Προϋπολογισμός 2017: Ποια μέτρα ψηφίζουν απόψε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
Με τον υφεσιακό προϋπολογισμό που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή και ο οποίος επικεντρώνεται στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας με κάθε τρόπο και τίμημα, αλλά και μέσω μεγάλων περικοπών, έμμεσων και άμεσων φόρων που θα μειώσουν τα διαθέσιμα εισοδήματα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ στοχεύει στην ανάπτυξη!
Την ίδια στιγμή ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% και το πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ πρέπει να επιτευχθεί παρά το υφεσιακό κλίμα που δημιουργούν τα μέτρα που έρχονται και παρότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ο νέος προϋπολογισμός φέρνει μέτρα ύψους 2,6 δισ. ευρώ ενώ από την 1η-1-2017 αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, οι φόροι στα καύσιμα και τα τσιγάρα, ενώ επιβάλλονται νέοι φόροι στην κατανάλωση καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Στηρίζεται δηλαδή στους έμμεσους φόρους, τους πιο άδικους, όπως χαρακτηρίζονται επειδή επιβαρύνουν οριζόντια μικρά και μεγάλα εισοδήματα.
Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί σήμερα, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, και τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, που έχει τον πολιτικό χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Προέχουν οι δημοσιονομικοί στόχοι
Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταρτίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όπως έχει δηλώσει το υπουργείο Οικονομικών «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων».
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και παρεμβάσεις στις πρωτογενείς δαπάνες. Συνολικά, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει σωρευτικές εξοικονομήσεις δαπανών από παρεμβάσεις και πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί, σε συντάξεις, επιδόματα, δαπάνες υπουργείων, ύψους 960,4 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, αυξάνει τους έμμεσους και άμεσους φόρους δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και νοικοκυριά κάνοντας τον στόχο ανάπτυξης 2,7% ιδιαίτερα δύσκολο.
Κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού
Όπως αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, «εξαρτάται από αρκετούς όρους έτσι ώστε η πραγματοποίησή του να είναι επερωτήσιμη».Οι συντάκτες της έκθεσης, σημειώνουν ότι ο Προϋπολογισμός του 2017 «έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις, μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων».
Αναφερόμενο στις επιπτώσεις της φορολογικής πολιτικής, το Γραφείο σημειώνει ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης. «Όμως, αντισταθμιστικές ενέργειες, κυρίως της κυβέρνησης, είναι δυνατόν να περιορίσουν σημαντικά τις υφεσιακές επιπτώσεις της φοροκεντρικής πολιτικής. Οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό μάλιστα με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη, και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο περικοπών πρωτογενών δαπανών, μπορεί να οδηγήσουν σε επεκτατική δημοσιονομική προσαρμογή. Αντισταθμιστικό αποτέλεσμα θα έχουν και οι προβλέψεις για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών» επισημαίνει η έκθεση.
Το κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, τονίζει επίσης την ανάγκη εφαρμογής αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, το Γραφείο επισημαίνει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, και γι' αυτό τονίζει ότι «τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ» επισημαίνεται στην έκθεση.
Κοινωνικη προστασία χρυσώνει το χάπι της φορολαίλαπας
Ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις για τη θωράκιση της κοινωνικής προστασίας.
Όπως, όμως, αναφέρεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης υπηρετεί τη γενική στόχευση της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά το μέτρο αυτό αντιστρατεύεται από άλλα, όπως οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων.
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει την πλήρη επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (KEA) με πιστώσεις που ανέρχονται σε 760 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΑ προβλέπεται ότι θα καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας.
Περιλαμβάνει και την συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με προκαθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και την αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.