Στη Βουλή η δικογραφία για το «Ερρίκος Ντυνάν»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, διαβίβασε σήμερα (27/03/2017) στον Πρόεδρο της Βουλής τη δικογραφία (με Α.Β.Μ. ΕΔ 2014/338) που σχηματίστηκε για την υπόθεση «Ερρίκος Ντυνάν».
Για την υπόθεση επισυνάπτεται πλήρης φάκελος από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς με την οποία εξετάζεται η διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, Παναγιώτη Μηταράκη, Ανδρέα Λυκουρέντζου και Μαυρουδή Βορίδη.
Συγκεκριμένα, η Βουλή θα κληθεί να αποφανθεί για τις τυχόν ευθύνες πρώην υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που φέρονται να ενεπλάκησαν στην αλλαγή ιδιοκτησίας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» μετά από καταγγελίες του προφυλακισμένου πρώην προέδρου του, Ανδρέα Μαρτίνη.
Η δικογραφία σχηματίστηκε από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου και δρομολογήθηκε η αποστολή της στο κοινοβούλιο μετά την κατάθεση που έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο, στην εισαγγελέα των φυλακών Κορυδαλλού, ο Ανδρέας Μαρτίνης. Η έναρξη της δικαστικής διερεύνησης, όπως ήταν αναμενόμενο «σκόνταψε» σε τυχόν ευθύνες υπουργών αφού σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Μαρτίνης, οι πρώην υπουργοί ουσιαστικά συνέδραμαν στην εκχώρηση αντί πινακίου φακής του νοσοκομείου ζημιώνοντας μάλιστα το ελληνικό δημόσιο.
Ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος που ξεκίνησε τη διενέργεια της έρευνας, λόγω των καταγγελιών σε βάρος των τριών υπουργών, την σταμάτησε και ζήτησε την αποστολή της στη Βουλή «αμελλητί» όπως ορίζει ο νόμος. Η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για τις τυχόν ευθύνες τους, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν υποπέσει στη «δαγκάνα» της παραγραφής.
Ο κ. Μαρτίνης καταγγέλλει τόσο το θανόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, αλλά και τον τραπεζικό Όμιλο Πειραιώς (επί προεδρίας Σάλλα), ο οποίος σε πλειστηριασμό πήρε ουσιαστικά -όπως λέει- τον έλεγχο του νοσοκομείου, όσο και τους υπουργούς που κατά την άποψή του λειτούργησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Υποστηρίζει δηλαδή ότι είχαν ενορχηστρωθεί επιχειρηματικά και πολιτικά, οι διαδικασίες που οδήγησαν το 2014 στον εκπλειστηριασμό του Νοσοκομείου, το οποίο πέρασε σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς. Μιλά για «ευθύνες υπουργών», επί των ημερών των οποίων «ο Μιχάλης Σάλλας εξαγόρασε το δάνειο του Νοσοκομείου από την Κύπρο», στη συνέχεια κατήγγειλε τα δάνεια, το Νοσοκομείο βγήκε σε πλειστηριασμό, για να το αποκτήσει η «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε», συμφερόντων του Ομίλου Πειραιώς.