Γ. Παπανδρέου: «Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013»

Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ...

Γ. Παπανδρέου: «Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013»
6'

Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

«Καθήκον του ΠΑΣΟΚ είναι να σταθεί αυτοκριτικά στα λάθη και τις παραλείψεις του», υπερασπίζοντας ταυτόχρονα την 37χρονη ιστορία του, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επί τη ευκαιρία των γενεθλίων του κόμματος, ο κ. Παπανδρέου έβαλε τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών που είχαν φουντώσει μετά την αποχώρηση της Τρόικας από τη χώρα μας και την απόφασή της να επιστρέψει μετά από δέκα ημέρες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του με τις αξίες στις οποίες βασίστηκε η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και στους αγώνες του κινήματος «για την πατρίδα, την ελευθερία, την άρση των αδικιών», που έβαζαν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής.

Όπως είχε σημειώσει και πρόσφατα στην ομιλία του, στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, η Εθνική Συνδιάσκεψη «γίνεται για να οριοθετήσουμε ξανά και τις αξίες που μας εκφράζουν, και τις στοχεύσεις που έχουμε, και την πορεία που παίρνουμε, αλλά και παράλληλα για να δώσουμε και την οργανωτική ορμή που χρειάζεται».

«Κρατάμε το τιμόνι της χώρας»

Σήμερα, η Ελλάδα δίνει μια μάχη στις πιο δύσκολες συνθήκες του πρόσφατου παρελθόντος. «Κρατάμε το τιμόνι της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός και διεμήνυσε ότι «αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε».

«Σήμερα, η δική μας παράταξη θα βγάλει την χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση, και θα την κάνει να σταθεί ξανά στα πόδια της» τόνισε.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013» και μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον».

«Είμαστε αλληλέγγυοι στους νέους»

Ο πρωθυπουργός απέδωσε τη δημιουργία της οικονομικής κρίσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έκανε λόγο για ένα μικρό καταστημένο που προωθεί την ανισότητα, τα φθηνά εργατικά χέρια, την παιδική εργασία, την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Με αφορμή την ανεργία, που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας το 20% στις νεαρές ηλικίες σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «είμαστε αλληλέγγυοι στη νέα γενιά».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «σωστά διαδηλώνουν» οι νέοι ενάντια στην «ανισότητα» και συνέδεσε τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση με την πρόοδο. «Είναι προοδευτικό να μετακυλούμε το διογκούμενο χρέος στις επόμενες γενιές;», αναρωτήθηκε, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

«Θα προχωρήσουμε ασυμβίβαστα» στις μεταρρυθμίσεις

Ως τα πεδία με δυναμική ανάπτυξης ο κ. Παπανδρέου ανέδειξε τη ναυτιλία, τη γεωργία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και το ανθρώπινο δυναμικό. Προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτελούν η πράσινη ενέργεια, το μεταναστευτικό ζήτημα και η μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η «μεγάλη μεταρρύθμιση» στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπως τη χαρακτήρισε, η οποία θα προχωρήσει «ασυμβίβαστα μέχρι το στόχο». Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση θα προωθήσει την «πραγματική δωρεάν παιδεία».

«Είτε το θέλουν είτε όχι θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά περιουσία του ελληνικού λαού» τόνισε.

Στήριξη στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ενώ «κατήγγειλε» τη λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, λιγότερο σκληρός φάνηκε για το εγχώριο, προς το οποίο προσέφερε στήριξη. Προσέθεσε όμως ότι «δεν ξεχνάμε πελατειακές και καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος» και προειδοποίησε ότι «η στήριξη του κράτους δεν είναι λευκή επιταγή».

«Απαιτούμε» είπε απευθυνόμενος προς τις τράπεζες, «μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα να στηρίξουν την πραγματική οικονομία». Τόνισε δε ότι «δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει η στήριξη».

«Επιβεβλημένη η αναθεώρηση του Συντάγματος»

Μια ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος που θα δίνει προτεραιότητα στην αναβάθμιση των αντιπροσωπευτικών θεσμών θεωρεί επιβεβλημένη ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα, στην ομιλία του είχε ήδη αναφερθεί στην επικαιροποίηση της Λαϊκής Κυριαρχίας με καθήκον την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, ενώ για την αρχή της Εθνικής Ανεξαρτησίας είχε τονίσει ότι είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

«Περήφανοι και με ήσυχη συνείδηση»

Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την ομιλία του, τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι οι πολίτες θα κληθούν να κρίνουν την κυβέρνηση το 2013 και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην «βιάζονται να επενδύσουν σε μικροκομματικά συμφέροντα» για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη.

Το 2013, η Ελλάδα θα βγαίνει από την κρίση και έτσι οι Έλληνες πολίτες θα κρίνουν στη «σωστή του διάσταση το έργο αυτής της θητείας».

Το ΠΑΣΟΚ θα έχει ήσυχη τη συνείδησή του και θα στέκεται περήφανο, γιατί ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ιστορίας, είπε ο κ. Παπανδρέου και κατέβηκε από το βήμα της Συνδιάσκεψης.

Καρχιμάκης: Το ΠΑΣΟΚ «άλλαξε αλλά δεν μεταλλάχτηκε»

Της ομιλίας του Πρωθυπουργού προηγήθηκε η εισήγηση του Μ. Καρχιμάκη ο οποίος απευθυνόμενος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «είμαστε όλοι συν-δημιουργοί μιας Ελλάδας που αλλάζει παντού, καθώς πριν από 37 χρόνια, σαν σήμερα, ξεκίνησε από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου, η πορεία για την "Ελλάδα των Ελλήνων", την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Το ΠΑΣΟΚ «άλλαξε αλλά δεν μεταλλάχτηκε» τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν υποδεχτεί στο βήμα τον κ. Παπανδρέου.

Σχετικά με την κρίση που διέρχεται η χώρα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε απ’ όλους στο κυβερνητικό στρατόπεδο να πάψουν να μιλάνε μόνο για μέτρα αλλά να μιλήσουν για ένα, όπως ανέφερε, πολιτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. "Να κοιτάξουμε στα μάτια τον λαό και να του πούμε: Πάμε και πάλι μαζί".

Το πρόγραμμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης περιλαμβάνει τοποθετήσεις των συνέδρων, ενώ έχουν προγραμματιστεί και συζητήσεις σε οκτώ θεματικά εργαστήρια για την οικονομία, την κοινωνία, τη δημόσια διοίκηση και την ανάπτυξη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή