ενδεικτικά, τις τελευταίες ώρες έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις του στενού επιτελείου του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στην κυβέρνηση (Παππάς, Τζανακόπουλος, Καλογήρου) αλλά και συζητήσεις και με τον Γιάννη Δραγασάκη, ενώ ήδη ο ανασχηματισμός αποτελεί αντικείμενο συζήτησης του κ. Τσίπρα με τον κυβερνητικό εταίρο του, τον Πάνο Καμμένο.
Οι παραμένοντες και οι μετακινούμενοι
Σε ό,τι αφορά στις δομικές αλλαγές που σηματοδοτούν και τα Π.Δ., όλα δείχνουν ότι ο Χριστόφορος Βερναρδάκης θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Χρήστος Σπίρτζης θα κρατήσει τον θώκο του στο Υπουργείο Υποδομών.
Στους «αμετακίνητους» συγκαταλέγονται και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, δεδομένης της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρδνησης Γιάννης Δραγασάκης καθώς επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Προς ώρας και σύμφωνα με πληροφορίες, αμετακίνητοι παραμένουν και οι Γιάννης Μουζάλας (Μεταναστευτικής Πολιτικής) και Νίκος Κοτζιάς (Εξωτερικών).
Όσο για τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, το όνομά του «παίζει» για το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ για τη θέση του ήδη ακούγονται και λέγονται πολλά. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει ήδη βολιδοσκοπήσει και πρόσωπο που συνιστά «έκπληξη πρώτης γραμμής», ωστόσο δεν έχει λάβει, προς ώρας τουλάχιστον, απάντηση.
Παράλληλα, το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη ακούγεται για το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και για το Υγείας - με λιγότερες πάντως πιθανότητες.
Υπουργικά στελέχη στην… έξοδο κινδύνου
Τη ίδια στιγμή, αμφίβολη κρίνεται η παραμονή του Θοδωρή Δρίτσα στη θέση του υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής και Μεταφορών (εκεί θα μεταφερθούν οι μεταφορές).
Εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είναι ορισμένοι από εκείνους που δεν αποκλείεται να δουν την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση.
Οι νέες αφίξεις
Εν τω μεταξύ, τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου διεκδικούν αρκετοί, μεταξύ αυτών ένα νέο πρόσωπο που αναμένεται να μπει στην κυβέρνηση, ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ακούγεται και το όνομα του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Στις νέες «αφίξεις» συγκαταλέγεται η διευθύντρια του Γιώργου Κατρούγκαλου, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ κατά πληροφορίες, αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα διαδραματίσει ο αρμόδιος υφυπουργός για τα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.
Ποια υπουργεία αλλάζουν – Όλες οι λεπτομέρειες
Όπως έγινε γνωστό, την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση είχε στείλει στο ΣτΕ προς έγκριση προεδρικά διατάγματα, που προβλέπουν δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και τη διάρθρωση των υπουργείων.
Τα δύο αυτά Προεδρικά Διατάγματα, κρίθηκαν νόμιμα από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, με τις υπ’ αριθμ. 209 και 210 γνωμοδοτήσεις.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε, με δύο Προεδρικά Διατάγματα του πρωθυπουργού, να συστήσει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ γίνεται ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία άλλων υπουργείων.
Σύμφωνα με τα δύο Προεδρικά Διατάγματα, δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από γραμματείες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Πρόκειται για τις γενικές γραμματείες Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υποδοχής. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελείς υπηρεσίες Ασύλου, Αρχής Προσφύγων και Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ακόμη, δημιουργείται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο συγκροτείται από την γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.
Επίσης, ανασυστήνεται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού του παλαιού υπουργείου Τουρισμού, που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 24/2015.
Στο ίδιο πλαίσιο δημιουργείται υπουργείο Ενέργειας το οποίο θα συγκροτηθεί από τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μεταφέρεται σε αυτό η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, για τους οποίους ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αναλυτικότερα, δημιουργείται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Παράλληλα, μετονομάζονται τα εξής υπουργεία:
- Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.
- Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
- Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.
- Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
- Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.