Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα και η Λεπέν δεν είναι Τσίπρας

Η Zeit εξετάζει το ενδεχόμενο νίκης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία κάνοντας ορισμένους παραλληλισμούς και η FAZ ανακηρύσσει την Ελλάδα μεγάλη κερδισμένη της τουριστικής χρονιάς που ξεκίνησε.

Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα και η Λεπέν δεν είναι Τσίπρας
4'

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit επιχειρεί σε εκτενές της δημοσίευμα έναν παραλληλισμό της ελληνικής περίπτωσης με αυτήν της Γαλλίας ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αναδειχθεί νικήτρια σε αυτές η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

«Τι θα συμβεί αν η Μαρίν Λεπέν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας; Οι Ευρωπαίοι το θεωρούν πιθανό. Φοβούνται, αλλά δεν έχουν στρατηγική», σημειώνει η εφημερίδα του Αμβούργου, προσθέτοντας ότι όποιος ακούει τα όσα λέγονται αυτό το διάστημα «σε υπουργεία του Βερολίνου και διαδρόμους των Βρυξελλών, σε οικονομικούς και κυβερνητικούς κύκλους, κάνει εκπληκτικές διαπιστώσεις». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Zeit, «είτε υπουργοί και διπλωμάτες είτε τραπεζίτες και επίτροποι της ΕΕ – όλοι φοβούνται και αγωνιούν, απωθούν (σ.σ. τη σκέψη) και παίζουν νευρικά με τα χέρια τους. Μόνο ένα δεν κάνουν προφανέστατα: Δεν προετοιμάζονται (σ.σ. για το ενδεχόμενο νίκης της Λεπέν)».

Συναντήσεις που θυμίζουν... Βαρουφάκη

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η Μαρίν Λεπέν δεν επιτρέπει καμία αμφιβολία για το ποιοι είναι οι στόχοι της. «'Είναι καιρός να τελειώνουμε με την ΕΕ!', επανέλαβε πριν από μερικές ημέρες. Έμπιστοι συνεργάτες της τονίζουν ότι το σημαντικότερο εγχείρημα στους πρώτους μήνες της προεδρίας της θα είναι η έξοδος από το ευρώ».

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, απεσταλμένοι του Εθνικού Μετώπου είχαν τις τελευταίες εβδομάδες συναντήσεις σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Στρασβούργο με αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων, μεταξύ άλλων της αμερικανικής Black Rock, για να τους παρουσιάσουν τα σχέδιά τους. Υψηλόβαθμο στέλεχος επενδυτικής τράπεζας σχολίασε ότι οι συναντήσεις τού θύμισαν αντίστοιχες με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη. «Και αυτός είχε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, αλλά στο τέλος δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τίποτα από αυτά που περιλάμβανε».

Σύμφωνα με την Zeit, και εντός της γερμανικής κυβέρνησης θυμούνται αυτές τις ημέρες «τις εμπειρίες με την Ελλάδα». Όπως σημειώνει το άρθρο, «εκεί είχε εκλεγεί προ δύο ετών μια κυβέρνηση που ζήτησε μέσω δημοψηφίσματος επιβεβαίωση της πολιτικής της εναντίον της κρατούσας πολιτικής στην ευρωζώνη. Όμως όταν συνειδητοποίησαν οι πολίτες τι ακριβώς θα σήμαινε η έξοδος από τη νομισματική ένωση, ο ενθουσιασμός για τη δραχμή πέρασε γρήγορα. Μια παρόμοια προσγείωση, ελπίζουν (σ.σ. στη γερμανική κυβέρνηση), μπορεί να επίκειται και για τους Γάλλους».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, «η γαλλική συμβολή στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Ελλάδας. Και απέναντι στην τεράστια πολιτική ισχύ της Μαρίν Λεπέν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται σαν άκακος νεανίας».

Τουριστική καθίζηση στην Τουρκία – μεγάλη κερδισμένη η Ελλάδα


Άρθρο για τις εξελίξεις στο πεδίο των τουριστικών κρατήσεων στη Γερμανία δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Οι διακοπές στην Τουρκία έχουν ολοένα και λιγότερη ζήτηση, στην Ελλάδα επίκειται συνωστισμός τουριστών», γράφει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, επικαλούμενη νέα στοιχεία της GfK, της μεγαλύτερης εταιρείας έρευνας αγοράς στη Γερμανία και μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της έρευνας, στα τέλη Ιανουαρίου οι κρατήσεις γερμανών τουριστών για διακοπές στην Τουρκία καταγράφουν δραματική μείωση της τάξης του 58% σε σχέση με πέρσι. Αντιθέτως, σημειώνει η FAZ, «η Ελλάδα είναι η μεγάλη κερδισμένη, καθώς στο τέλος Ιανουαρίου η αύξηση του ποσοστού των κρατήσεων ανήλθε σε 67%. ‘Η Τουρκία υπέστη μεγάλες απώλειες και προσπεράστηκε τώρα από την Ελλάδα', δήλωσε η ερευνήτρια της GfK Ντέρτε Νόρντμπεκ», επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση στη λίστα με τους δημοφιλέστερους αεροπορικούς προορισμούς πίσω από τις Βαλεαρίδες Νήσους Μαγιόρκα, Μενόρκα και Ίμπιζα».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν εξαρτάται από τον Τραμπ, αλλά...


Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας, γράφει η Handelsblatt. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, «οι Ευρωπαίοι δεν εξαρτώνται εντός του ΔΝΤ αναγκαστικά από τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης». Η συμμετοχή του ΔΝΤ «μπορεί να δρομολογηθεί και χωρίς τις ΗΠΑ, λένε κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτούς, για να αποφασιστεί η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διάσωσης απαιτείται μόνο απλή πλειοψηφία. Αυτό επιβεβαιώνεται και εντός του ΔΝΤ», προσθέτει η Handelsblatt, για να τονίσει ωστόσο ότι «το να οργανώσουν πράγματι οι Ευρωπαίοι σε έκτακτη περίπτωση μια πλειοψηφία ενάντια στις αντιστάσεις των ΗΠΑ αμφισβητείται εντός του ΔΝΤ».

Πηγή DW

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή