Φ. Κουβέλης: Η εργασιακή εφεδρεία θα αυξήσει την ανεργία
Τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο κ. Φώτης Κουβέλης δηλώνει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετη με την εργασιακή εφεδρεία η οποία όπως δηλώνει θα οδηγήσει σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανεργία.
«Η Δημοκρατική Αριστερά υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και οι νόμοι εφαρμογής του, δεν μπορούν να υλοποιηθούν διότι οι παραδοχές τους και οι κεντρικές επιλογές τους στηρίζονται σε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή της Ελλάδας του 2010 και 2011.
Οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις, μέτρα και εξαγγελίες που γίνονταν για την καταβολή των δόσεων του δανείου δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, όπως η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει.
Η αναγκαία μείωση των δαπανών του δημοσίου υπονομεύεται από το γεγονός ότι επί δύο ολόκληρα έτη δεν έχει πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση φορέων με καταργήσεις και συνενώσεις οργανισμών όπου είναι απαραίτητο.
Είμαστε αντίθετοι με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Θα οδηγήσει σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανεργία. Υποστηρίζουμε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος του πλεονάζοντος προσωπικού πρέπει να γίνει μόνο και αποκλειστικά με μετατάξεις.
Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να είναι ενιαίο. Το ενιαίο μισθολόγιο σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, με το δεδομένο ότι τα δυο προηγούμενα χρόνια έχουν περικοπεί οι αποδοχές τους σε ποσοστό περίπου 40%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει βέβαια να αντιμετωπιστούν μισθολογικές ακρότητες και προνόμια του παρελθόντος.
Είναι απαράδεκτη και καταστροφική για τις εργασιακές σχέσεις η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θα οδηγήσουν σε πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σκληρή εσωτερική υποτίμηση. Είναι προσχηματικό και υποκριτικό να καταστρέφεται το δικαίωμα των εργαζομένων στην αμοιβή εργασίας, στο όνομα της ανάπτυξης, όταν το εργασιακό κόστος στην παραγωγή είναι το μικρότερο μέγεθος.
Η παραγωγική και αναπτυξιακή διαδικασία δεν μπορεί να στηρίζεται στην περικοπή της αμοιβής εργασίας.
Για το φορολογικό σύστημα που αποτελεί βασικό στοιχείο αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος, η κυβέρνηση αοριστολογεί και δεν δεσμεύεται για ένα φορολογικό σύστημα δίκαιης κατανομής των βαρών, με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Ταυτόχρονα διατηρεί τον απαράδεκτο και επικίνδυνο για τη λειτουργία της αγοράς αυξημένο ΦΠΑ, που οδηγεί σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε διόγκωση της ανεργίας, η οποία καλπάζει και τραυματίζει την κοινωνική συνοχή.
Με τις χθεσινές αποφάσεις η κυβέρνηση δεν ύψωσε τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών, αντιθέτως υπέστειλε τη σημαία της κοινωνικής αντοχής και αποδοχής.»