Νικολόπουλος: Η υπουργός Πολιτισμού δεν ξέρει ποια κειμήλια μας έχουν κλέψει οι Βούλγαροι!
Η εν λόγω πρωτοφανής αποκάλυψη έγινε από την ίδια την Υπουργό, σε σχετική ερώτηση του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.
Επακριβώς, η κ. Κονιόρδου αναφέρει: «Πρέπει να αναφερθεί ότι στη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια έρευνας και καταγραφής των ελληνικών αρχαιοτήτων που έχουν διαρπαγεί από τις στρατιωτικές δυνάμεις Κατοχής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να καταρτιστεί ένας πλήρης κατάλογος αυτών με σκοπό τη διεκδίκησή τους ή να αναρτηθούν στη διαδικτυακή βάση κλαπέντων έργων τέχνης της Interpol εκείνες που επιβεβαιωμένα έχουν κλαπεί, δεν έχουν επιστραφεί και αγνοείται η ακριβής τους τοποθεσία.
Συμπληρωματικά, σας γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες επαναπατρισμού όλων των κλαπέντων κειμηλίων από μονές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη διάρκεια και των δύο παγκοσμίων πολεμικών συρράξεων συνεχίζονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών».
Σχολιάζοντας την απάντηση της Υπουργού, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής υπογραμμίζει: «Δεν ικανοποιεί η απάντηση της κ. Κονιόρδου, διότι προφανώς έχει προσεγγίσει επιδερμικά και χωρίς να έχει ιδιαίτερη γνώση, το εν λόγω πολύ σοβαρό θέμα. Είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ότι ακόμη δεν ξέρουμε τι θέλουμε; Ας ρωτήσει το Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πατριάρχη!»
Υπενθυμίζουμε την ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου για να καταστεί σαφής ο επιπόλαιος και ανεπαρκής τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ένα τόσο σπουδαίο θέμα του ελληνορθόδοξου Πολιτισμού το «αρμόδιο» Υπουργείο: «Η διεκδίκηση, των 800 και πλέον θρησκευτικών κειμηλίων (βιβλία, εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια, βυζαντινές εικόνες, μοναδικά χειρόγραφα) που αφαιρέθηκαν από τον βουλγαρικό στρατό και βρίσκονται στη Σόφια, έχει εξελιχθεί σε ζήτημα των διακρατικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Τόσο η Αθήνα όσο και το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν οι μονές από τις οποίες εκλάπησαν, θέτουν το θέμα της επιστροφής τους στις εκάστοτε διμερείς συναντήσεις, πλην όμως δεν έχει καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης.
Οι δύο πλευρές έφτασαν πολύ κοντά σε συμφωνία το καλοκαίρι του 2014, όταν συζητήθηκε η ανταλλαγή κάποιων εξ αυτών με τα οστά του Τσάρου Σαμουήλ που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό τα παραχώρησε ο καθηγητής κ. Νικόλαος Μουτσόπουλος, ο οποίος τα ανέσκαψε στις Πρέσπες όπου φέρεται να είχε ενταφιαστεί ο σημαντικότερος ηγέτης του βουλγαρικού έθνους μετά τη συντριβή του από τους Βυζαντινούς το 1014 μ.Χ. στη μάχη του Κλειδίου.
Για λόγους που σχετίζονται με βαλκανικές ιστορικές προκαταλήψεις, οι συζητήσεις δεν ευοδώθηκαν και έτσι το θέμα παραμένει ανοιχτό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος, μιλώντας στο Δροσάτο της Δράμας με αφορμή τη σφαγή αμάχων από τον βουλγαρικό στρατό κατοχής έθεσε εκ νέου το θέμα της επιστροφής των κλεμμένων κειμηλίων, προκαλώντας αντιδράσεις στη Σόφια.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
• «Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε προκειμένου να επιστραφούν τα κλεμμένα κειμήλια του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού των μοναστηριών της Μακεδονίας από την Βουλγαρία;»