Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ: Η Καγκελάριος βάζει «πάγο» στον Έλληνα πρωθυπουργό
Συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ: Όλες οι ειδήσεις για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ενόψει της 2ης αξιολόγησης - «Δεν θέλω να αναμειχθώ στο ελληνικό ζήτημα», δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ προτού δει τον Αλέξη Τσίπρα, υποβαθμίζοντας και αλλάζοντας την ατζέντα της συζήτησης.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος τον «τέλειωσε» πριν ακόμα συναντηθούν...
Άλλωστε είναι κάτι που το συνηθίζει με όλους τους Έλληνες πρωθυπουργούς, με τη χαρακτηριστική ψυχραιμία που τη διακρίνει.
Το έχει κάνει στο παρελθόν και με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Αντώνη Σαμαρά.
Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ποντάρει πολλά στη σημερινή (16/12/2016) με την Άνγκελα Μέρκελ, χθες η Καγκελάριος παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό θέμα.
Ερωτώμενη μετά τη σύνοδο κορυφής πως κρίνει τις παροχές Τσίπρα και τι θα συζητήσει σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό απάντησε: «Υπάρχει κριτική για τις αποφάσεις, όπως το έκανε ξεκάθαρο και ο ESM. Θα συζητήσουμε το θέμα με τον κ. Τσίπρα, δεν έχω την πρόθεση να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο, αυτό είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών και των θεσμών».
Ενδεικτικό της τακτικής που ακολουθεί η κυρία Μέρκελ είναι το γεγονός ότι οι κοινές δηλώσεις της με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνουν πριν από το γεύμα εργασίας.
Μετά το γεύμα δηλαδή, η κυρία Μέρκελ θα «εξαφανιστεί» προκειμένου να αποφύγει οποιεσδήποτε αναφορές γύρω από το ελληνικό πρόβλημα.
Με την πλάτη στον τοίχο ο Αλέξης Τσίπρας
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα έφτασε στο σημείο να του προτείνει να πάει σε ευθεία ρήξη με τους δανειστές, ειδικά με το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε και να προκηρύξει δημοψήφισμα με ερώτημα την αποδοχή ή μη των έκτακτων παροχών ακόμα κι αν αυτό θα σημαίνει διακοπή του τρίτου Μνημονίου!
Αυτό, κατά τι ίδιες πληροφορίες, έγινε μετά την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μην υπερψηφίσει το βοήθημα προς τους συνταξιούχους και να επιλέξει το «παρών», με τη λογική ότι έτσι θα στριμωχτεί ακόμα περισσότερο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα βγει για άλλη μια φορά νικητής ο Αλέξης Τσίπρας!
Ευτυχώς, ο πρωθυπουργός απέρριψε αυτή την τυχοδιωκτική πρόταση που θα έβαζε τη χώρα μας για άλλη μια φορά σε περιπέτειες με οδυνηρές προεκτάσεις.
Εκτός κι αν αλλάξει γνώμη μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ, συνάντηση που δεν προβλέπεται εύκολη.
Το αντίθετο, μάλιστα. Κι ενώ η ίδια επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ανακατευτεί στις διαπραγματεύσεις, η «προϊστορία» έχει αποδείξει πολλές φορές ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ασκεί ισχυρές πιέσεις στους εταίρους για την τήρηση σκληρής στάσης ως προς το ελληνικό ζήτημα.
Άλλωστε, αυτή είναι μια πάγια τακτική που ακολουθεί η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζεται τις περισσότερες φορές, για λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης», προφανώς για να κατευναστούν ή να καμφθούν οι αντιδράσεις που προκαλεί το ζήτημα της Ελλάδας στους κόλπους του κυβερνώντος Χριστανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας κατά το σημερινό τετ-α-τετ του με την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, θα βρεθεί μοιραία αντιμέτωπος με την «ομάδα Σόιμπλε».
Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr
Επικίνδυνη και εγκληματική ανευθυνότητα
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η παραπάνω πρόταση δείχνει πως στο επιτελείο Τσίπρα ακόμα υπάρχουν στελέχη, τα οποία «ερωτοτροπούν» με την ανευθυνότητα και την παντελή έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, είναι με δυο λόγια επικίνδυνα!
Πάντως, στο Μαξίμου εξέφραζαν ικανοποίηση για τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί της κυβερνητικής πρότασης για τους συνταξιούχους.
Εκτιμούν -λένε- πως απομονώθηκε η ΝΔ, ενώ ισχυρίζονται ότι μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράστηκαν ακόμα και διαφωνίες κορυφής μετά την απόφαση να μην υπερψηφιστεί η πρόταση…
Ο Τσίπρας και η... παρεξήγηση
Την ίδια στιγμή, πάντως, και ο πρωθυπουργός, όσο κι αν δείχνει ότι αισιοδοξεί από το γεγονός ότι εγκρίθηκαν από τη Βουλή τα «δώρα» του για τους συνταξιούχους, στη μεταμεσονύκτια συνέντευξη Τύπου άρχισε να μιλάει για... παρεξηγήσεις.
«Είναι αντιδημοκρατική η επιμονή του ΔΝΤ για μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος - Κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει μέτρα για τρία χρόνια μετά - Προτιμότερο το ταμείο να πιέζει προς τους Θεσμούς για μικρότερα πλεονάσματα - Κανένας κίνδυνος για το ελληνικό πρόγραμμα από το εφάπαξ βοήθημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.