Επίσκεψη Ομπάμα - Τσίπρας: Απομείωση χρέους τώρα - Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης
Ο κ. Τσίπρας εξήρε τη θητεία Ομπάμα, η οποία όπως είπε «άλλαξε την πολιτική των ΗΠΑ και τις σχέσεις των δύο χωρών».
«Το 1999 ο κ. Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα υποδέχεται έναν πρόεδρο που οδήγησε την αμερικανική οικονομία εκτός κρίσης μετά το 2008. Οκτώ χρόνια μετά, τα αποτελέσματα είναι απτά. Η οικονομία των ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας και σε ανάπτυξη, ενώ από την άλλη η λιτότητα της Ε.Ε. κρατάει τις εδώ οικονομίες εγκλωβισμένες προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Συνεχής Ροή ειδήσεων για την επίσκεψη και τις συναντήσεις Ομπάμα
Και πρόσθεσε: «Επιχειρώντας να αποφύγει λάθη του παρελθόντος, η διεθνής κοινότητα το 1953, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, ρύθμισε το χρέος της ηττημένης πολεμικά Γερμανίας, συνδέοντας το με ρήτρα ανάπτυξης. Σήμερα η Γερμανία οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».
«Ο ελληνικός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με τις χειρότερες συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Μέσα σε τέσσερα χρόνια χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27%. Παρά τις πληγές μας σταθήκαμε όρθιοι και βήμα με βήμα αναστηλώνουμε την οικονομία μας. Φέτος, μετά από πολλά χρόνι,α έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη και αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Πρέπει να αναγνωρίσω και την πολιτική και ηθική στήριξη που παρείχε ο κ. Ομπάμα στην κυβέρνηση μου που πάλεψε για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και για να μείνει η Ευρωζώνη ενωμένη. Πιστεύω πως πήραμε τις σωστές αποφάσεις και προχωρήσαμε σε σωστές μεταρρυθμίσεις, με παράλληλη αντιμετώπιση της διαφθοράς και προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων. Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά ενάντια σε μεταρρυθμίσεις που δεν οδηγούν στην ανάπτυξη και δεν μπορούν να απαλύνουν τα βάρη της κοινωνίας, και ιδίως της νεότερης παραγωγικής γενιάς. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα, η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επαναπροσδιορισμός των πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος είναι τώρα», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κρίσιμη την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία τη δεδομένης στιγμή για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της», συμπληρώνοντας πως «η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να προοδεύσει ξανά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, «μιλήσαμε για την ενίσχυση της οικονομικής διμερούς μας συνεργασίας, για την έρευνα, την τεχνολογία, τον αγροτουρισμό, τον τουρισμό και το εμπόριο, μιας και η Ελλάδα μπορεί να είναι ενδιάμεσος κόμβος. Συζητήσαμε για τα έργα ενεργειακής ανάπτυξης που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για τις προοπτικές με τη διάνοιξη νέων δρόμων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, με διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Μιλήσαμε για τη συνεργασία της αμερικανικής κοινότητας και της ελληνοαμερικανικής για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα».
«Συζητήσαμε και για το προσφυγικό», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας, σε μια περιοχή που η αποσταθεροποίηση εντείνεται». «Η Ελλάδα εντείνει τον ρόλο της, παρά τα οικονομικά προβλήματα, για την ασφάλεια απέναντι στην τρομοκρατία, ενώ παρείχε στήριξη σε χιλιάδες πρόσφυγες παρά το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου και παρά το ότι δεν είχε υποστήριξη από πολλά κράτη της Ε.Ε. Επιμένουμε πως η λύση είναι η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης. Συζητήσαμε για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών κατά αμάχων σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη».
Ο κ. Τσίπρας έστειλε έμμεσο μήνυμα και στην Τουρκία, λέγοντας πως «υπογράμμισα τη σταθερή συνεργασία μου με την Τουρκία, που έχει κρίσιμο μέλλον για την ειρήνη», ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτή η συνεργασία μπορεί να προχωρήσει χωρίς όμως αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε πως «υπάρχει ελπίδα, αλλά χρειάζεται και προσοχή, καθώς καίρια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Στόχος η λύση να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού και αυτό σημαίνει αποχώρηση των στρατευμάτων και εγγυήσεις».
Λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ζήτημα του χρέους εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Γερμανία θα πειστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μιας και η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορώ να πείσω την Άνγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ είναι απλά μια πολιτικός. Οι Γερμανοί επιμένουν πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Πλέον, αυτό που αναμένεται να γίνει είναι αυτό που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του '15. Είχαμε πει πως μόλις ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση θα μιλήσουμε για απομείωση του χρέους για να βγει η χώρα στις αγορές και να έχουμε ανάπτυξη. Επίσης, έχω γνωρίσει από κοντά την Άνγκελα Μέρκελ και είχαμε πολύ καλή συνεργασία για την προσφυγική κρίση. Είναι μια πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο απέναντι στη Γερμανία και στο κόμμα της. Με τέτοιο τρόπο αντιμετώπισε και την προσφυγική κρίση. Θα πειστεί να παρθούν τα μέτρα, που δεν επιβαρύνουν πια τους Γερμανούς φορολογούμενους, για να γίνει η Ελλάδα μέρος της λύσης».
Ομπάμα: Ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Λέγοντας «καλησπέρα» στα ελληνικά και μιλώντας με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως πάντα ήθελε να επισκεφθεί την Ελλάδα και στάθηκε στις ιδιαίτερα στενές σχέσεις των δύο χωρών και λαών. «Ο πρόεδρος Τρούμαν είχε μιλήσει για την ελεύθερη βούληση των λαών. Είμαι ευγνώμων για τους Έλληνες, για την παρουσία τους στις ΗΠΑ. Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω για την προσήλωση σου στη συνεργασία μας», είπε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους εργαζόμενους και τους νέους στην Ελλάδα, ενώ για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε πως για να ανασάνει η χώρα και η οικονομία πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους, πρόταση που προωθεί το ΔΝΤ.
«Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε τις ζωές των πολιτών της χώρας. Συζητήσαμε για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα πιο ελκυστική στις επενδύσεις και θα περιορίσουν τις ανισότητες. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, οι Έλληνες πρέπει να δουν αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή. Το ΔΝΤ είπε πως η ελάφρυνση είναι ζωτικής σημασίας και προσωπικά θα συνεχίσω να πιέζω προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Αμερικανός πρόεδρος στάθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο της συνεργασίας στο ΝΑΤΟ. Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα είναι μόνο μία από τις πέντε χώρες της συμμαχίας που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για το ΝΑΤΟ παρά την κρίση».
Οι δύο άνδρες μίλησαν και για τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τονίζει πως αυτές υπάρχει πρόθεση να συνεχιστούν μέχρι η Μόσχα να πράξει όσα οφείλει.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και τον Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξη που έδειξε η Ελλάδα σε πρόσφυγες και μετανάστες. «Είστε παράδειγμα προς μίμηση», είπε χαρακτηριστικά. «Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες στέγασης και παιδείας των παιδιών των προσφύγων. Εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθάμε για ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό είναι παγκόσμιο».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό επεσήμανε πως οι συζητήσεις και οι συνθήκες είναι καλύτερες από ποτέ για το συμφέρον όλων των Κυπρίων.
«Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα υπήρξε αδιάλειπτος σύμμαχος», τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ