Die Zeit: Σκανδαλώδης η ευρωπαϊκή συμπεριφορά προς την Ελλάδα στο προσφυγικό
Είναι καλό που ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έθεσε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα υπό αμφισβήτηση την επαναπροώθηση των προσφύγων... Ο κανονισμός του Δουβλίνου παραμένει ένα σκάνδαλο. Πρόκειται για προδοσία στα ίδια τα ιδανικά μας. Η Ευρώπη πρέπει να μην τον ξαναεφαρμόσει σε βάρος της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να καταργήσει το Δουβλίνο», μεταξύ των συμπερασμάτων της εφημερίδας του Αμβούργου.
«Oι ευρωπαϊκές χώρες δεν τηρούν οι δικές τους υποσχέσεις, θέλουν όμως να ξαναστείλουν στη βεβαρυμένη Ελλάδα πρόσφυγες. Πρόκειται για κραυγαλέα έλλειψη αλληλεγγύης. Στην πραγματικότητα αρκεί μόνον ένας αριθμός, ώστε να αποδειχθεί γιατί είναι σκανδαλώδης η ευρωπαϊκή συμπεριφορά προς την Ελλάδα στο προσφυγικό:16.000. Τόσοι είναι οι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν λάβει άσυλο και περιμένουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), αλλά παραμένουν (στην Ελλάδα), διότι οι άλλες χώρες απλώς δεν τους δέχονται. Δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Αφήνουν την Ελλάδα μόνη. Η χώρα, όμως, πρέπει να φροντίσει για τη διαμονή τους και τις διαδικασίες όλων των νεοαφικνουμένων. Αυτό επιβαρύνει τις (ελληνικές) αρχές, τον αδύναμο προϋπολογισμό και (απειλεί) την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας. Αντί να επιδειχθεί επιτέλους αλληλεγγύη προστίθεται ακόμα κάτι. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θέλει τώρα να στείλει πίσω στη μικρή χώρα τους πρόσφυγες των οποίων απερρίφθη (στην Γερμανία) το αίτημα για άσυλο και προέρχονται από την Ελλάδα. Αντί να ανακουφίσουν την Ελλάδα, θέλουν να τη φορτώσουν ακόμα περισσότερο», γράφει σε άρθρο της η "Die Zeit".
«Είναι πολύ κατανοητό το ό,τι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών το αρνείται και διαμαρτύρεται. Η απίστευτη έλλειψη αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών χωρών έχει δυστυχώς νομική βάση, τη συμφωνία για το Σένγκεν, η οποία προβλέπει ότι αρμόδια για τους αιτούντες άσυλο είναι η χώρα στην οποία εισήλθαν (στην Ευρώπη)... Το Σένγκεν αφήνει την Περιφέρεια της Ευρώπης μόνη, ενώ οι χώρες, οι οποίες βρίσκονται στο γεωγραφικό κέντρο απαλλάσσονται μια χαρά», σημειώνει η αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας.
«Ήδη, και πριν το 2015, το Δουβλίνο ήταν ένα νομικά, μεν, άψογο, αλλά ηθικά καταδικαστέο δημιούργημα. Η εφαρμογή του (όμως) θα σήμαινε ότι και οι 800.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν αιτηθεί άσυλο θα έπρεπε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και την Ιταλία... Το Δουβλίνο πρέπει να εγκαταλειφθεί, ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να βρεί μια ανθρώπινη και τουλάχιστον κατά προέγγιση κοινή λύση. Και αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την πολιτική αλλαγή και την επιστροφή στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είναι καλό που ο υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έθεσε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα υπό αμφισβήτηση την επαναπροώθηση των προσφύγων... Ο κανονισμός του Δουβλίνου παραμένει ένα σκάνδαλο. Πρόκειται για προδοσία στα ίδια τα ιδανικά μας. Η Ευρώπη πρέπει να μην τον ξαναεφαρμόσει σε βάρος της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να καταργήσει το Δουβλίνο», καταλήγει η έγκριτη εφημερίδα του Αμβούργου.