Διαπραγμάτευση: Τι θα πει ο Τσίπρας σε Μέρκελ, Ολάντ και Σουλτς
Με ανοικτή την κόντρα με το ΔΝΤ και με προσδοκίες για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα μεταβεί στην Ευρώπη τις επόμενες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας, για τις κρίσιμες συναντήσεις με Ολάντ, Μέρκελ και Σουλτς.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb.gr, έχει οριοθετήσει τις «κόκκινες γραμμές», πέραν των οποίων δεν θα κάνει –όπως ο ίδιος τονίζει- καμιά υποχώρηση.
Και αυτές είναι:
- Δεν θα αποδεχτεί τη νομοθέτηση μέτρων για το 2019 και 2020, κάτι που απαιτεί το ΔΝΤ. Εδώ η υποχώρησή του θα φτάνει μέχρι την αποδοχή επέκτασης του «κόφτη» για τα χρόνια αυτά, αλλά όχι τη νομοθέτηση ενός νέου μνημονίου στην πραγματικότητα.
- Δεν θα αποδεχτεί πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3.5%, όπως απαιτεί ο Σόιμπλε για 10 χρόνια. Στο σημείο αυτό ευελπιστεί, ότι με τη συνδρομή κυρίως του Ολάντ ο χρόνος για τα πλεονάσματα αυτού του ύψους θα είναι σημαντικά μικρότερος και θα διαπραγματευτεί να είναι όσο μικρότερος γίνεται.
- Δεν θα κάνει πίσω στο κεντρικό για την κυβέρνηση ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταίρων και την υπεροχή των συλλογικών συμβάσεων έναντι επιχειρησιακών ή ατομικών. Σημείο υποχώρησής του μπορεί να είναι η αναβολή οριστικής διευθέτησης αυτού του θέματος για το πρώτο εξάμηνο του 2017.
- Σε ό,τι αφορά στις μαζικές απολύσεις, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να αποδεχτεί την αντικατάσταση της έγκρισης ομαδικών απολύσεων από ένα ανεξάρτητο όργανο αντί του υπουργού Εργασίας, όπως ισχύει σήμερα. Αλλά δεν θα αποδεχτεί την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων απ’ το 5% στο 10%, όπως επίσης απαιτεί το ΔΝΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στις κρίσιμες επαφές με αυτές τις «κόκκινες γραμμές» και ευελπιστεί σε πολιτική λύση επενδύοντας στη στήριξη που αναμένει κυρίως απ’ το Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, ενώ προσδοκά σε «κατανόηση» από πλευράς Μέρκελ.
Αν πάντως αυτές οι προσδοκίες του διαψευστούν, τότε είναι όλα ανοιχτά. Ακόμα και πρόωρες κάλπες...
Ο Τόμσεν βάζει «μπουρλότο» στη διαπραγμάτευση
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να «παίξει» όλα τα χαρτιά του στην πολιτική διαπραγμάτευση με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να αλλάξει κάποια από τα δεδομένα.
Παρόλα αυτά, το βασικό πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να είναι η διγλωσσία, καθώς άλλα αφηγήματα χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της χώρας κι άλλα λέει στους δανειστές.
Άν η διαπραγμάτευση ενέχει στοιχεία αλήθειας και δεν είναι άλλο ένα σύνηθες επικοινωνιακό πυροτέχνημα τότε οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού θα πρέπει να θεωρούνται καθοριστικής σημασίας τόσο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν αναφορικά με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, όσο και για τις εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός για το αν η χώρα θα οδεύσει σε εκλογές ή σε 4ο μνημόνιο μέχρι τον Μάρτιο.
Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: 4ο μνημόνιο ή εκλογές! Τρίτος δρόμος δεν φαίνεται να υπάρχει.
Η παρέμβαση του Τόμσεν και του Όμπστφελτν δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε βεβαίως το timing.
«Η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που συμφώνησε σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2018 και όχι το ΔΝΤ», τονίζουν σε κείμενο τους που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ταμείου ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελτν και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ταμείου Πολ Τόμσεν.
Ο τίτλος του κειμένου είναι χαρακτηριστικός των όσων υποστηρίζουν τα δύο στελέχη: «Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα».
Η αναλυτική παρέμβαση των δύο κορυφαίων στελεχών του ΔΝΤ που φέρονται σε αυτή τη νέα φάση να υποκαθιστούν την Christine Lagarde λόγω των περιπετειών της με τη δικαιοσύνη, είναι πως είτε τώρα, είτε σε σύντομο χρόνο, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με επώδυνες αποφάσεις για την οικονομία της.