Καστ διαδόχων η συνέντευξη του Γιώργου

Το λόγο πέραν του πρωθυπουργού πήραν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τέσσερις υπουργοί

Καστ διαδόχων η συνέντευξη του Γιώργου
3'

Σε συνέντευξη του μισού υπουργικού συμβουλίου εξελίχθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 76η ΔΕΘ.

Πέραν του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, τον λόγο πήραν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος (σ.σ νωρίτερα είχε ανακοινώσει το χαράτσι στα ακίνητα), ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Όχι σε εκλογές και συγκυβέρνηση

Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να βάλει «φρένο» στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως «ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές».

Ο πρωθυπουργός απέρριψε και τα σενάρια συγκυβερνήσεων σημειώνοντας ότι, η συνταγή απέτυχε, καθώς στη ΝΔ δεν υπήρχε ωριμότητα.

Εξάλλου κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή για φυγομαχία, επισημαίνοντας ότι, είχε δυο χρόνια μπροστά της αλλά προτίμησε να φύγει.

«Δεν φυγομαχούμε, δεν πετάμε «καυτή πατάτα» όπως άλλοι, ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει μια κυβέρνηση που μάχεται», είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε υπερήφανος για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η οποία, όπως είπε, στήριξε πολύ δύσκολες αποφάσεις.

«Κλειδί» η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου

« Αποφύγαμε την καταστροφική χρεοκοπία, έχουμε κόκκινες γραμμές και αυτές είναι το εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε για να συμπληρώσει πως δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό του μέλλον.

Αναφερόμενος στην επιβολή του νέου ειδικού τέλους στα ακίνητα έκανε λόγο για διορθωτικές κινήσεις που δεν είναι ευχάριστες ενώ δεν απέκλεισε τη λήψη και νέων μέτρων, τονίζοντας ότι, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος είναι επαρκή εφόσον εφαρμόζονται οι αποφάσεις.

Εάν είχαμε πόλεμο και χρειαζόμασταν χρήματα για όπλα, θα απευθυνόμασταν στον λαό και τώρα έχουμε πόλεμο, είπε χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως μεγάλους στόχους τη διασφάλιση της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012.

Απολύσεις στο δημόσιο: Όχι τώρα

Ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε στο μέλλον να υπάρξουν απολύσεις και στον στενό δημόσιο τομέα, λέγοντας πως τώρα δεν θα γίνουν.

Επίσης τοποθετήθηκε για το θέμα της άρσης μονιμότητας στο δημόσιο λέγοντας πως η σχετική συζήτηση δεν αποτελεί ταμπού ενώ για το ενιαίο μισθολόγιο, εκτίμησε πως θα φέρει δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων για το φορολογικό, που όπως υποστήριξε, θα είναι πιο δίκαιο και θα μειώνει τους συντελεστές.

Έκανε γνωστό πως στα τέλη Σεπτεμβρίου θα παραβρεθεί σε συνέδριο βιομηχάνων στη Γερμανία. Ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες συμβούλιο για επενδύσεις με Έλληνες της διασποράς «που θα συμβάλλουν από την πλευρά τους στην προσπάθεια».

Στις καλένδες η ΑΟΖ

Αν και αναγνώρισε πως είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να κάνει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) απέφυγε να ορίσει πότε η Ελλάδα θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ της.

Αναφερόμενος στην Τουρκία σημείωσε ότι, έχει κάθε λόγο να οικοδομήσει σχέση με τη χώρα μας στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σχετικά με την ερώτηση Αυστριακού βουλευτή, που έφερε τον πρωθυπουργό να εμπλέκεται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα ασφάλιστρα κινδύνου, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για θεωρίες συνομωσίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή