Θολό τοπίο η... επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΗΤΤΑΣ
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί νομοτελειακά και στον Αλέξη Τσίπρα που ήδη βλέπει με τρόμο τις δημοσκοπήσεις στις οποίες όχι μόνον παγιώνεται διψήφια διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυρίως δείχνουν την τάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πετύχει και αυτοδυναμία.
Για παράδειγμα, ενδεικτική είναι η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ σύμφωνα με την οποία όχι μόνον η σημειώνεται διπλό σκορ με 33% έναντι 16,5% αλλά και εμφανίζονται μόλις πέντε κόμματα να περνούν το κατώφλι του 3%. Και αυτό, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει όχι μόνο αυτοδυναμία αλλά και κυβέρνηση Μητσοτάκη ίσως με περισσότερους από 160 βουλευτές.
Παράλληλα όμως, και αυτό είναι σημαντικότερο, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες κρίνουν αρνητικά την πρώτη διετία του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία. Μάλιστα, ακόμα και ανάμεσα στους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, μόλις το 26,5% αποτιμά θετικά την κυβέρνηση, ενώ αντίθετα το 62% έχει αρνητική γνώμη. Σχεδόν εννιά στους δέκα πολίτες εκτιμούν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση για τη χώρα.
Η συντριπτική πλειοψηφία (78,5%) εκτιμά πως η κυβέρνηση θα κλείσει τελικά την αξιολόγηση με τίμημα νέα μέτρα. Μόλις το 6,5% πιστεύει πως η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί χωρίς νέα μέτρα. Το 52% των ψηφοφόρων δηλώνουν πως θεωρούν λάθος τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 7,5% τη θεωρεί σωστή. Περισσότεροι από ένας στους τρεις ψηφοφόρους λένε πως η στρατηγική της Αθήνας δεν είναι σταθερή, και «συνεπώς κάποτε είναι σωστή και κάποτε λανθασμένη».
Δεν πάει σε εκλογές, φοβάται τι θα γίνει μετά την ήττα
Όλα τα παραπάνω εξηγούν τους λόγους για τους οποίους απομακρύνεται σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας τελικά, μετά από μεγάλο προβληματισμό, αποφάσισε να μην προκαλέσει ο ίδιος προσφυγή στις κάλπες, καθώς αυτό που φοβάται περισσότερο από την ήττα στις εθνικές εκλογές, κάτι με το οποίο έχει πλέον συμβιβαστεί, είναι ο δικός του ρόλος στην πολιτική την επόμενη ημέρα.
Φυσιολογικά, θα πει κάποιος, θα είναι αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι όμως γνωρίζει πολύ καλά πως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και το Newsbomb.gr το έχει αναδείξει ήδη εδώ και πολύ καιρό με βάση το ρεπορτάζ και τις πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η βασική προϋπόθεση για να έχει σίγουρο ρόλο σε ένα ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ ο σημερινός πρωθυπουργός θα είναι να μην έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία αυτοδυναμία. Τότε θα ενεργοποιηθούν τα σενάρια των παρενθέσεων και η προσδοκία των σημερινών ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι να υπάρξει αδυναμία σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης καθώς, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μοναδικός εν δυνάμει σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς σε ενδεχόμενη πεντακομματική Βουλή δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΚΚΕ ή τη Χρυσή Αυγή. Άρα, όλοι θα περιμένουν τις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και άρα το πρώτο κόμμα δεν θα έχει το Bonus των 50 εδρών και κατά συνέπεια κυβέρνηση θα μπορεί ενδεχομένως να σχηματιστεί υπό προϋποθέσεις χωρίς το πρώτο κόμμα. Μπορεί αυτά να μοιάζουν για ορισμένους σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά να είστε απολύτως βέβαιοι, ότι συζητούνται στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου.
Θα τον καλέσουν να απολογηθεί
Από εκεί και πέρα κάθε άλλη εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω και την ηγεμονία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την ακεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα καθώς, όπως προσημειώσαμε, στην πολιτική συνήθως μετρούν τα τελευταία και όχι τα πρώτα. Δηλαδή όταν φτάσει η ώρα της κρίσης ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να απολογηθεί για την ήττα και κανείς δεν θα θυμάται ότι πήρε ένα κόμμα στο 4% και το έφτασε στο 36% και στην κυβέρνηση. Όλοι τότε θα υποστηρίξουν ότι έχασε γιατί δεν τήρησε τις προεκλογικές του εξαγγελίες και έχασε τη λαϊκή υποστήριξη.
Ότι υποτάχθηκε στα Μνημόνια και την Μέρκελ, ότι δεν είχε εναλλακτική λύση, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν προσωπική του επιλογή για χάρη του οποίου ουσιαστικά έδιωξε τον Γιάννη Μηλιό, ότι χάθηκε η μάχη με τους νταβατζήδες της ενημέρωσης από τα προσωπικά παιχνίδια του Νίκου Παππά, ότι ο Χρήστος Σπίρτζης τα έκανε μπάχαλο στα μεγάλα έργα και ούτω καθ’ εξής.
Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικά διάστημα είναι απολύτως ενδεικτικά του κλίματος του υποβόσκει μέσα στο κυβερνών κόμμα.
Μόνο τυχαία για παράδειγμα δεν είναι η πλατφόρμα του Νίκου Φίλη που πριν λίγες ημέρες στην Kεντρική Eπιτροπή βρήκε τουλάχιστον 10 λόγους για να αμφισβητήσει την κυβερνητική πολιτική και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλοντας σχεδόν τα πάντα από την συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο έως την πορεία της «αμέριμνης» διαπραγμάτευσης. Και προβλέποντας μάλιστα την επερχόμενη ήττα ζήτησε από τον Αλέξης Τσίπρα να αφήσει τουλάχιστον το πολιτικό του αποτύπωμα...
Τι θα κάνουν Τσακαλώτος, Δούρου και Βούτσης
Στην ίδια λογική, αλλά πιο προσεκτικά -εκ των πραγμάτων- κινείται ο ηγέτης της μεγαλύτερης συμπαγούς αντιπολιτευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος που ταυτοχρόνως είναι και ο υπουργός που διαπραγματεύεται και υπογράφει πρώτος τα μνημόνια. Βασικό του μέλημα είναι να μην χρεωθεί αυτός -ως αποδιοπομπαίος τράγος- την επόμενη ημέρα τη συμφωνία για τα νέα βαρύτατα μέτρα που θα υπογράψει η κυβέρνηση. Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει καταστήσει σαφές ότι τη συμφωνία την επιδιώκει και την επιβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας, ως ηγέτης του κόμματος και ως πρωθυπουργός και αυτός εκτελεί τις εντολές ως στρατιώτης του κόμματος και της κυβέρνησης.
Αυτό κρατείστε το, θα το βρούμε μπροστά μας με όλες τις δυνατές παραλλαγές όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού και του απολογισμού.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν και άλλοι εσωκομματικοί παίκτες όπως για παράδειγμα ο Πάνος Σκουρλέτης που ήδη κάνει λόγο για κίνδυνο στρατηγικής ήττας και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου που ποτέ δεν έχει διαψεύσει τις φιλοδοξίες της να ηγηθεί μετά τον Τσίπρα του κόμματος. Μάλιστα πολλοί ήδη παραλληλίζουν την πορεία της με αυτή του Μάρτιν Σουλτς που ερχόμενος από το προστατευμένο περιβάλλον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απειλεί ανοιχτά τη νίκη της Άνγκελας Μέρκελ στις επερχόμενες γερμανικές εκλογές.
Και τέλος, υπάρχουν παράγοντες με βαρύνοντα λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που ναι μεν σήμερα στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι στάση θα κρατήσει σε ένα ένα περιβάλλον σύγκρουσης. Και δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ο κ. Βούτσης έρχεται από πολύ μακριά και έχει αλλάξει πολλούς αρχηγούς στη διαδρομή του στην αριστερά, ξεκινώντας από το ΚΚΕ εσωτερικού του Λεωνίδα Κύρκου.
Θα... σκοτώσει τον ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι προφανές λοιπόν ότι ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνον τα γνωρίζει όλα αυτά αλλά και προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Είναι σαφές ότι ο ίδιος βλέπει την παρουσία του στην πολιτική με ορίζοντα και ότι δεν προτίθεται να παραδοθεί, πολύ περισσότερο να παραδώσει την εξουσία σε ένα κόμμα που ο ίδιος πήρε από το 4% και το έκανε κυβέρνηση.
Είναι επίσης σαφές ότι θα προτιμούσε να ηγείται ενός ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να περιμένει τις μελλοντικές εξελίξεις, αλλά αν το κρίνει αναγκαίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να... σκοτώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως έχει ήδη καταγράψει το Newsbomb.gr σε προγενέστερο ρεπορτάζ του, υπάρχουν ήδη συνεργάτες του σημερινού πρωθυπουργού που μιλούν ακόμη και για αποχώρηση μεγάλης μερίδας βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η σύγκρουση φτάσει στα άκρα και επιχειρηθεί η ανατροπή του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία. Παρά το γεγονός ότι προφανώς όλα αυτά δεν είναι θέματα που συζητούνται ανοικτά, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως από τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές και θα αριθμεί μεταξύ 60 και 70 βουλευτών, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι πιστή στον σημερινό πρωθυπουργό.