Απάντηση Γιούνκερ σε Τσίπρα: Το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα
Απαντώντας στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το αίτημα υπαγωγής διευκρινιστικής δήλωσης στο κοινό κείμενο για τα 60 χρόνια της Συμφωνίας της Ρώμης, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε επίσης ότι έχει εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων…
Στην ανακοίνωση του προέδρου της Επιτροπής αναφέρεται αναλυτικά:
«Διάβασα με μεγάλη προσοχή την επιστολή του πρωθυπουργού.
Κατανοώ το ευρωπαϊκό πνεύμα και την έκκληση για επιστροφή στην ομαλότητα μετά από τόσες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Για μένα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύει στην Ελλάδα όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξέφρασα δημοσίως το Μάιο του 2015, μαζί με τον πρωθυπουργό Τσίπρα την υποστήριξή μου για δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή προέβη σε εκτίμηση των κοινωνικών επιπτώσεων του νέου προγράμματος πριν οριστικοποιηθεί, τον Αύγουστο του 2015. Και για αυτόν τον λόγο, σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, πιέσαμε ώστε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να κάνει συστάσεις υπό το πρίσμα των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών.
Οι εμπειρογνώμονες αυτοί δημοσιοποίησαν την έκθεσή τους το περασμένο φθινόπωρο και στηρίζουμε τις συστάσεις τους. Ορισμένες από αυτές είναι ξεκάθαρες σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του νόμου. Άλλες είναι πιο ελαστικές, όταν το θέμα αφορά πρακτικές ρυθμίσεις ή τρόπους εργασίας. Αυτό οφείλεται στο ότι, όπως υπενθυμίζει ορθά η έκθεση και όπως όλοι γνωρίζουμε, στο ότι δεν υπάρχει μια ομοιόμορφη λύση στο κοινωνικό κεκτημένο ή στα οικονομικά εγχειρίδια σε ό,τι αφορά την οργάνωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι δεν υπάρχει χώρος ούτε για ιδεολογίες.
Από την εμπειρία μου, και έχω ειδικούς στο τραπέζι, αυτό που έχει σημασία περισσότερο δεν είναι το πώς σχεδιάζεται το σύστημα στο χαρτί αλλά πώς πράττουν επί αυτού οι κοινωνικοί εταίροι, μέσω της ικανότητάς τους να συμμετέχουν από κοινού, αυτόνομα και μαζί με τις δημόσιες αρχές.
Τα ζητήματα αυτά αποτελούν μέρος της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας και συμφωνώ ότι είναι προς το συμφέρον όλων να την ολοκληρώσουμε γρήγορα. Δεν απέχουμε πολύ: έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και ξανά τις τελευταίες ημέρες, μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Πιστεύω ότι θα πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία που να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από όλες τις πλευρές στην αρχή του προγράμματος: τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να μην αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα. Τη δέσμευση των πιστωτών να δοθεί στην Ελλάδα το επιθυμητό και αναγκαίο περιθώριο για ελιγμούς ώστε να οικοδομήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό στο κοινωνικό κεκτημένο του οποίου είμαστε θεματοφύλακες.
Πιστεύω ότι όλοι οι παράγοντες θα πρέπει να εργάζονται υπεύθυνα για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν συντομότερα. Το επόμενο ραντεβού θα είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια τεχνική συμφωνία μέχρι τότε και θα συνεχίζουμε να σας στηρίζουμε για τον σκοπό αυτό.
Σας καλώ όλους να συνεχίσετε το έργο σας σε αυτό το πνεύμα».
«Η Ελλάδα μας χρειάζεται, αλλά κι εμείς χρειαζόμαστε την Ελλάδα επίσης»
«Το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει για όλους. Η Ελλάδα μάς χρειάζεται, αλλά κι εμείς χρειαζόμαστε την Ελλάδα επίσης», τόνισε αργότερα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στη συνεδρίαση των κοινωνικών εταίρων και ευρωπαϊκών συνδικάτων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε μάλιστα ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συλλογισμού επί του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων. «Πάντα ήμουν υπέρ αυτού, θέλω να το επιτύχω κατά τη διάρκεια της θητείας μου», τόνισε, για να προσθέσει πως «αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς και τους δύο εταίρους, τα σωματεία και τους εργοδότες».
«Έχουμε μερικές φορές προβλήματα στις σχέσεις μας με κράτη-μέλη. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα μας είναι με τους Έλληνες συναδέλφους και φίλους», συνέχισε, για να σημειώσει ότι η νομοθεσία για την απεργία είναι εθνική αρμοδιότητα, όχι του ΔΝΤ, όχι της ΕΕ, αλλά και πως «δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την Ελληνική νομοθεσία, όταν πρόκειται για τις απεργίες».
Ο Γιούνκερ, μεταξύ άλλων, σημείωσε τέλος ότι «το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει για όλους», ενώ υπ' αυτή την έννοια ο ίδιος συνηγορεί υπέρ μιας πολιτικής μη παράλογης.
Μαξίμου: «Προφανής η δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας»
Στο μεταξύ, ως θετικό βήμα σχολίαζαν πηγές της κυβέρνησης την αναγνώριση εκ μέρους του προέδρου Γιούνκερ ότι η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Σημείωναν μάλιστα ως προφανή τη δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας και επισήμαιναν πως «το μόνο που μένει τώρα να διευκρινιστεί είναι ποια είναι η θέση της ΝΔ».
Από τη Ρώμη η Αθήνα ξαναβάζει το "ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο" στην ατζέντα της ΕΕ
Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται ο ένας μετά τον άλλον υπέρ της προστασίας του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, σε συνέχεια της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα. Όπως τονίζουν μάλιστα πηγές της κυβέρνησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμένονται κι άλλες παρόμοιες δηλώσεις έως την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Ρώμης.
Να σημειωθεί ότι στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις της Αθήνας, διατηρήθηκε - παρά ενστάσεις πολλών χωρών - το κομμάτι του κειμένου για την κοινωνική Ευρώπη και μάλιστα προστέθηκε αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.
Τζεντιλόνι: Προστασία του κοινωνικού κεκτημένου χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε ο Τσίπρας
Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την διαφύλαξη του Ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και ειδικότερα τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στήριξε πάντως σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Να προστατεύσουμε το κοινωνικό κεκτημένο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας πρωθυπουργός», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, με την οποία άνοιξε τη σχετική συνεδρίαση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Σύνοδο της Ρώμης.
Ειδικότερα, ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε: «Ξέρουμε ότι η κρίση έχει προκαλέσει σε πολλά κράτη μέλη εξίσου σοβαρές κοινωνικές κρίσεις. Ξέρουμε ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα αξιών και κανόνων, μεταξύ των οποίων και οι κοινωνικές κατακτήσεις, το λεγόμενο κοινωνικό κεκτημένο [σ.σ. acquis sociale], ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που επετεύχθησαν στα 60 χρόνια ολοκλήρωσης. Και πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προστατεύσουμε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο, σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε μία επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας Πρωθυπουργός. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι από την κοινωνική διάσταση μπορεί να ξεκινήσει μία νέα ώθηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης».
«Nα μην επιτρέψει η Ε.Ε. στο ΔΝΤ να υπαγορεύει όρους στα εργασιακά ούτε στην Ελλάδα»
«Oι διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης αφενός, και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αφετέρου, διαμορφώνονται δυσχερέστερες του αναμενομένου», σύμφωνα με πληροφορίες του προέδρου της επιτροπής απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τόμας Χέντελ (Die Linke).
«Ιδίως στο θέμα των "μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας", το ΔΝΤ μπλοκάρει τις λύσεις, οι οποίες βρέθηκαν από την ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, για να εξετάσει τα θέματα των μαζικών απολύσεων, των απεργιών και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (στην Ελλάδα ), ώστε να προσαρμοστούν στα ισχύοντα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ΔΝΤ αντιτίθεται στην επανεισαγωγή "κανονικών" συμβάσεων εργασίας, οι οποίες να ανταποκρίνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και επιμένει σε φιλικές προς τους εργοδότες κανόνες για μαζικές απολύσεις, παρά τις αντίθετες προτάσεις της επιτροπής των ειδικών. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αρνούνται κάθε συζήτηση επ΄ αυτού», γράφει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ.
Ο Τόμας Χένκελ τον καλεί τέλος «επειγόντως να υποστηρίξει η Ε.Ε. στο θέμα αυτό τους δικούς της κανόνες και προδιαγραφές, διότι εάν επικρατήσει το ΔΝΤ στο θέμα αυτό θα ήταν ένα κακό μήνυμα για τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για το εργατικό δίκαιο, το οποίο να ανταποκρίνεται σε κανόνες και πρακτικές δεκαετιών».
«Η κοινωνική Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήνει να υπαγορεύονται οι προϋποθέσεις εκ των έξω, ούτε στην Ελλάδα», καταλήγει ο αριστερός πολιτικός.