Ένταση στη Βουλή: Διακόπηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Με την έγκριση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τον χαρακτήρα του επείγοντος και μετά από διακοπή 30 λεπτών ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, το οποίο περιέχει προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και αφορούν κυρίως τη βέλτιστη προσαρμογή των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ένταση στη Βουλή: Διακόπηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την τελευταία να αμφισβητεί ότι υπήρχε η δεδηλωμένη βάσει των παρόντων κυβερνητικών βουλευτών, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί για 30 λεπτά και να ξαναρχίσει μετά τη διαπίστωση ότι υπερίσχυε η άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, υπεραμυνόμενος της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου με τον χαρακτήρα του επείγοντος, επεσήμανε τις ασφυκτικές προθεσμίες που υπάρχουν για την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων, ενόψει του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, τονίζοντας ότι «θα άξιζε στο νομοσχέδιο να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ωστόσο συνεπλέκεται με την αξιολόγηση και είναι ένα από τα προαπαιτούμενα».

«Δεν αρχίζουμε καλά. Από τον Ιούνιο θα έπρεπε να ψηφιστεί. Αυτό το νομοσχέδιο χρειαζόταν μία ενδελεχή συζήτηση. Έχει 86 διατάξεις που αλλάζουν έναν νόμο, που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε», αντέτεινε η εισηγήτρια της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για μία «σκανδαλώδη διαδικασία για να μην διαπιστωθεί η έλλειψη στρατηγικής που έχει η κυβέρνηση».

Κατά της διαδικασίας τάχθηκε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος έκανε λόγο για προχειρότητα και υπογράμμισε: «Είμαστε απέναντι σε κάθε μνημονιακό μέτρο που επιβάλλει η κυβέρνηση».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε μόνη της η κυβέρνηση να προχωρήσει και όχι να είναι προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Για προχειρότητα και πασαλείμματα» μίλησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ενώ την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μετά τη νέα καταμέτρηση των βουλευτών, που έγινε διά ανατάσεως των χεριών και με 29 βουλευτές της συγκυβέρνησης να ψηφίζουν υπέρ και 25 της αντιπολίτευσης κατά, ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου με τη διαδικασία του επείγοντος.

«Με βάση τον κανονισμό μπορεί να διακοπεί για δύο ώρες η συνεδρίαση της Επιτροπής», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Χαρά Καφαντάρη.

Σχετικές ειδήσεις