Σε πανικό ο Τσακαλώτος: Ζητά διακομματικό «όχι» στις πιέσεις για νέα μέτρα
Σκληρή κριτική κατά του ΔΝΤ – Πεπεισμένος ο υπουργός Οικονομικών ότι θα βρεθεί λύση
Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών και με την κλεψύδρα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης να αδειάζει, ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την κυβερνητική θέση απόρριψης του αιτήματος του ΔΝΤ για νέα μέτρα για το 2019-2020.
«Ξέρετε την ελληνική θέση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε τέτοια μέτρα. Θα ήθελα να είναι θέση και όλης της ελληνικής Βουλής» είπε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και εξήγησε ότι μια ομόφωνη θέση της ελληνικής Βουλής κατά των μέτρων θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης. «Θα ήταν πολύ βοηθητικό και για μένα, για την κυβέρνηση και για όλη τη διαπραγματευτική ομάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών καταφέρθηκε κατά του ΔΝΤ για την επιμονή του στη νομοθέτηση μέτρων τώρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020. «Υπάρχει η θέση του ΔΝΤ ότι δίνουν διμέτωπη μάχη, αλλά στο Eurogroup είδα μέτωπο προς μια μεριά», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει σχεδόν κλείσει», αλλά και για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, επαναλαμβάνοντας ότι οι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση, ενώ υπενθύμισε ότι κάθε φορά πριν κλείσει συμφωνία δημιουργείται κλίμα αδιεξόδου.
«Σχεδόν έχει κλείσει για το δημοσιονομικό κενό του 2017-2018, υπάρχει συμφωνία για τα εργασιακά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η θέση της κυβέρνησης για τα εργασιακά παραμένει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Είμαστε ακριβώς εκεί που ήμαστε τον περασμένο Μάιο, που έλεγαν δεν κλείνει η α’ αξιολόγηση κι έκλεισε, όλοι θέλουν να βρεθεί λύση και θα βρεθεί» τόνισε.
Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα κι ότι η κυβέρνηση μετά το 2018 θέλει πλεόνασμα 2,5% και το 1% να πάει στην ανταγωνιστικότητα και στην βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ, είπε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης αρχίζουν από σήμερα και δρουν σωρευτικά, ενώ συμπλήρωσε πως το γεγονός ότι το χρέος θα είναι μικρότερο αργότερα, σημαίνει αλλαγή του κλίματος τώρα, αναφερόμενος στην προσέλκυση επενδύσεων.