Στον… τοίχο ο Παπανδρέου στην ΔΕΘ
Αντιμέτωπος με πρωτοφανείς για τα δεδομένα της ΔΕΘ διαδηλώσεις, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έθεσε το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση στους επόμενους μήνες και αυτό θα μπορούσε να συμπυκνώνεται στη φράση «όποτε κάναμε εκπτώσεις ή πισωγυρίσματα το βρήκαμε μπροστά μας». Ο κ. Παπανδρέου έδειξε αποφασισμένος να προχωρήσει στην ίδια πολιτική και φάνηκε να πιστεύει ότι είναι μονόδρομος για την χώρα προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση.
«Πήραμε απόφαση:να δώσουμε μάχη για να αποφύγουμε μια καταστροφή για τη χώρα και τον πολίτη, τη χρεοκοπία. Να μείνουμε στο ΕΥΡΩ», είπε χαρακτηριστικά επιμένοντας έτσι πως σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα είναι καταδικασμένη στην καταστροφή και στην έξοδο από το ευρώ.
Την ώρα της ομιλίας του χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν έξω για τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση σε διάφορους τομείς, αλλά και για τα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα. Για πρώτη φορά σε Διεθνή Έκθεση η αστυνομία έχει πάρει τόσα πολλά μέτρα, ενώ οι διαδηλωτές δείχνουν αποφασισμένοι να «χαλάσουν» την παρουσία της κυβέρνησης εκεί και να αναδειχθούν εκείνοι ως το βασικό γεγονός της Έκθεσης.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον και στην στοχοποίηση της Ελλάδας από τους κερδοσκόπους: «στο σημείο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ευρωζώνη και το διεθνές οικονομικό σύστημα, κάθε καθυστέρηση, κάθε αμφιθυμία, κάθε άλλη επιλογή από το να τηρήσουμε πιστά τις δεσμεύσεις μας είναι επισφαλής και επικίνδυνη για τη χώρα και τους πολίτες».
Από την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου στο Βελλίδειο φάνηκε καθαρά η πρόθεση της κυβέρνησης για έμμεση αυτοκριτική, αφού ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι υπήρξαν καθυστερήσεις οι οποίες πλέον δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Η επιμονή πάντως του κ. Παπανδρέου στην ίδια πολιτική έχει εξοργίσει τις κοινωνικές δυνάμεις που αντιτίθενται και όπως όλα δείχνουν η ΔΕΘ θα είναι μια «πρόβα αγανάκτισης» για ότι θα ακολουθήσει το χειμώνα στην πλατεία Συντάγματος. Πάντως ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Έλληνες να συμπαρασταθούν στην κυβέρνηση και όχι να περάσουν απέναντι λέγοντας: «η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει χωρίς κόπο, δεν θα γίνει χωρίς να δουλέψουμε μαζί».