Παραδοχή Χουλιαράκη: Το ΔΝΤ ζητά 4,5 δισ. μέτρα από τώρα για το 2019
Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση – Ομολογούν πλέον το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών
Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές παραδέχτηκε ο Γιώργος Χουλιαράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συναρτά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη δημοσιονομικών μέτρων 4,5 δισ. για το 2019 ή 2,5% του ΑΕΠ.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η αξιολόγηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι «μεγάλη εκκρεμότητα αποτελεί αναμφίβολα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». Στο σημείο αυτό παραδέχτηκε τις... τρελές απαιτήσεις του Ταμείου που αξιώνει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν τώρα για το 2019.
Η θέση του Ταμείου, σημείωσε, στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ίδιο εργαλείο που προβλέπει ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους του 2019 είναι αυτό που οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 205 θα έκλεινε με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% ενώ εμφανίσαμε πλεόνασμα 0,2% και ότι το 2016 θα έκλεινε με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% ενώ κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%, με υπέρβαση 0,6% έναντι του στόχου.
«Στόχος η έξοδος στις αγορές το 2017»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία και η ενίσχυση της ανάκαμψης.
Χαρακτήρισε "κλειδί" την άμεση ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Όπως είπε, ο προϋπολογισμός του 2017 έχει στόχο την εμπέδωση και πλήρη ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, για να βγει η χώρα στις αγορές το 2017, και το 2018 να πετάξει από επάνω της τη διεθνή επιτροπεία.
Τόνισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2016 μπορεί ήδη να χαρακτηριστεί επιτυχημένος, καθώς η υπέρβαση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Βολές κατά ΝΔ
Ο αναπληρωτής υπουργός επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβερνούσαν, έκαναν δαπάνες ανεξάρτητα από το αν η οικονομία πήγαινε καλά ή όχι, με συνέπεια τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε στα προγράμματα.
Αναφερόμενος στις προτάσεις της ΝΔ για μείωση φόρων 4,2 δισ. ευρώ, είπε: «Δεν αρκεί κάποιος να εγκαλεί την κυβέρνηση για αύξηση φόρων, χωρίς να περιγράφει το πώς θα υπάρξει δημοσιονομική ισορροπία. Δεν αρκεί να μιλάνε για μείωση φόρων 4,2 δισ. ευρώ χωρίς να εξηγούν ποιες δαπάνες θα περικόψουν», σημείωσε τονίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ για περικοπές φόρων 4,2 δισ. “ή θα ρίξουν την οικονομία σε νέα περιπέτεια ή θα οδηγήσουν σε μείωση μισθών και συντάξεων”.