Εξεταστική για θαλασσοδάνεια: Κάθε κόμμα και το δικό του πόρισμα
Η κάθε παράταξη θα καταθέσει τη δική της... αλήθεια για τις δανειοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ
Το τελικό κείμενο κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Εξεταστικής παραδέχονται πως δεν εντόπισαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από πολιτικά πρόσωπα που θα έκριναν αναγκαία τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφώνησαν ως προς τα συμπεράσματα του πορίσματος της πλειοψηφίας και κατέθεσαν τις δικές τους γνώμες και θέσεις που συνοδεύουν το τελικό κείμενο.
Κατά την ψηφοφορία επί της πορισματικής εισήγησης της πλειοψηφίας, υπέρ ψήφισαν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν οι 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και δύο βουλευτές που εκπροσωπούσαν το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν «παρών».
Υπερψηφίστηκε επίσης από όλα τα μέλη της Εξεταστικής πλην του κόμματος της ΝΔ, η πρόταση της πλειοψηφίας να σταλεί ως έχει το τελικό κείμενο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνήσει τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αδικήματα.
Το πόρισμα τους ΣΥΡΙΖΑ
Για αποκάλυψη του δανεισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε όλο του το εύρος, με ιλιγγιώδη ποσά, τα οποία ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια, αλλά και τα χρέη των ΜΜΕ που πήραν δάνεια τα οποία φτάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ, κάνει λόγο το κυβερνών κόμμα.
Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των τραπεζών προς κόμματα και μέσα ενημέρωσης, «δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την έκδοση του πορίσματος της επιτροπής.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η εξεταστική επιτροπή που ολοκλήρωσε το έργο της, «δεν ήταν σαν αυτές που συγκροτούσε στο παρελθόν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ», καθώς «έγιναν επιτέλους έλεγχοι, συντάχθηκαν πορίσματα από τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος» και προέκυψαν στοιχεία που αποτελούν συν τοις άλλοις «ισχυρές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων».
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για «δάνεια φούσκα» επικαλούμενος τις καταθέσεις επιθεωρητών της ΤτΕ, «δάνεια με αέρα» όπως είχε αναγνωρίσει τα δάνεια που έλαβε για τον ΔΟΛ ο Π. Ψυχάρης, και «ιλιγγιώδη ποσά»: 400 εκ. ευρώ που κατευθύνθηκαν προς την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε μέσα ενημέρωσης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΝΔ: Το τρίγωνο της διαπλοκής είναι του ΣΥΡΙΖΑ
Ευθύνες στο κυβερνών κόμμα επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση στο πόρισμα που εξέδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή που είχε ως αντικείμενο τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
«Η εξεταστική επιτροπή κατέληξε σε μια ακόμη μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης» αναφέρει η ΝΔ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, στο πόρισμά της η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με το γενικό συμπέρασμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά διατυπώνει ξεχωριστή γνώμη για δύο κυρίως λόγους:
1. Διότι υπάρχει συνολικά διαφορετική αντίληψη για τη νομική αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών
2. Διότι η πλειοψηφία στρέβλωσε συνολικά το αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να καταστήσει απαγορευτική τη διατύπωση ενός ενιαίου πορίσματος.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ
Λοβέρδος: Ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας
«Σε νέα συνεχόμενη ήττα, αποτυχία και φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ. Τα εγκλήματα και οι ένοχοι, για τους οποίους μιλούσαν δεν βρέθηκαν ποτέ» επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι «η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί οτι δεν μπορεί να εμπαίζει ούτε τους πολίτες ούτε τον πολιτικό κόσμο της χώρας με αίολα αφηγήματα και κορώνες περί διαπλοκής τη στιγμή μάλιστα που η ίδια επιδίδεται σ αυτήν όπου νομίζει ότι μπορεί (τηλεοπτικές άδειες, ΔΟΛ, ...)».
Οι προτάσεις του Ποταμιού για την διαφάνεια των οικονομικών σε κόμματα και ΜΜΕ
Σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ αλλά και για την δημιουργία ενός αξιόπιστου και διαφανούς πλαισίου πληροφόρησης και λογοδοσίας των κομμάτων για τα οικονομικά τους καταλήγει η πορισματική έκθεση του Ποταμιού.
Ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς είναι ο πρώτος που κατέθεσε την δική του μελέτη για τα ευρήματα της εννεάμηνης έρευνας της εξεταστικής επιτροπής. Το 20σέλιδο πόρισμά του καταλήγει στις εξής προτάσεις:
1) Περαιτέρω ενεργοποίηση και ενίσχυση της Επιτροπής Ελέγχου, τακτική συνεργασία και συντονισμός δράσεων με τις υπόλοιπες ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές (Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) όπως και με την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και τις Εμπορικές Τράπεζες, για τον εντοπισμό και την ιχνηλασιμότητα της χρηματοδότησης, των δανειακών συμβάσεων και των δαπανών των κομμάτων όπως και για την προέλευση της ιδιωτικής χρηματοδότησης. Μεγάλη σημασία σε όλο αυτό έχει η διαβίβαση στην Επιτροπή ελέγχου των σχετικών πορισμάτων των ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος και λήψη υπόψη των συστάσεών της.
2) Αναμόρφωση της απεικόνισης του οικονομικού ισολογισμού των κομμάτων. Υιοθέτηση ενός πιο αναλυτικού τρόπου παρουσίασης του ισολογισμού εσόδων – εξόδων, με μεγαλύτερη ανάλυση στις επιμέρους κατηγορίες πηγών και χρήσεων, ειδικότερα για την προέλευση των εσόδων, τις δαπάνες όπως και τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις των κομμάτων στην κάθε διαχειριστική περίοδο. Για λόγους και προς ευκολία συγκρισιμότητας πρέπει να αποτυπώνονται σε κάθε ισολογισμό και τα στοιχεία της προηγούμενης χρήσης. Η δημοσίευση όλων των ισολογισμών κάθε κόμματος να είναι υποχρεωτική σε εμφανές σημείο στην επίσημη ιστοσελίδα του και κάθε καινούριος ισολογισμός να αναρτάται το αργότερο έως 15/3 κάθε έτους. Οι ισολογισμοί να δημοσιεύονται και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπως άλλωστε γίνεται και για τις εταιρείες. Για να αναγκάζονται να συμμορφώνονται τα κόμματα, να υπάρχει ποινή: για κάθε μήνα καθυστέρησης δημοσίευσης του ισολογισμού θα παρακρατείται το 2% της κρατικής επιχορήγησης του τρέχοντος έτους.
3) Μετά κάθε εκλογική αναμέτρηση, και συγκεκριμένα μετά από διάστημα 3 μηνών να δημοσιεύεται ξεχωριστή αναφορά σχετικά με τα έσοδα και τις εκλογικές δαπάνες κάθε κόμματος στην επίσημη ιστοσελίδα του. Για κάθε μήνα καθυστέρησης θα παρακρατείται το 2% της κρατικής επιχορήγησης του τρέχοντος έτους.
4) Υποχρεωτική χρήση ορκωτών ελεγκτών για τη σύνταξη και τον έλεγχο των οικονομικών λογαριασμών και των απολογισμών των κομμάτων.
5) Στους ισολογισμούς και στους ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς των κομμάτων να συμπεριλαμβάνονται ευκρινώς και οι έμμεσες κρατικές χρηματοδοτήσεις (εισφορές σε είδος, άρθρο. 1, παρ. 1 περ. ιγ του ν.4304/2014) όπως ο αριθμός και το συνολικό κόστος των αμειβόμενων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και της Βουλής των Ελλήνων απασχολουμένων στα κόμματα και τους βουλευτές τους. Να υπάρχει καταγραφή του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων και των επιστημονικών συνεργατών στα κόμματα και τους βουλευτές του κάθε κόμματος αντίστοιχα, οι οποίοι αμείβονται διά μέσω της Βουλής των Ελλήνων, όπως και των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων σε κόμματα και βουλευτές οι οποίοι συνεχίζουν μεν να αμείβονται από τους κρατικούς φορείς όπου διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις, αλλά το κόστος αυτό αποτελεί έμμεση δαπάνη υπέρ των κομμάτων και των βουλευτών για τους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
ΚΚΕ: Πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Το δικό του πόρισμα για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ ανακοίνωσε το ΚΚΕ στα πλαίσια της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Το κόμμα καταλογίζει πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
«Για την ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, άλλωστε το σύνολο των δανείων που έχουν καταγγελθεί, είχε χορηγηθεί από την κρατική ΑΤΕ. Συνολικά επρόκειτο για δανεισμό χωρίς εγγυήσεις, με πολλαπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης και για διάρκεια που ξεπερνούσε την συνήθη κοινοβουλευτική περίοδο. Τυχόν ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
Όσον αφορά στα ΜΜΕ, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ευνοϊκή μεταχείριση» από τις τράπεζες, καθώς για τα ΜΜΕ «το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων ανέρχεται στα 1,27 δισ. ευρώ, από τα οποία πάνω από 400 εκατ. ευρώ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, ενώ πάνω από 280 εκατ. ευρώ δεν έχουν καμία διασφάλιση».
Ένωση Κεντρώων: Πολιτικές, αλλά και ποινικές οι ευθύνες για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ
Υπόμνημα που αφορά τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.
Σύμφωνα με το υπόμνημα της Ένωσης Κεντρώων, επισημαίνεται ότι το κόμμα είχε ομοφωνήσει για την ανάγκη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τη δημόσια μετάδοση των εργασιών της και υπογραμμίζεται ότι οι βουλευτές του κόμματος είχαν παραιτηθεί από οποιαδήποτε αμοιβή για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή.
Η Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζει ότι από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ «προέκυψαν καταφανώς σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη.