Ομολογία Βίτσα: Προσλάβαμε για τα hot spots αλλά δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους!

Στην παραδοχή ότι πολλοί εργαζόμενοι εξ αυτών που προσελήφθησαν στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Εργασίας για τη στελέχωση των hot spots, δεν …πατάνε στη δουλειά τους προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ομολογία Βίτσα: Προσλάβαμε για τα hot spots αλλά δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους!
3'

Σε συνέντευξή που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Βίτσας παραδέχτηκε ότι: «Πέρυσι το Μάρτιο βγήκε ένα πρόγραμμα από το υπουργείο Εργασίας για συμμετοχή στις προσλήψεις στα κέντρα φιλοξενίας και στα hot spots. Αυτό που καταγγέλλεται σε πολλές περιοχές είναι αλήθεια, δηλαδή ενώ προσλήφθηκαν μέσω των δήμων για τα κέντρα φιλοξενίας δεν πηγαίνουν όλοι στα κέντρα φιλοξενίας, κατά κύριο λόγο γιατί δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή για το πώς θα λειτουργήσουν τα κέντρα φιλοξενίας»

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι: «Το θέμα δεν είναι πού κάθονται αλλά πού δουλεύουν και σε αυτό προσανατολιζόμαστε με τον Γιάννη το Μουζάλα και την Έφη την Αχτσιόγλου και την Ράνια την Αντωνοπούλου, για το πώς θα λυθεί».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορταζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» την παραμονή των Χριστουγέννων, 20 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση, καταγγέλλοντας ότι μόλις το 20% από έναν αριθμό 2.500 ανθρώπων που προσλήφθηκαν μέσω του ΟΑΕΔ για να προσφέρουν υπηρεσίες στις δομές φιλοξενίας ανέλαβε τα καθήκοντά του σε αυτές.

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, οι περισσότεροι από τους προσληφθέντες, απασχολούνται σε άλλα έργα από εκείνα για τα οποία προσλήθηκαν ή παραμένουν ανενεργοί, την ώρα που οι πρόσφυγες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν αντιμέτωποι με τα ακραία καιρικά φαινόμενα ξεπαγιάζοντας στις σκηνές.

Το κείμενο της ερώτησης υπογράφεται από τους βουλευτές Γιώργο Ακριώτη, Ιωάννη Θεοφύλακτο, Αννέτα Καββαδία, Ευαγγελία Καρακώστα, Φρόσω Κασαρλίδου, Αστέριο Καστόρη, Χαρά Καφαντάρη, Ζωή Λιβανίου, Χρήστο Μαντά, Κώστα Μορφίδη, Θέμη Μουμουλίδη, Νίκο Ξυδάκη, Γιώργο Πάλλη, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Νίκο Παπαδόπουλο, Κώστα Παυλίδη, Τάσο Πρατσόλη, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή και Γιώργο Ψυχογιό και γίνεται επίκληση μαρτυριών και αναφορών εργαζομένων και εθελοντών για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στις δομές φιλοξενίας.

Γα παράδειγμα, στο Κέντρο Φιλοξενίας της Ριτσώνας, με βάση τον οριστικό πίνακα κατάταξης του ΟΑΕΔ προσλήφθηκαν 100 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων.

Ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο έπειτα από τρεις μήνες λειτουργίας όπως επιβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, που είναι ο επικεφαλής συντονιστής του καταυλισμού (αξιωματικός της 114 Π.Μ.) και ο υπεύθυνος συντονιστής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είναι η εξής: «Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται τελικώς για τον σκοπό για τον οποίο προσλήφθηκε δεν ξεπερνά το 20%. Ταυτόχρονα οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και τεχνικοί, όπως υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι, που είναι απαραίτητοι εντός της δομής, εκλείπουν σε ποσοστό 100%». Το πρόβλημα, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, δημιουργείται εξαιτίας εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας που έδωσε τη «δυνατότητα αξιοποίησης του προσωπικού σε χώρους εκτός των Κέντρων Φιλοξενίας σε ποσοστό έως και 50% για την κάλυψη αναγκών πέραν των ορίων λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας, αλλά που σχετίζονται πάντως με τη λειτουργία και εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων προσφύγων».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή