Οικολόγοι Πράσινοι: «Η Λιβύη ανήκει στο λαό της»

Οι εξελίξεις στη Λιβύη ήταν το επίκεντρο της ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι Οικολόγοι πράσινοι…

Οι εξελίξεις στη Λιβύη ήταν το επίκεντρο της ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι Οικολόγοι πράσινοι.

Σε αυτή, αναφέρεται:

«Να μείνει υπόθεση του λαού της, η πορεία προς τη δημοκρατία & η διαχείριση του φυσικού πλούτου.

Όπως όλα δείχνουν, οι μέρες του καθεστώτος Καντάφι είναι μετρημένες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ελπίζουμε πως οι ένοπλες συγκρούσεις θα σταματήσουν άμεσα και πως οι επιτελείς του καθεστώτος θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Η μετάβαση σε μια δημοκρατική Λιβύη και η ανασυγκρότηση της χώρας είναι μια τεράστια πρόκληση, πολύ περισσότερο με τις πιθανές εντάσεις μεταξύ των διαφόρων ομαδοποιήσεων στις δυνάμεις των ανταρτών. Η μετάβαση αυτή καθώς και η διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας πρέπει να γίνει αποκλειστική υπόθεση της κοινωνίας της Λιβύης και όχι των Δυτικών κρατών. Είναι επίσης σημαντικό να κυριαρχήσει η ενότητα και όχι η εκδίκηση, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι μορφές θρησκευτικού δικαίου.

Η Διεθνής κοινότητα οφείλει να περιοριστεί στην εξασφάλιση των ανθρωπιστικών αναγκών των κατοίκων της Λιβύης και στην υποστήριξη της μετάβασης σε ένα δημοκρατικό και σύγχρονο μέλλον για τη χώρα.

Οφείλει όμως και να αντιληφθεί πως δεν μπορούν πια να υπάρχουν "φίλοι" δικτάτορες που πουλούν ενέργεια και αγοράζουν όπλα και να θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα των διεθνών πολιτικών την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τον αφοπλισμό.