Τετ α τετ Ολάντ Τσίπρα στο Άμπου Ντάμπι

Σειρά επαφών θα έχει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο Άμπου Ντάμπι, το οποίο επισκέπτεται με αφορμή τη διεθνή Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.

Τετ α τετ  Ολάντ Τσίπρα στο Άμπου Ντάμπι
3'

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντάσσεται και εκείνη στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου της χώρας διεθνώς, με επόμενη «στάση» του πρωθυπουργού τα Ιεροσόλυμα, στις 8 Δεκεμβρίου, για την τριμερή διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με αντικείμενο την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός θα φτάσει στο Άμπου Ντάμπι σήμερα στο περιθώριο της Διάσκεψης, και θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Συνάντηση που πραγματοποιείται σε μία σημαντική συγκυρία για το ελληνικό ζήτημα και τις στοχεύσεις της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν πλήθος ηγετών του αραβικού κόσμου, οι οποίοι βρίσκονται στο Άμπου Ντάμπι για τη σημερινή επέτειο των 45 χρόνων από την ένωση των επτά εμιράτων και τη δημιουργία του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το 1971. Χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.

Υπενθυμίζεται, ότι σε συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και είχαν συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε αυτήν τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί να επισκεφθεί τα ΗΑΕ.

Στη Διάσκεψη με αντικείμενο τη «Διασφάλιση της Απειλούμενης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το κύριο μέρος της οποίας πραγματοποιείται το Σάββατο, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 40 χώρες, καθώς και ειδικοί και αξιωματούχοι από τις περιοχές που επλήγησαν μνημεία από πολεμικές συγκρούσεις. Ο κ. Τσίπρας και οι άλλοι ηγέτες που συμμετέχουν θα απευθύνουν χαιρετισμό κατά την έναρξη. Στη Διάσκεψη, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, θα δώσουν το «παρών», ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, ο εμίρης του Κατάρ, ο εμίρης του Κουβέιτ, καθώς επίσης και άλλοι αρχηγοί η εκπρόσωποι κρατών από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνέδριο θα επικεντρώσει σε τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφών πολιτιστικών μνημείων από τρομοκρατικές δράσεις και συγκρούσεις, καθώς και αντιμετώπισης του trafficking πολιτιστικών αγαθών. Οι αποφάσεις του συνεδρίου θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση της Γαλλίας αναμένεται να είναι η καθιέρωση ενός διεθνούς κονδυλίου-ταμείου, με έδρα την Ελβετία, για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας σε καιρό πολέμου, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή