Χαμός στη Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις προσλήψεις

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή την επερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις φωτογραφικές τροπολογίες και τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Χαμός στη Βουλή: Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις προσλήψεις
3'

Η αξιωματικής αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσλαμβάνει «κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής και γενικής διάταξης» παραβιάζοντας το ίδιο το Σύνταγμα.

Στη Νέα Δημοκρατία απάντησε η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας ότι «για εμάς δεν υπάρχει “ελάχιστο κράτος" αλλά "αναγκαίο κράτος".

Η κυβέρνηση κατέθεσε στο Κοινοβούλιο και στοιχεία για να αποδείξει ότι κάνει ελάχιστες προσλήψεις, σε σύγκριση με αυτές που συνέβαιναν στο παρελθόν. «Υπάρχουν περίπου 1.900 που πράγματι είναι παραπάνω και έχουν προσληφθεί στους φορείς Υγείας», είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προσθέτοντας: «τι θα κάνετε εσείς, θα τους απολύσετε;».

«Είστε σε αποδρομή γι αυτό σε κάθε νομοσχέδιο που φέρνετε πρέπει να φέρετε και προσλήψεις» απάντησε από πλευράς ΝΔ ο Μάκης Βορίδης κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για ρουσφετολογικές προσλήψεις που έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος. «Οι προσλήψεις όπου κι όταν χρειάζονται πρέπει να γίνονται μόνο με διαφάνεια, μόνο μέσω των θεσμών εκείνων που εγγυώνται γι αυτό. Δυο φορές παρατείνατε τις 8μηνες συμβάσεις στους Δήμους, τα 8μηνα έγιναν δύο χρόνια και 8 μήνες».

Η κ. Γεροβασίλη απάντησε εκ νέου, υποστηρίζοντας πως από τον Οκτώβριο του ’15 έως το ’16 έχουν προσληφθεί 8.215 εκ των οποίων οι 1.304 είναι μετά από δικαστικές αποφάσεις κι από αυτούς οι 501 είναι ανταποδοτικό προσωπικό ΟΤΑ. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως οι 5.095 είναι έκτακτο προσωπικό κι από αυτούς οι 2.954 μισθοδοτούνται από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά ταμεία.

«Το τακτικό προσωπικό μειώθηκε κατά 2.195» τόνισε η υπουργός, ενώ όπως είπε «δεν παραβιάζεται ο κανόνας ένα προς πέντε». «Για εσάς το δόγμα ήταν κόψε και διώξε» είπε απευθυνόμενη στους επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ. «Οργανώσατε πογκρόμ απολύσεων και διώξεων. Για εμάς το Κράτος είναι εργαλείο δημοκρατίας».

Από την πλευρά των επερωτώντων βουλευτών της ΝΔ ο Χρήστος Μπουκώρος μίλησε για την διαδικασία προαγωγών στο Δημόσιο που ακολουθεί η κυβέρνηση με αποτέλεσμα "ένας εργαζόμενος να αντιστοιχεί σε έναν προϊστάμενο" αλλά και σε όσους προσελήφθησαν για να βοηθήσουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς "και το 90% των οποίων ούτε που πατάνε εκεί".

Ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς επέκρινε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το Δημόσιο ως το δικό της φέουδο. Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση κρατάει στο συρτάρι δικό νομοσχέδιο που προβλέπει συγκεκριμένο μητρώο για την διαδικασία προσλήψεων καθώς, όπως είπε, «η δεξαμενή των στελεχών σας – συγγενών και κομματικών φίλων δεν έχει εξαντληθεί ακόμα".

Στην εν λόγω κατηγορία η Ολγα Γεροβασίλη μίλησε για «μητρώο στελεχών από το οποίο θα τοποθετούνται οι καταλληλότεροι» και κάλεσε την αντιπολίτευση να το στηρίξει.

Ο κ. Γωργαντάς αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες διατάξεις και τροπολογίες που άνοιξαν την πόρτα για αδιαφανείς προσλήψεις κατά παράβαση των δικαστικών αποφάσεων λέγοντας ότι: «Τον Φεβρουάριο του 2016 φέρατε τροπολογία για τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Την έκανε αποδεκτή ο κ. Βερναρδάκης μετατρέποντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου χωρίς να περιμένει τις δικαστικές αποφάσεις. Σε μια ευνομούμενη χώρα ο υπουργός θα σεβόταν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Τι έγινε στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση έφερε νέα τροπολογία που έλεγε ότι κατά παρέκκλιση κάθε απόφασης επαναπροσλαμβάνουμε τους συγκεκριμένους συμβασιούχους και όσους άλλους βρίσκονται στην ίδια θέση. Χωρίς κανένα νομικό έρεισμα και ηθική αξία το κάνατε. Κόντρα στην απόφαση του Αρείου Πάγου. Ποιο ίχνος αξιοπιστίας μπορεί να απομείνει για να μιλήσουμε στον κόσμο για αξιοκρατία; Εδώ οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές» τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή