Χαμός στη Βουλή: Άρον άρον πήρε πίσω η κυβέρνηση τροπολογία
Τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση τροπολογίας έκτασης 30 σελίδων, λίγο πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Η τροπολογία κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο οποίος αναγκάστηκε να την αποσύρει.
Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν να μην εισαχθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία θέτοντας ζήτημα καλής νομοθέτησης χωρίς να αποκλείουν ότι μπορεί να την ψηφίσουν αν κατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο και δοθεί χρόνος για επεξεργασία και μελέτη του περιεχομένου της.
«Το νομοσχέδιο (για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ) είναι ένα προοδευτικό νομοσχέδιο που ευνοεί τους πολύ μικρούς, τους μικρούς παίκτες και θέτει τις βάσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη και πρόσθεσε ότι «με την πλήρη εφαρμογή του, η διοικητική πρακτική αλλάζει ριζικά και αφήνεται ζωτικός χώρος στην εφαρμογή νέων ιδεών, νέων πρακτικών για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών σε μια αγορά που ασφυκτιά από τις αγκυλώσεις και τις ακαμψίες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου». Αναφερόμενη στην πορεία των διαπραγματεύσεων, η κ. Βάκη είπε ότι η στόχευση της κυβέρνησης είναι σαφής για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για τη θετική κατάληξη της συζήτησης για το χρέος, με καμία απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά θέματα και καμία συζήτηση γύρω από νέα μέτρα. «Επιδιώκουμε μία όσο το δυνατόν πιο προωθημένη λύση στο θέμα του χρέους και ένα καθαρό διάδρομο για την έξοδο μας στις αγορές», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε όμως ότι κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καταθέσει ξεκάθαρα τις θέσεις τους για κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης ιδίως στον τομέα των εργασιακών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει μπροστά της το ρεαλιστικό εφιάλτη να συμφωνήσουν Ευρωπαίοι πιστωτές και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στους στόχους του προγράμματος, στόχοι οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν μία ελάχιστη ρύθμιση για το χρέος, αλλά θα περιλαμβάνουν και πολλά νέα μέτρα. «Ξαφνικά, το πρόβλημα δεν έχει γίνει η δεύτερη αξιολόγηση, με ό,τι αυτό προβλέπει για τα εργασιακά ή την ενέργεια, το διακύβευμα είναι η νέα συμφωνία για την επόμενη τριετία, που πρέπει να κατατεθεί ως μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από την κυβέρνηση στις αρχές του 2017. Ένα μεσοπρόθεσμο το οποίο θα δούμε αν θα εξελιχθεί και σε ένα τέταρτο μνημόνιο, δηλαδή αν θα συνοδεύεται και από μία νέα δανειακή σύμβαση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. «Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει τα πάντα στους δανειστές και να πάρει το ελάχιστο δυνατό, όσον αφορά το θέμα του χρέους. Και θα κάνει αυτά και πολλά άλλα βεβαίως, γιατί αυτό που την ενδιαφέρει είναι πρωτίστως η πολιτική της επιβίωση, η παραμονή της στην εξουσία, η παραμονή στις καρέκλες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ που δεν απέκλεισε τις επόμενες ημέρες να κληθεί η Βουλή να ψηφίσει διατάξεις όπως η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και ο υποκατώτατος μισθός.
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος, μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια, κατήγγειλε ότι «η ανικανότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, έχει περιπλέξει τη χώρα και δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και είναι τέτοια η ανικανότητα που μπορούμε να μιλάμε πλέον ανοιχτά για βλάβες που υφίσταται η χώρα».
«Όσοι σήμερα αντιπολιτευόμαστε πρέπει με περίσκεψη να σκεφθούμε, η αλλαγή των συσχετισμών τι καθήκοντα θα δημιουργήσει για όλους μας και όχι να διακινούμε, ορισμένοι από την αντιπολίτευση, σε βάρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σενάρια ανύπαρκτα για συναντήσεις ανύπαρκτες, για διασπάσεις που ποτέ δεν θα γίνουν, με σκοπό κάποιοι άλλοι να ευνοηθούν. Είμαστε σαφείς και κατηγορηματικοί: Έχουμε ψηλά το αίσθημα της ευθύνης, έχουμε μεγάλη εμπειρία και πάνω μας παιχνίδια δεν θα παίξει κανένας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στις δηλώσεις Ερντογάν και Ράμα σημειώνοντας ότι «λένε αυτά που επί δεκαετίες θέλανε να πούνε αλλά δεν τολμούσαν και τώρα βρίσκουν και τα κάνουν». Είπε ακόμη ότι η σημερινή ηγεσία έβγαλε την Ελλάδα από κάθε ευρωπαϊκό και διεθνή συσχετισμό και σήμερα είναι μόνη της, «και μια χώρα που δεν είναι ενταγμένη σε συσχετισμούς είναι καταδικασμένη να έχει πολλά προβλήματα στο εξωτερικό της». «Απομονώσατε τη χώρα και κάθε μέρα τη δυσφημείτε», είπε ο κ. Λοβέρδος και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αν και είχε προβάλλει την αρχή της εθνικής συνεννόησης, πλέον δεν θα συμπαρασταθεί σε αυτά τα θέματα διότι η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανεπαρκής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στο άρθρο 56 του νομοσχεδίου σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «δεν έχει τσίπα» και πως ακόμη και αν το αποσύρει «πάλι υπάρχει πρόβλημα διότι πρέπει να απαντήσει ποιος και γιατί κατέθεσε τις συγκεκριμένες διατάξεις».
Να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της πολυνομίας και των διάσπαρτων κανονιστικών διατάξεων ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Χρειάζεται ένα τελικό κείμενο που θα ενσωματώνει όλες τις διατάξεις και είναι ευκαιρία η κυβέρνηση να ξεκινήσει την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και του ευ νομοθετείν, είπε ο κ. Δανέλλης σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου παραπέμπεται σε σειρά υπουργικών αποφάσεων. «Η χώρα μας κατατάσσεται, δυστυχώς, σε μία από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως σε θέματα πολυνομίας. Πρόκειται για μία νομοθετική ζούγκλα κυριολεκτικά, μία πραγματικά τεράστια νομοθετική παραγωγή κατά τις τελευταίες δεκαετίες που εντέλει έχει διαλυτικές συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο, στη δημόσια διοίκηση και βεβαίως στη λειτουργία της δημοκρατίας. Η ίδια η δικαστική εξουσία αδυνατεί να διαχειριστεί, πόσω μάλλον να εφαρμόσει τις χιλιάδες των διατάξεων που ισχύουν ταυτόχρονα για ένα θέμα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι χιλιάδες εν ισχύι νόμοι δεν εφαρμόζονται. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η πολυνομία οδηγεί στην κακονομία και εκείνη με τη σειρά της στην ανομία», είπε ο κ. Δανέλλης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί τη δράση των καπιταλιστικών επιχειρηματικών ομίλων με δημιουργία ενός ακόμη πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος ούτως ώστε να ενισχυθεί η καπιταλιστική κερδοφορία. Κατήγγειλε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις ξεπερνούνται και οι όποιοι υποτυπώδεις έλεγχοι από την πλευρά του αστικού κράτους. «Ο έλεγχος είναι δυνητικός, δειγματοληπτικός και μπορεί να παραχωρηθεί σε ιδιωτικούς φορείς. Η κυβέρνηση αποδέχεται την εκ των προτέρων αξιοπιστία του εκάστοτε επιχειρηματία και των επιχειρηματικών του σχεδίων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανασόπουλος και επισήμανε τους τεράστιους κινδύνους για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, για το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Χρήστος Παππάς, «με τη σημερινή κυβέρνηση και με τις προηγούμενες να εφαρμόζουν πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας». Είπε επίσης ότι και με το νέο προϋπολογισμό η χώρα αφήνεται γυμνή στο σκέλος των Ενόπλων Δυνάμεων την ώρα που η Τουρκία εξοπλίζεται. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ ανέφερε ότι «για να επιβιώσουμε ως έθνος και λαός, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, θα πρέπει να καταγγείλουμε τα μνημόνια, να προχωρήσουμε σε λογιστικό έλεγχο του χρέους και πάνω από όλα χρειάζονται πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις για να μας παίρνουν σοβαρά εχθροί και φίλοι, θα πρέπει άμεσα να κλείσουν τα σύνορα γιατί Αιγαίο, Θράκη και οι έλληνες κινδυνεύουν».
Από την Ένωση Κεντρώων ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας είπε ότι το νομοσχέδιο έχει θετικό πρόσημο αν και ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ενστάσεις σε επιμέρους θέματα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων είπε ότι πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή αυτός ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα. Σημείωσε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε να φέρει το νομοσχέδιο.