Δεύτερη αξιολόγηση: Υπογράφει, ψηφίζει και φεύγει ο Αλέξης Τσίπρας

Ειδήσεις | Αλέξης Τσίπρας: Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ο χειρότερος εφιάλτης: Ο κ. Τσίπρας σε ρόλο «πολιτικού dealer» θα περάσει όλα τα μέτρα που θα δεσμεύσουν τις επόμενες κυβερνήσεις και τις επόμενες γενιές.

Δεύτερη αξιολόγηση: Υπογράφει, ψηφίζει και φεύγει ο Αλέξης Τσίπρας
5'

Αφού ολοκληρώσει όλες τις παράλογες και ανθρωποκτόνες απαιτήσεις των δανειστών στις συντάξεις, στους μισθούς και στα εργασιακά, ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαταλείψει την διακυβέρνηση παραδίδοντας την εφαρμογή των μέτρων στους… επόμενους

Μετά τις δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις την Παρασκευή (07/04/2017), στο Eurogroup της Μάλτας αποδεικνύεται ξεκάθαρα πώς το προηγούμενο διάστημα των καθυστερήσεων ήταν απλώς ένα φιάσκο.

Άτακτη υποχώρηση στη Μάλτα

Οι δήθεν «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «ξεθώριασαν», για πολλοστή φορά, απότομα, αφήνοντας μια ολόκληρη χώρα βορά στις απαιτήσεις των τεχνοκρατών.

Για πακέτο μεταρρυθμίσεων ύψους 2%, εκ των οποίων το 1% αφορά μεταρρυθμίσεις συντάξεων το 2019 και το άλλο 1% θα εφαρμοστεί το 2020 και αφορά στο αφορολόγητο, έκανε λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας του Eurogroup που συνεδρίασε στη Βαλέτα της Μάλτας. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Σε ανάλογο ύφος και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ισορροπημένη συμφωνία», χαιρετίζοντας την άμεση επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική: Στη Μάλτα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδωσε τη χαριστική βολή στη χώρα. Όσα είπαν οι κύριοι Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, αλλά και το σύνολο των δανειστών, είναι πως πλέον όλα θα γίνουν: Και οι αλλαγές στα εργασιακά και οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ήταν χαρακτηριστική, άλλωστε: «Όπου υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν μας ικανοποιούν και πράγματα που μας ικανοποιούν. Είναι στη φύση της συμφωνίας να υπάρχουν και πράγματα που θα στενοχωρήσουν, όχι τους διαπραγματευτές, αλλά τον ελληνικό λαό». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι τα θετικά μέτρα θα ισχύσουν μόνο εφόσον η οικονομία μείνει εντός στόχων. Υποστήριξε, όμως, ότι τα αντίμετρα θα ανακουφίσουν την παιδική φτώχεια, την απασχόληση και θα έρθουν από το 2020.

Θέατρο του παραλόγου

Τη στιγμή, όμως, που η ήττα στη Βαλέτα αποδεικνύεται άκρως οδυνηρή για τους πολίτες αυτής της ταλαίπωρης χώρας, το Μέγαρο Μαξίμου επιδόθηκε μέσω των γνωστών «διαρροών» να αλλάξει την αλήθεια, βαφτίζοντας τη συνθηκολόγηση ως «νίκη» και «επιτυχία» του Αλέξη Τσίπρα.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν χαρακτηριστικά πως επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με την καταρχήν συμφωνία που υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα.

Όπως σημείωσαν, στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Υπογραμμίζουν ότι αποκρούστηκαν «λοκ άουτ» και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον υποστήριξε, μάλιστα, πως «τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup».

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος.

Σε «παράλληλο σύμπαν», όμως, φαίνεται πως κινήθηκαν οι δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, η οποία προσπάθησε να πλασάρει προς τα έξω ένα κυβερνητικό «success story», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια συμφωνία στα βασικά και δυσκολότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, για τις μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος και μετά το τέλος του προγράμματος. Το πράγμα φαίνεται να κλείνει. Ανοίγει ένας καθαρός διάδρομος για την δεύτερη αξιολόγηση». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Ο Τσίπρας ψάχνει την έξοδο κινδύνου

Όλα τα παραπάνω, όμως, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια άθλια πολιτική μεθόδευση, με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τις πραγματικές συνέπειες της «επιτυχίας» που σημειώθηκε στη Μάλτα.

Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας έρχεται να δικαιώσει όλους όσους πίστευαν ότι δεν λειτουργεί με βάση το εθνικό συμφέρον, αλλά εξυπηρετεί τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίοι, για άλλη μία φορά, θα επιβάλουν ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει με τίποτα.

Οι ίδιοι άνθρωποι που υπόσχονταν στους πολίτες ότι θα έσκιζαν τα Μνημόνια, τώρα είναι πλέον έτοιμοι να το βάλουν στα πόδια.

Δεν είναι τυχαίο ότι την Κυριακή (09/04.2017) ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματίσει τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Το σενάριο που θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες είναι εύκολα προβλέψιμο: Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ψηφίσει τα νέα μέτρα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή, χωρίς, όμως, να τα εφαρμόσει.

Για το λόγο αυτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, μετακυλίοντας το πολιτικό κόστος των νέων μέτρων στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη.

Αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του είναι να βρίσκονται σε λίγους μήνες στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να μπορέσουν να «ξαναπουλήσουν» το αντιμνημονιακό τους προφίλ και τα γνωστά πλέον τσιτάτα για «αλληλεγγύη» και «κοινωνικούς αγώνες».

Το αφήγημα του κ. Τσίπρα είναι κι αυτό προδιαγεγραμμένο: «Εμείς δεν εφαρμόζουμε κανένα μέτρο».

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή