Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος: O Τσίπρας «οργώνει» την Ελλάδα και ψάχνει ημερομηνία
Ο κ. Τσίπρας, βλέποντας αφενός ότι η διαπραγμάτευση Αθήνας - δανειστών παραπαίει, αφετέρου ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λιγοστεύει, εξαιτίας των σκληρότατων μέτρων που επιτάσσει το «Μνημόνιο 3», προγραμματίζει σειρά περιοδειών ανά τη χώρα, στο πρότυπο της επίσκεψης που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες στην Κρήτη.
Ενδεικτικό είναι πως σήμερα, Παρασκευή (23/12/2016) ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Καλαμάτα, όπου στις 11:30 έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στο 1ο Ειδικό Σχολείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενώ εν συνεχεία στις 12:30 συναντάται με τον δήμαρχο της πόλης, Παναγιώτη Νίκα.
Εξάλλου, στις 13:30 ο κ. Τσίπρας θα παραβρεθεί στην Τελετή εγκαινίων και παράδοσης σε κυκλοφορία του έργου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη», που υπάγεται στον αυτοκινητόδρομο «Μορέας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην περιμετρική οδό Καλαμάτας, στο ύψος της γέφυρας του Νέδοντα.
Επί της ουσίας, ο αρχηγός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντιλαμβάνεται πλέον πως τίποτε δεν μπορεί να αναστρέψει το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που έχουν προκαλέσει στους πολίτες οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές και επιχειρεί, με κάθε μέσο να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία και να κερδίσει έστω και λίγο παραπανίσιο πολιτικό χρόνο.
Κι αν αυτές οι εξορμήσεις δεν συνιστούν μια αποχρώσα ένδειξη για το τι σκοπεύει να κάνει ο πρωθυπουργός, τότε ίσως θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς πώς ο ίδιος τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει αρχίσει να κλιμακώνει μια επιθετικότερη διαλεκτική, ιδίως απέναντι στον Βερολίνο.
Ενδεικτικό γεγονός υπήρξε η χθεσινή διαμάχη του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία έλαβε σχεδόν πολεμικές διαστάσεις.
Ελληνογερμανικός πόλεμος για τα «δώρα»
Η σπίθα που άναψε για τα καλά τη θρυαλλίδα της νέας αυτής σύρραξης ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ στην εφημερίδα «Die Zeit», με τις οποίες ζήτησε από τον κ. Τσίπρα «να μην κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους».
«Δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Συγκεκριμένα, όπως έγραψε η Deutsche Welle, όταν ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας του επεσήμανε πως στη νότια Ευρώπη είναι διαδεδομένη η άποψη ότι η Γερμανία με την οικονομική πολιτική της λιτότητας είναι υπεύθυνη για τη δυστυχία πολλών ανθρώπων, ο Σόιμπλε απάντησε πως είναι λάθος αυτός ο τρόπος προσέγγισης και δήλωσε: «Δεν μπορείτε σε βάθος χρόνου να εξηγήσετε ούτε στους Ολλανδούς, ούτε στους Γερμανούς ότι είναι οικονομικά ορθό να πληρώνουν διαρκώς χωρίς όριο για άλλες χώρες. Η αλληλεγγύη μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν η βοήθεια είναι περιορισμένη και οδηγεί στο να αλλάξει κάτι προς μια θετική κατεύθυνση. Στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο φάνηκε κάτι τέτοιο. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος η οικονομία αναπτύσσεται, εν μέρει ραγδαία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο. Για το λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι προσπάθειές μας έχουν στόχο η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της».
Αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Τσίπρα, ο οποίος, κατά την παρουσία του σε εκδήλωση της Βουλής για τους πρόσφυγες, απάντησε με έμμεσο τρόπο, «φωτογραφίζοντας» τον κ. Σόιμπλε: «Πρέπει όσοι ιδίως τούτες τις ημέρες μας κουνάνε και το δάχτυλο, στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς».
Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι «όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να διαχειριστούν σοβαρά θέματα».
Η τελευταία αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού ερμηνεύτηκε ως «καρφί» προς τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, παρά το γεγονός ότι εν συνεχεία πηγές του Μαξίμου έσπευσαν να διαψεύσουν πως αποδέκτης αυτού του σχολίου ήταν ο κ. Σόιμπλε.
«Εμείς βέβαια μέρες που είναι, και, έχοντας και το πνεύμα των Χριστουγέννων θα τους ανταποδώσουμε λέγοντας τους «χρονιά πολλά, καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά! Να έχουν την ευλογία να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους, όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε της Ευρώπης ούτε του κόσμου», είπε, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας.
Και πρόσθεσε: «Παρά τις δυσκολίες μας κρατάμε μια στάση αξιοπρέπειας και αυτό είναι πολύ μεγαλύτερος πλούτος και πολύ μεγαλύτερο πλεόνασμα από όλα τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Όσο μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και να καταφέρουν κάποιες χώρες, αυτό το μεγάλο πλεόνασμα ψυχής που έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός δεν θα το καταφέρουν».
Πού το πάει ο Αλέξης Τσίπρας;
Από τα παραπάνω προκύπτει μια σειρά από εύλογα ερωτήματα: Γιατί ο πρωθυπουργός διστάζει να πει σε ποιον απευθυνόταν η φαρμακερή ατάκα περί ψυχής; Υπάρχει κάτι που φοβάται κι αν ναι τι είναι αυτό;
Σε τελευταία ανάλυση, γιατί το Μαξίμου επέδειξε τέτοια σπουδή, ώστε να... πείσει τους πάντες πως τα «βέλη» του κ. Τσίπρα δεν είχαν ως στόχο τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ.
Ταυτόχρονα, γιατί είναι κακό να απαντήσει ο εκλεγμένος πρωθυπουργός μιας χώρας απέναντι στη χυδαιότητα και το μίσος που επιδεικνύει κατά καιρούς ο κ. Σόιμπλε εναντίον της Ελλάδας; Σαφέστατα, υπάρχουν ισορροπίες που πρέπει να διατηρηθούν, αλλά αυτό σημαίνει πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει είτε να σιωπά είτε να εκτοξεύει «άσφαιρες» βολές και μάλιστα απρόσωπα;
Πάντως, εάν ο κ. Τσίπρας επιδίδεται σε αυτή την τακτική μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τα ακροατήρια εντός Ελλάδας, ότι δήθεν εκείνος αντιστέκεται σθεναρά στη Γερμανία, τότε προφανώς ο πρωθυπουργός έχει χάσει την ουσία.
Τα λόγια «για τα μάτια του κόσμου» και οι «τσάμπα μαγκιές» δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Όμως, ακόμη και με όρους διπλωματικής συμπεριφοράς, η αμετροέπεια και η ασυδοσία ενός ξένου αξιωματούχου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απρόσωπα. Και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει τάχιστα ο πρωθυπουργός της «περήφανης διαπραγμάτευσης».
Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα