Την Τρίτη στη Βουλή ο Νόμος Πλαίσιο

Φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών...

Αύριο Τρίτη εισάγεται, τελικά, για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Σήμερα το πρωί φοιτητές, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο, προχώρησαν σε κατάληψη των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο εσωτερικό επρόκειτο να δοθεί συνέντευξη Τύπου της ΠΟΣΔΕΠ και των 900 πανεπιστημιακών που τάσσονται επίσης κατά του νόμου.

Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε τελικά στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Οι πρυτάνεις από την πλευρά τους προσπαθούν μετά και τις σημερινές συναντήσεις τους με την υπουργό κυρία Αννα Διαμαντοπούλου να βρουν τη «χρυσή τομή» με το υπουργείο για την αλλαγή στα πανεπιστήμια.

Αντιδράσεις για το νόμο και εντός ΠΑΣΟΚ

Αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται να εκφράσουν τις ισχυρές ενστάσεις τους προς την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου.

Ήδη στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Σπύρος Βούγιας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Χρήστος Κατσούρας και η κυρία Εύα Καϊλή επέκριναν αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ο κ. Καρτάλης έστειλε επιστολή εκφράζοντας τις ενστάσεις του και διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές ενώ ο κ. Βούγιας κατέθεσε έξι τροπολογίες και δημοσίευσε αιχμηρό άρθρο.

Υπό αυτά τα δεδομένα η έμπειρη υπουργός θα επιχειρήσει να ομαλοποιήσει το κλίμα δεχόμενη αλλαγές σε εκείνα τα σημεία του νομοσχεδίου στα οποία δεν έχει θέσει κόκκινη γραμμή.

Αναλυτικά, τα θέματα στα οποία η κυρία Διαμαντοπούλού φαίνεται πρόθυμη να βάλει νερό στο κρασί είναι η σύνθεση και οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου και του πανεπιστημιακού Συμβουλίου, οι διατάξεις για τριετείς σπουδές, η συμμετοχή των τμημάτων στην οργάνωση των πανεπιστημίων, η συμμετοχή φοιτητών στα συμβούλια για την μέριμνα και τις σπουδές και η συνεργασία των ΤΕΙ με ερευνητικά κέντρα.

Από την άλλη η υπουργός δεν διαπραγματεύεται την καθιέρωση εξωτερικών μελών στα πανεπιστημιακά συμβούλια, την κατάργηση του ασύλου, την αυστηροποίηση των σπουδών και την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με βάση την αξιολόγησή τους.