Πηγές ΝΔ: Ο Τσακαλώτος «άδειασε» το Μαξίμου και παραδέχτηκε νέα μέτρα λιτότητας
Στα βασικά αυτά σημεία εστίασαν πηγές από την Νέα Δημοκρατία, την κριτική τους προς την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στην διαπραγμάτευσης μετά την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Όπως ανέφεραν, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018. Αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα διαρκούς λιτότητας. Υπενθυμίζουν ότι στις 23/6, στο συνέδριο του Economist, «ο Τσίπρας έλεγε πως "είναι απολύτως αδύνατον να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μετά το 2018 αν δεν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα με δεδομένα τα αποτελέσματα της υφεσιακής εξαετίας σε κράτος, κοινωνία και εργαζόμενους, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 1,5 με 2%. Αυτό είναι κοινό μυστικό"».
«Σήμερα παραδέχτηκε στη Βουλή ότι και μετά το 2018 τα πλεονάσματα θα είναι 3,5%. Άρα δημιουργεί συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας», προσθέτουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίσης, αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος σήμερα άδειασε το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνοντας όλους εκείνους που από τις 20 Φεβρουαρίου έκαναν λόγο για διάσταση πρωθυπουργού- υπουργού Οικονομικών: Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία λέγοντας χαρακτηιριστικά ότι «δεν ξέρω που θα κάτσει η διαπραγμάτευση».
«Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου φέρνουν για μια ακόμη φορά τη σφραγίδα Τσίπρα- Καμμένου. Είναι φανερό ότι συνταξιούχοι και ασθενέστεροι, αλλά και όλοι οι Έλληνες, είναι στο στόχαστρο της Κυβέρνησης» τονίζουν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ.
Επιπροσθέτως, επισημαίνουν πως η δημιουργική ασάφεια -που κατεφάνη και σήμερα - θυμίζει εποχές Βαρουφάκη.
«Δεν έχουν αλλάξει, δεν έχουν μάθει. Σπρώχνουν το τενεκεδάκι παρακάτω, ενώ η πραγματική οικονομία βουλιάζει. Και ενώ η πραγματική οικονομία βουλιάζει, οι καταθέσεις μειώνονται, θέσεις εργασίας χάνονται, το καθαρό ισοζύγιο ανοίγματος-κλεισίματος επιχειρήσεων είναι το χειρότερο από την αρχή της κρίσης και το ΑΕΠ προσπαθεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 2014. Και η αβεβαιότητα εξαπλώνεται. Επιβεβαιώνοντας ότι χάθηκαν δύο χρόνια από την Οικονομία», σημειώνουν.
Υπογραμμίζουν ακόμη ότι το κόστος στην καθυστέρηση του κλεισίματος των αξιολογήσεων είναι τεράστιο και υπενθυμίζουν ότι μέχρι σήμερα το γεγονός αυτό έχει κοστίσει:
- Σε ένα 3ο, αχρείαστο, Μνημόνιο.
- Στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, που ακόμη υφίστανται.
- Στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, διάρκειας ενός αιώνα.
- Στον οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη».
- Σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους, μέχρι σήμερα, 9 δισ. ευρώ.
«Ακολουθούν και άλλα, με την επικείμενη νομοθέτηση νέων, επώδυνων μέτρων λιτότητας και για μετά τη λήξη του Προγράμματος, δηλαδή για μετά το 2018», προσθέτουν πηγές από την ΝΔ και ακόμη αναφέρουν ότι τα πόσα θα είναι αυτά τα νέα μέτρα «θα το δούμε το επόμενο διάστημα». «Δυστυχώς όμως, θα τα βιώσουν, με οδυνηρό τρόπο, οι πολίτες. Κυρίως οι πιο αδύναμοι» εκτιμούν.
Εξάλλου, πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν βάζει τέλος στη λιτότητα, αλλά τη διευρύνει και την επεκτείνει.
«Συμπερασματικά» επισημαίνουν ότι υποχωρήσεις συνεχώς και παντού, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας.