Κουτσούμπας: Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα μονιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα
«Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται επάξια στην αποστολή της, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι της, για να ενσωματώσει νέα αντιλαϊκά μέτρα σ' αυτά που ήδη υπάρχουν, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το αν και σε ποιο βαθμό θα το πετύχει, εξαρτάται από την απάντηση που θα δώσει ο λαός στα αντιλαϊκά τους σχέδια. Και η απάντηση πρέπει να δοθεί και με τη μαζική συμμετοχή της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων στην απεργία της 8η του Δεκέμβρη στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε.
«Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία, να κλείσει η αξιολόγηση και να παρουσιάσει το δικό της "success story" με την ανάπτυξη που έρχεται, με το "ξέφωτο" που ανοίγει για τη λαϊκή ευημερία» επισήμανε, ενώ αναφερόμενος στους «εκβιασμούς και τις απειλές από τα αστικά επιτελεία» για απρόβλεπτες καταστάσεις ακόμα και εκλογές, επε ότι «μια εξήγηση είναι ότι η κυβέρνηση, πέρα από το να περνάει μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, είναι επιφορτισμένη με το παράλληλο καθήκον να χειραγωγεί το λαό και να ενσωματώνει τις δίκαιες αντιδράσεις του. Κι αυτό το προσπαθεί, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια στην εναλλαγή του «καρότου» με το «μαστίγιο».
«Η άλλη, πιο σοβαρή, (πλευρά και εξήγηση) έχει να κάνει με το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, τα συμφέροντα που διακυβεύονται και τους ανταγωνισμούς που οξύνονται πίσω από αυτήν. Γιατί οι όποιες "δυσκολίες" ή «προβλήματα» στη διαπραγμάτευση δεν αφορούν στενά την αξιολόγηση, αλλά τις αντιπαραθέσεις για το τι θα γίνει μετά το 2018, οπότε και λήγει το λεγόμενο «ελληνικό πρόγραμμα», τι θα γίνει με το χρέος, ζητήματα πάνω στα οποία εκδηλώνονται ανταγωνισμοί ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης» πρόσθεσε, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στην αβεβαιότητα από τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ και στην ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή.
«Το θέμα, επομένως, ήταν και παραμένει ένα: Πώς οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα διαμορφώσουν τη δική τους ατζέντα απέναντι στη διαπραγμάτευση που ενσωματώνει τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, πώς θα οργανωθούν και θα παλέψουν ενάντια στην πολιτική που βαθαίνει την ταξική εκμετάλλευση, μέσα κι έξω από τα μνημόνια, μέχρι την ανατροπή της» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.
Εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος για την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα και την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας της Συνθήκης της Λωζάνης και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προσθέτοντας ότι η Τουρκία «μιλάει για Τούρκικη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, μιλάει για δύο κράτη στην Κύπρο μέσα από τον συνεταιρισμό που ετοιμάζει με το νέο διχοτομικό σχέδιο Ανάν».
«Ο λαός μας πρέπει να παλέψει για να απεγκλωβιστεί η χώρα από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών, άλλων ιμπεριαλιστικών μπλοκ, που με την οξύτητα των ανταγωνισμών τους, βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς, τη νεολαία» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Κατήγγειλε και από την συγκέντρωση στο Αγρίνιο «το φαινόμενο των συνακροάσεων και υποκλοπών που παραβιάζουν το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων.»
«Απαιτούμε τη σε βάθος διερεύνηση των καταγγελιών που κάναμε. Προειδοποιούμε: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
«Απευθυνόμαστε σε όλους όσους βλέπουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, που έχουν τη διάθεση να συγκρουστούν με τη μοιρολατρία και τις μειωμένες απαιτήσεις, τους λέμε ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να σας εκφράσει είναι το ΚΚΕ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις σας» επε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος καλώντας σε συζήτηση και πάλη στο εργατικό-λαίκό κίνημα για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.
«Γιατί είναι η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε. Γιατί προβάλλει την ανάπτυξη που θα ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
Είναι ρεαλιστική, γιατί υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις. Το ζητούμενο είναι να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για ν' αλλάξει τελικά χέρια η εξουσία.
Να πάρει η εργατική τάξη, ο λαός στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής.
Να αποδεσμευτεί η χώρα από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ισότιμες οικονομικές σχέσεις με άλλα κράτη.
Για να μπορέσει ο λαός να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του, με τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη κι η τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.