Επίσκεψη Ομπάμα: Ο απόηχος και η «ανώμαλη προσγείωση» στην πραγματικότητα μέσω Βερολίνου
Σήμερα η συνάντηση Μέρκελ - Ομπάμα στο Βερολίνο - Το βρώμικο παιχνίδι του Γερμανού υπουργού Οικονομικών - Το «χαστούκι» της Κομισιόν στις χώρες - «κουμπαράδες» - «Παγωμένος» θρίαμβος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Η επόμενη ημέρα μετά την ομιλία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που έκλεισε πανηγυρικά με τη φράση «ζήτω η Ελλάς», βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου και της εξίσου άτεγκτης γραμμής του Βερολίνου για την απαρέγκλιτη υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων.
Και μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να έσπευσε το απόγευμα της Τετάρτης (16/11/2016), διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, να θριαμβολογήσει για τη «γλυκιά γεύση» που άφησε η επίσκεψη του 44ου Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα και τα όσα είπε για την ανάγκη άρσης των πολιτικών λιτότητας, ωστόσο όλα κρίνονται στο τι θα συζητήσουν σήμερα, Πέμπτη (17/11/2016) ο κ. Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Μένει να φανεί, δηλαδή, εάν και κατά πόσο το «γερμανικό άρμα» της ΕΕ θα δεχθεί τις παραινέσεις του απερχόμενου πλανητάρχη ή όχι.
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξαν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά τη διήμερη επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα. Και πράγματι μπορεί κάποιος καλή τη πίστη να δεχθεί πως τα όσα κολακευτικά είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για τις «καλύτερες ημέρες που έρχονται για την Ελλάδα», καθώς και οι παρατήρησεις του σχετικά με το αδιέξοδο που προκαλούν οι πολιτικές λιτότητας δείχνουν ένα σαφή δρόμο.
Εντούτοις, έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα υπακούει τυφλά στη λογική του «ληστή με τον ένα νόμο»: Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη Γερμανία.
Ούτε που θέλει να ακούσει για το χρέος ο Σόιμπλε
Πάντως, μέχρι στιγμής, και ιδίως αν κρίνει κανείς από το ύφος των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα γεγονότα προμηνύουν περισσότερο μια... πικρή επίγευση για το τι επακολουθεί με φόντο τη δεύτερη αξιολόγηση.
Μιλώντας στη γερμανική έκδοση «Passauer Neue Presse», ο κ. Σόιμπλε έσταξε «φαρμάκι», επικρίνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τον πρόεδρο Ομπάμα αναφορικά με τις παραινέσεις του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Όποιος λέει ότι θα ελαφρύνουμε τα χρέη σας, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαμορφώνοντας, ουσιαστικά, το περίγραμμα μιας σκληρής τακτικής, την οποία αρέσκεται να εφαρμόζει κάθε φορά που πρόκειται να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα.
Η στάση του κρίνεται, ούτως ή άλλως, εξόχως εμμονική απέναντι στη χώρα μας. Άλλωστε, για τον ίδιο η Γερμανία πρέπει να είναι ο μεγάλος «κουμπαράς», ο υπερσυσσωρευτής πλεονασμάτων. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις για αυτό το - κατά γενική ομολογία - λανθασμένο μοντέλο που προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Θετική δημοσιονομική στάση» ζητάει η Κομισιόν
Σε αυτόν το μοντέλο του πλεονασματικού «κουμπαρά» που προωθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται να απαντήσει η Κομισιόν, εκτιμώντας πως θα πρέπει να υπάρξει μια «δημοσιονομική επέκταση» ύψους 0,5% επί του συνολικού ΑΕΠ για την Ευρωζώνη το 2017, «η οποία θα προέλθει από την αύξηση των δαπανών στις χώρες που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και από τη συνέχιση της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες με προβλήματα».
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, «σε συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέφερε σημαντικά οφέλη καθώς συνολικά το έλλειμμα στην ευρωζώνη μειώθηκε από 6% το 2010 σε 1,5% το 2017, είναι η πρώτη φορά που προτείνουμε μια θετική συνεισφορά του συνολικού προϋπολογισμού».
Ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «σημαντική στιγμή στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» καθώς, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί ως «υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης».
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μία εποικοδομητική συζήτηση επί όλων αυτών στο Eurogroup και το Ecofin της 5ης και 6ης Δεκεμβρίου.
Με απλά λόγια, ο κ. Μοσκοβισί και κατ' επέκταση η Κομισιόν λένε πως το παιχνιδάκι της αυστηρής λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί και πως πρέπει η οικονομία της Ευρωζώνης να βγει μπροστά και να γίνει πιο «επιθετική».
Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που το επισήμανε και ο πρόεδρος Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Δηλαδή, να υπάρξει απομάκρυνση από την λιτότητα και να γίνουν επενδύσεις σε οικονομικό αλλά και σε ανθρώπινο κεφάλαιο.
Σε κρίσιμη καμπή η κυβέρνηση Τσίπρα
Όπως καθίσταται φανερό, τα περιθώρια θριάμβου για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πλέον αμελητέα. Ιδίως από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος βρίσκεται εγκλωβισμένο στις «Συμπληγάδες» του Βερολίνου και των Βρυξελλών.
Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3», για τελειώσει με τη δεύτερη αξιολόγηση; «Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για να έχουμε θετικά αποτελέσματα ως το τέλος του χρόνου», ανέφερε στο απογευματινό briefing της Τετάρτης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Όμως, με τι κοινωνικό κόστος θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση; Ήδη το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν «κόκκινων γραμμών» στα εργασιακά καταρρέει, αφού, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, κυβέρνηση και Θεσμοί τα είχαν συμφωνήσει προτού καν η Έφη Αχτσιόγλου παραλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας από τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
Όμως καθετί που στρέφεται στο εξής εναντίον της κοινωνίας, θα έχει αντικτύπους, ιδιαίτερα εάν θιγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κι αυτό πρέπει να το αντιληφθεί εγκαίρως ο πρωθυπουργός. Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, ο λόγος του Μπαράκ Ομπάμα - όσο κι αν βρήκε, σε τελική ανάλυση, ευήκοα ώτα - και τα όσα είπε κόντρα στην λιτότητα, θα καταστούν «κενό γράμμα».