"Ο Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης υπήρξε ένας σπουδαίος δάσκαλος του Δικαίου"
Για την απώλεια του Γ. Α. Μαγκάκη ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου προέβη χθες στην ακόλουθη δήλωση:
«Ο Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης υπήρξε ένας σπουδαίος δάσκαλος του Δικαίου. Σε μια μεγάλη σειρά γενιών νομικών. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Συμμετείχε ή και πρωταγωνίστησε σε όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και ιδεολογικούς αγώνες της πατρίδας μας. Συμμετείχε στην εθνική αντίσταση του 1941 -1944. Στις δίκες στα πέτρινα χρόνια του μετεμφυλιακού κράτους και στα φοβερά χρόνια του «Ανένδοτου Αγώνα». Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε.
Θέλω να σταθώ σε δύο κορυφαία κεφάλαια της ζωής του Γεώργιου - Αλέξανδρου Μαγκάκη. Είχε για πολλά χρόνια την πολιτική ευθύνη της απονομής της δικαιοσύνης. Συνέβαλε στο βαθύ εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό της. Με μια σειρά νομοθετημάτων, με κύρια αιχμή και μοχλό το οικογενειακό δίκαιο επέτρεψε στην ελληνική κοινωνία να μετουσιώσει θεσμούς που βρίσκονταν σε χρόνια κρίση, ν’ ανατρέψει ξεπερασμένες αντιλήψεις και να κατακτήσει, κτίζοντας τους, νέους θεσμούς.
Το δεύτερο κεφάλαιο το έγραψε ο ίδιος ο Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης. «Το γράμμα της φυλακής προς τους Ευρωπαίους». Το Φλεβάρη του 1971. Σε κρυμμένες από τους δεσμοφύλακες σελίδες. Ένας υπέροχος ύμνος στην πατρίδα του, τη μεγάλη και την ιδιαίτερη, στους ανθρώπους της, τους φωτισμένους και τους απλούς, στους αγώνες για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τις πανανθρώπινες αξίες. Με μια αξεπέραστη στις οδύνες αγωνία για ό, τι πρόδιδε τα ιδανικά του. Και μια απέραντη ελπίδα πάνω στην αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης. «Οι δικές μας αξίες είναι οι αξίες της Ευρώπης. Όλοι μαζί τις φτιάξαμε.».
Στο Γεώργιο - Αλέξανδρο Μαγκάκη ανήκει η ανυπόκριτη ευγνωμοσύνη μας».