Δεύτερη αξιολόγηση: Η «σιωπή» του Τσακαλώτου και η δυσφορία του Αλέξη Τσίπρα
Η είδηση από τις τελευταίες συζητήσεις και διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ψήφιση ή όχι προληπτικών μέτρων μετά το 2017, ίσως να βρίσκεται πίσω από τα προφανή και από τη δήθεν άγρια κόντρα κυβέρνησης - δανειστών.
Η «είδηση» ίσως και να είναι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος.
Τις τελευταίες ώρες είναι αλήθεια πως έχει ενταθεί η σεναριολογία γύρω από τις σχέσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη δημοσιοποιήση από το Bloomberg της επιστολής που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών στους δανειστές και από την οποία προκύπτει ότι ο υπουργός είναι «εκτός γραμμής».
Με την επιστολή αυτή, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει ούτε τα μισά από όσα είχε δεσμευτεί την ώρα που ο κ. Τσίπρας στις δημόσιες δηλώσεις του διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει όλα και απομένει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις των δανειστών για το χρέος και την ποσοστική χαλάρωση.
Οι φήμες περί δυσφορίας του Μεγάρου Μαξίμου εντάθηκαν από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης 1/02/2017 όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ πήρε σαφείς αποστάσεις έναντι των χειρισμών του υπουργού Οικονομικών, αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά τα αναφερόμενα στην πρόσφατη επιστολή του τελευταίου προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με την οποία ομολογούνται πολλές καθυστερήσεις.
«Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο», ήταν η πρώτη αντίδρασή του όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται -σύμφωνα με δημοσίευμα στο πρακτορείο Bloomberg που επιβεβαιώθηκε 24 ώρες αργότερα με κυβερνητικό non paper - στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους δανειστές περί υλοποίησης μόλις του 33% των συμφωνηθέντων.
Ο κ. Βούτσης δεν θα τολμούσε να «αδειάσει» τον Τσακαλώτο αν δεν είχε το... πράσινο φως του Αλέξη Τσίπρα.
Τα σενάρια περί αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών αναζωπυρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης μέσα στη Βουλή, όταν ο κ. Βούτσης αρνήθηκε να δώσει το λόγο στον κ. Τσακαλώτο επί προσωπικού για να απαντήσει ο τελευταίος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Διαβάστε εδώ για τον άγριο καυγά Βούτση Τσακαλώτου στη Βουλή
Μετά από αυτό τον καυγά τα σενάρια αντικατάστασης του κ. Τσακαλώτου φούντωσαν για τα καλά. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να πουν ότι ο αντικαταστάτης του θα είναι ο κ. Χουλιαράκης.
Φεύγει ή μένει ο Τσακαλώτος;
Πάμε όμως να δούμε πού είναι η αλήθεια.
Οι πληροφορίες του Newsbomb.gr επιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη σχέδιο για να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς να χρειαστεί να αποπέμψει - όχι στη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον - τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είναι αλήθεια ότι κρατάει απόστάσεις από τη στρατηγική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου.
Κάτι τέτοιο εξάλλου θα ήταν προσωπική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα. Να αλλάξει δηλαδή εν μέσω της διαπραγμάτευσης τον υπουργό Οικονομικών. Το έκανε ήδη μια φορά το 2015 με το Γιάνη Βαρουφάκη. Αν το ξανακάνει θα είναι ολέθριο λάθος καθώς θα δείξει παντελή έλλειψη αυτοκυριαρχίας και ελέγχου επί των διαπραγματεύσεων.
Για να είμαστε σαφείς και συγκεκριμένοι ο κ. Τσακαλώτος αρνείται να επωμιστεί το πολιτικό κόστος των υποχωρήσεων που είναι αποφασισμένη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση των αποστάσεων τον πιέζει και η ομάδα των... 53!
Η γενικότερη «σιωπή» του Τσακαλώτου επί των διαπραγματεύσεων σίγουρα σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό.
Όπως όλα δείχνουν αυτό έχει να κάνει με την «αντιπρόταση» που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας στην απαίτηση των δανειστών να διεξαχθεί στο κοινοβούλιο ψηφοφορία για τα προληπτικά μέτρα μετά το 2018.
Οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα αντισταθεί για να μην περάσει αυτή η απαίτηση και έχει ήδη αντιπρόταση!
Η αντιπρόταση θα είναι εξίσου δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν θα είναι υποτιμητική όπως εκτιμούν στο Μαξίμου.
Είναι προφανές πώς με όλα τα παραπάνω διαφωνεί ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος αξάλλου έχει δηλώσει πώς η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει ήδη «ξεφύγει» χρονικά.
Συμπερασματικά: Ο κ. Τσίπρας είναι μάλλον απίθανο να αποπέμψει τον κ. Τσακαλώτο στη δεδομένη χρονική στιγμή. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, αφού περάσουν οι απαιτήσεις των δανειστών και κλείσει η αξιολόγηση, ο Ευκλείδης να κουνήσει το μαντίλι μόνος του.