Νικολόπουλος: Άφησαν την ελληνική φέτα στο… έλεος των Καναδών!

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της φέτας κατέθεσε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και Ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Νικολόπουλος: Άφησαν την ελληνική φέτα στο… έλεος των Καναδών!
7'

Στην ερώτηση υπογραμμίζει τις συνέπειες της αρνητικής εξέλιξης, που τορπιλίζει την αυθεντικότητα της Ελληνικής φέτας στην παγκόσμια αγορά.

«Με την ψήφο και 8 Ελλήνων, δυστυχώς, ευρωβουλευτών επικυρώθηκε η συμφωνία της Ε.Ε. με την CETA του Καναδά και η Ελλάδα έχασε το αναφαίρετο, μέχρι πρότινος, προνόμιο της Ελληνικότητας της φέτας», ανέφερε.

Συνάμα, ο βουλευτής επισημαίνει τη ζημιά των Ελλήνων παραγωγών φέτας και όλου του συμπλέγματος των 400.000 οικογενειών που ζουν από την διακίνησή της και την εμπορία της.

Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς βρέθηκαν και 8 Έλληνες ευρωβουλευτές της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού» που έκριναν σκόπιμο να… μπασταρδέψουν την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα της Ελληνικής φέτας. Εγείρεται τεράστιο ζήτημα για την στάση τους.
Υποτάχθηκαν σε γενικότερα συμφέροντα της Ε.Ε., που έχουν μνημονιακό χρώμα, αν και γνώριζαν ότι με αυτόν τον τρόπο υπονόμευαν την ισχύ της Ελληνικής φέτας στην παγκόσμια αγορά.
Δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπούμε και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, στο άμεσο μέλλον, θα χάσουμε την υπεροχή της μοναδικότητας κι άλλων Ελληνικών προϊόντων, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με τις ελιές Καλαμών».

Ακολούθως, ο Νίκος Νικολόπουλος υπενθύμισε τους αγώνες που έχουν γίνει από την πλευρά του, σε κοινοβουλευτικό και δημοσιογραφικό επίπεδο, για να μην χαθεί η Ελληνικότητα της φέτας:

«Είχα κρούσει έγκαιρα των κώδωνα του κινδύνου, καταθέτοντας ερωτήσεις στη Βουλή το 2013, ωστόσο η Κυβέρνηση Σαμαρά αδράνησε, παρότι κάποιοι –λίγοι δυστυχώς- βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεταν την ίδια με μένα αγωνία. Δυστυχώς και πολλοί βουλευτές από άλλα κόμματα έχουν εγκληματικά αδιαφορήσει…

Εξάλλου, πάμπολλες ήταν και οι δημοσιογραφικές μου παρεμβάσεις, όμως οι μνημονιακές Κυβερνήσεις κώφευαν προκλητικά. Αυτή είναι η τραγική αλήθεια, την οποία ξέρει πολύ καλά και ο συνάδελφός μου Γιώργος Κασαπίδης, που ενόχλησε πολλές φορές την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Αντιτάχθηκε κι αυτός στα μνημόνια, υπεραμύνθηκε της εκπλήρωσης του Τάματος του Έθνους, έδωσε μάχες για την Ελληνικότητα της φέτας και μοιραία οι δουλοπρεπείς των μνημονίων, μη αντέχοντας τις αλήθειες του και την ασυμβίβαστη στάση του, τον διέγραψαν»!

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή είναι το ακόλουθο:
«Η απόγνωση των παραγωγών, για την απώλεια της «ταυτότητας» της ελληνικής φέτας, περιγράφεται με δραματικό τρόπο στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η οποία επακριβώς αναφέρει:

«Η Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά την ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της CETA εκφράζει την οργή και τον θυμό της για τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Μία συμφωνία που ρίχνει στο κάδο των αχρήστων τον αγώνα όλων αυτών που πάλεψαν για πολλά χρόνια για να καθιερωθεί η φέτα ως ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα με την συμφωνία με τον Καναδά θα υπάρχει η immitasion φέτα, αύριο με κάποια άλλη χώρα θα υπάρχει μόνο ο όρος φέτα και δεν θα υπάρχουμε εμείς.

Δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους ευρωβουλευτές (8 όλοι και όλοι) να αποφασίσουν για τον αφανισμό μας.
Ας καθίσουν στις Βρυξέλλες και οι 8 μη πατριώτες και μη Έλληνες Ευρωβουλευτές με τους παχυλούς μισθούς τους και να μην γυρίσουν ποτέ στην Ελλάδα.

Όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. προστάτευσαν τα δικά τους προϊόντα και εμείς, που έχουμε ένα προϊόν από την αρχαιότητα με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, το παραχωρούμε σε άλλα κράτη.

Επειδή χάσαμε μία μάχη όχι όμως και τον πόλεμο, στην ψήφιση της CETA στο ελληνικό κοινοβούλιο όποιος Έλληνας βουλευτής ψηφίσει υπέρ της συγκεκριμένης συμφωνίας πέρα από προδότης θα είναι και ανεπιθύμητος στα χωριά μας. Όποιος δεν μπορεί να το κάνει δεν είναι άξιος να κυβερνά και να πάει σπίτι του».

Επειδή η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την CETA του Καναδά, με την ψήφο δυστυχώς και 8 Ελλήνων Ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού», όπως διεκτραγωδούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι κατά τις συναντήσεις τους με τα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος έστειλε στην απόγνωση αυτούς και μαζί χιλιάδες παραγωγούς της ελληνικής παραδοσιακής φέτας.

Επειδή η εν λόγω συμφωνία υπονομεύει θεμελιώδη εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας, ενώ έχει οδηγήσει όπως προανέφερα στην απόγνωση 400.000 συμπατριώτες μας, που ζουν από το πιο πετυχημένο εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας.

Επειδή δυστυχώς, αυτή η δυσμενής εξέλιξη έχει και προϊστορία, που ανάγεται σε λανθασμένους χειρισμούς και ολιγωρίες των Ελληνικών κυβερνήσεων και δη των Υπουργείων Οικονομίας, Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 2009 μέχρι σήμερα, αλλά και τότε παρά τις συνεχείς πιέσεις αλλά και τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου στις συννημένες ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις, αποδεικνύεται η εγκληματική ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών λειτουργών καθώς και ενίοτε των Υπουργών.
Επειδή τέλος, η σημαντική δυνατότητα παραγωγής νέου πλούτου στη χώρα και δημιουργίας εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα προϋποθέτουν διεύρυνση και όχι αποψίλωση της παραγωγικής βάσης, αύξηση και όχι μείωση της αγροτικής παραγωγής και παραγωγικότητας, αξιοποίηση και όχι απεμπόληση της προοπτικής των Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. ελληνικών προϊόντων, μεγέθυνση και όχι συρρίκνωση της αγροτικής μας οικονομίας, με στοχευμένες και ουσιαστικές δράσεις και όχι φιέστες, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποια τα περιθώρια αντίδρασης της Ελληνικής πλευράς;
2. Αν και χάθηκε μια μάχη, σε ποιες πρωτοβουλίες έχετε προχωρήσει για να μην χαθεί ο «πόλεμος», όπως αναφέρεται και στην επιστολή της Ομοσπονδίας;
3. Γιατί δεν ασκήσατε το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto) στο συμβούλιο υπουργών χωρών – μελών της Ε.Ε. ώστε να μην επικυρώσετε με θετική ψήφο, αφού δεν αποσύρθηκαν οι εθνικά επιζήμιες διατάξεις;
4. 3ον Ποιοι υπουργοί διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές και ποιες ενέργειες έκαναν οι επόμενοι για την ανατροπή της πορείας τους προς την αρνητική κατάληξη, η οποία προς το παρόν δεν απεφεύχθη για τη χώρα;
5. Τι οφέλη αποκομίζει η Ελλάδα, από την εκχώρηση χρήσης του ονόματος της φέτας;
6. Είναι πιθανή η αναθεώρηση της συμφωνίας εντός της περιόδου των 5 ετών;
7. Ποιες ήταν οι θέσεις των κρατών – μελών για το συγκεκριμένο θέμα ;
8. Θα φέρετε προς κύρωση στη Βουλή τη συμφωνία της Ε.Ε. με τα 15 κράτη της Νοτίου Αφρικής (SADC) (συμφωνία ΣΟΕΣ ΕΕ-SADC), έτσι ώστε ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του για την προάσπιση των δύο πιο σημαντικών προϊόντων ΠΟΠ, της φέτας;
9. Γιατί δεν συμπεριελήφθη τελικά το κείμενο δήλωσης της Ελλάδας στην Συμφωνία, αλλά μόνο η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
10. Αληθεύει ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αυτός που μαζί με τον Υπουργό Οικονομίας, «άναψαν το πράσινο φως» στην Κομισιόν να προχωρήσει η Συμφωνία με την Ν. Αφρική χωρίς να διατυπώσουν την παραμικρή διαφωνία;
- Να κατατεθούν στην Βουλή όλα τα έγγραφα των ετών 2013, 2014, 2015 και 2016 που αφορούν στην υπόθεση αυτής της συμφωνίας .
- Επίσης να καταθέσετε την επιστολή των δύο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας) προς την Κομισιόν για το ίδιο θέμα και –βέβαια- την επιστολή της Κομισιόν , η οποία προφανώς προηγήθηκε και στην οποία υποχρεώθηκαν να απαντήσουν οι Γραμματείς.
- Να κατατεθεί το έγγραφο που με ΕΛΛΗΝΙΚΗ υπογραφή θα «αποδεικνύει» ότι επί της προηγούμενης Κυβέρνησης μονογράφηκε αυτή η συμφωνία.
11. Επιτέλους τι μέλλει γενέσθαι και ποιοι και πώς θα μπορέσετε να υπερασπίσετε τον ιδρώτα τους, το εισόδημα και την επιβίωση των παραγωγών»;

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή