Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Όλο το παρασκήνιο της άγριας κόντρας Τσίπρα – Reuters
«Ελάχιστες φορές τον έχουμε δει τόσο οργισμένο», μας είπε στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα, όταν τον ρωτήσαμε για την αντίδραση του πρωθυπουργού για το δημοσίευμα που διακίνησε το πρακτορείο Reuters.
Υπενθυμίζουμε, πως σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επρόκειτο την περασμένη Πέμπτη να δώσει μια δραματική συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την οποία μάλιστα δεν αποκλείονταν να... αναγγείλει πρόωρες εκλογές!
Πράγματι, ο Α. Τσίπρας, όπως πληροφορηθήκαμε, όχι απλά οργίστηκε αλλά έκανε λόγο και για «επιχείρηση αποσταθεροποίησης» και μάλιστα σε μια λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης.
Ενώ δεν δίστασε να μιλήσει ακόμα και για «παιχνίδια χρηματιστηριακά», κάτι που έκανε πρωτοσέλιδο η «Αυγή» την επομένη.
Κατά τις πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός έδωσε άμεσα εντολή σε στενό του συνεργάτη να επικοινωνήσει με το Reuters και να ζητήσει επανόρθωση, κάτι που πάντως το πρακτορείο έκανε με καθυστέρηση και... ημιτελώς.
Ωστόσο πέραν των διαρροών και των παιχνιδιών (επικοινωνιακών, οικονομικών) που παίζονται από ΜΜΕ, υπάρχει μια αδήριτη πραγματικότητα. Ότι όσο δεν ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, τόσο αυξάνει η αβεβαιότητα και η πολιτική και η οικονομική.
Και αυτό δείχνει να το ενστερνίζεται ο Α. Τσίπρας.
Έτσι, όπως πληροφορηθήκαμε εγκύρως, ζήτησε απ’ τον Ευκλείδη. Τσακαλώτο να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και να συζητήσουν τρόπους επίσπευσης των διαπραγματεύσεων.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως αυτό έγινε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με το νικητή των εκλογών στην Ολλανδία Μ. Ρούτε, για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.
Η επικοινωνία Τσακαλώτου-Ντάισελμπλουμ έγινε την Παρασκευή το πρωί.
Κατά τις πληροφορίες μας συζήτησαν για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, όπου πάντως φαίνεται πως οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τα εργασιακά παραμένουν αγεφύρωτες.
Να σημειώσουμε πάντως, ότι η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα βρήκε ένα σημαντικό σύμμαχο, τον επικεφαλής των σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζ. Πιτέλα, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, στη διάρκεια της οποίας μάλλον συζητήθηκε αυτό το μείζον ζήτημα...
ΕΝΦΙΑ: Η κυβέρνηση διεκδικεί μείωση γύρω στο 30% - Οι δανειστές δεν δέχονται πάνω από 10%
Τα εργασιακά κι ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζουν να αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, ότι μετά και την τελευταία τηλεδιάσκεψη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Αχτσιόγλου) και των εκπροσώπων των θεσμών, η κατάσταση στα δύο αυτά μείζονα θέματα διαμορφώνεται ως εξής:
• Σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ και στα πλαίσια των λεγόμενων αντίμετρων η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και προτείνει μείωση αυτού του φόρου γύρω στο 30%, με ειδικές προβλέψεις για ευνοϊκότερη μεταχείριση χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και γενικά ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ωστόσο οι δανειστές δεν δέχονται μείωση πάνω από 10%. Υπάρχει πάντως αισιοδοξία στην κυβερνητική πλευρά, ότι κάπου θα βρεθεί η χρυσή τομή που θα της επιτρέψει να παρουσιάσει τη μείωση ως επιτυχία.
• Στα εργασιακά συνεχίζει να υπάρχει «τοίχος». Οι δανειστές, μάλλον το ΔΝΤ επιμένει σταθερά και στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων και στην άρνηση αποδοχής της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ενώ οι Ευρωπαίοι ναι μεν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις αποδέχονται το δίκαιο των ελληνικών θέσεων, ωστόσο όταν χρειάζεται να το υποστηρίξουν, σιωπούν.
Μπροστά στο αδιέξοδο σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, η κυβέρνηση θα επιδιώκει πολιτική διευθέτηση, όπως μας τόνισε αρμόδια κυβερνητική πηγή.
Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες μέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας.
Ενώ στη στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και το σενάριο, εφόσον δεν βρεθεί τόπος συνεννόησης, να μετατεθεί αυτό το μείζον θέμα για την επόμενη αξιολόγηση, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συναντά τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών...