Παυλόπουλος προς Στάινμαϊερ: Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη με τις μεγάλες θυσίες του λαού της
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια όχι συνήθη κρίση που μετά από λίγους μήνες ή χρόνια θα ξεπεραστεί. Μετά το Brexit η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγαλύτερη πρόκληση, και μπορεί αυτό που θεωρούσαμε αυτονόητο να μην είναι και τόσο. Πρέπει να αγωνιστούμε για να κρατήσουμε την Ευρώπη και οι 27 πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι και ενωμένοι», τόνισε ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ. κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
«Δεν αρκούν πλέον οι μικροσυνεννόησεις μεταξύ μας. Πρέπει να δώσουμε πραγματικά λύσεις σε προβλήματα και απαντήσεις που μέχρι τώρα οι λαοί μας δεν άκουσαν από εμάς» τόνισε, ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας.
Υπάρχουν ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να διαβουλευθούν και πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στο μεταναστευτικό, στην ανάπτυξη και στις θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.
Δεν έχουμε τελική απάντηση στο μεταναστευτικό, αλλά σίγουρα δεν μπορεί η απάντηση να είναι «βελτίωση στην φύλαξη των συνόρων». Απαιτείται ενιαία πολιτική ασύλου, τόνισε ο Πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Για τα όσα έχει επωμιστεί η Ελλάδα στην οικονομική κρίση, πρέπει να έχει τον σεβασμό μας και την εκτίμησή μας, προσέθεσε, ευχόμενος να μην μονοπωλεί τις ελληνογερμανικές σχέσεις το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τα τελευταία νέα για τις διαπραγματεύσεις, ότι υπάρχει συμφωνία σε επιμέρους θέματα ανέφερε ο κ. Σταϊνμάϊερ, προσθέτοντας ότι αν ισχύει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο της δευτερης αξιολόγησης ώστε να δοθεί τέλος στην ασάφεια και την ανασφάλεια.
Ο κ. Σταϊνμάϊερ προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της Έκθεσης Documenta 14 στο "γερμανικό σκέλος" της, όπως είπε στο Κάσελ στην Γερμανία, ενώ αύριο θα εγκαινιάσει μαζί με τον κ. Παυλόπουλο το "ελληνικό σκέλος" της.
Επανήλθα στο λίκνο της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Σταϊνμαϊερ, επισημαίνοντας, επιπλέον, ότι πριν 50 χρόνια η Ελλάδα έχασε την Δημοκρατία, την οποία ανέκτησε, οπότε οι Έλληνες γνωρίζουν την αξία της Δημοκρατίας, κατέληξε ο Πρόεδρος της Γερμανίας.
Παυλόπουλος: Η Ελλάδα ξεπερνάει την κρίση με μεγάλες θυσίες του λαού της
«Η επίσκεψή σας στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για ολόκληρη της ΕΕ και την Ευρωζώνη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και θα παραμείνει στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Αυτό η Ελλάδα το πράττει με μεγάλες θυσίες του λαού της. Θέλω να πιστεύω ότι οι θυσίες της Ελλάδας θα ληφθούν υπόψη. Η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αρκεί βέβαια και οι εταίροι της να πράξουν το ίδιο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup.
Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά πόσο συμβάλλατε έτσι ώστε κατά την κρίσιμη περίοδο να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη υπογράμμισε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους μας και την Γερμανία για μια ισχυρή Ευρώπη, διαψεύδοντας εκείνους που έσπευσαν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη πιστεύοντας ότι δεν μπορεί να φθάσει στον τελικό της σκοπό. Είμαστε εδώ για να χτίσουμε την ομοσπονδιακή Ευρώπη κάτι που οφείλει να πράξει ως χρέος απέναντι στους λαούς της και διεθνώς».
Σε ό,τι αφορά την ειρήνη είναι αποστολή της Ευρώπης και αυτό το δείχνει όλη αυτή η ανείπωτη τραγωδία των νεκρών παιδιών και το σημερινό γεγονός (σ.σ. Στοκχόλμη). Είναι αποστολή της να θέσει τέρμα στον πόλεμο στην Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία. Όχι μόνο γιατί υφίσταται τις συνέπειες, περισσότερο από τους άλλους, αλλά και γιατί το τέρμα του πολέμου είναι εμπέδωση της ειρήνης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάϊερ, και προσέθεσε:
«Η Ευρώπη πρέπει να φερθεί στην βάρβαρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών όπως ταιριάζει σε εκείνους που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Είναι πρωτίστως αποστολή της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με τον πολιτισμό της δηλαδή με όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Δεν νοείται ευρωπαϊκός λαός με φοβικά σύνδρομα απέναντι στους πρόσφυγες».
Είναι πρωτίστως αποστολή της Ευρώπης να υπερασπιστεί παγκοσμίως τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου απέναντι σε ακραίες πτυχές της παγκοσμιοποίησης. Έτσι θα μπορέσει να αποσοβήσει την επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Είναι αποστολή της ΕΕ να υπερασπιστεί την αρχή της Δικαιοσύνης, υπερασπιζόμενη έτσι το κοινωνικό κράτος Δικαίου, μειώνοντας όσο είναι το δυνατόν τις ανισότητες εντός των κοινωνιών όσο και τις ανισότητες μεταξύ των λαών που απειλούν την συνοχή των κοινωνιών και τον πλανήτη, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα είναι τόσο πολύ αφοσιωμένη στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, ώστε και τα εθνικά της θέματα τα εντάσσει σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέροντας προς επίρρωση του λόγου του, πρώτον, τη διαβεβαίωση που είχε παράσχει στον κ. Σταϊνμαϊερ, όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ως ΥΠΕΞ της Γερμανίας, αλλά έχοντας ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της χώρας, για την επιδίωξη της Ελλάδας και της Κύπρου για λύση στο Κυπριακό σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων και στρατεύματα κατοχής.
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λωζάννης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή καθορίζει και τα σύνορα της ΕΕ και καμία αμφισβήτησή της δεν είναι ανεκτή. Είπε ότι η Ελλάδα θέλει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά αυτή περνά από τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του ευρωπαϊκού Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάννης. Η ευθύνη δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, ανήκει σε αυτούς που αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ