Μοσκοβισί για Τσίπρα: Έχει πάρει πάνω από 200 μέτρα λιτότητας από το καλοκαίρι του 2015
«Καμπανάκι» κινδύνου για την Ελλάδα κρούει ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, μέσω του προσωπικού του ιστολογίου, κάνοντας λόγο για σοβαρούς κινδύνους από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί, μάλιστα, κάνει λόγο για πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά, «η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός για μία οικονομία και αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα. Έχω την αίσθηση ότι διστάζουμε και κάθε φορά που διστάζουμε, τόσο τα πράγματα καθίστανται πιο άσχημα για την χώρα και μάλιστα σε μία στιγμή που η οικονομία της έχει αρχίσει να ανακάμπτει».
«Όταν οι διαπραγματεύσεις καταγράφουν πρόοδο, η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη επανακάμπτουν. Όταν οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν, η ανάπτυξη πηγαίνει σημειωτόν. Η αβεβαιότητα φρενάρει τις επενδύσεις, εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας…», τονίζει ο Μοσκοβισί.
Παράλληλα, ο ίδιος δεν κρύβει την ικανοποίηση του για την ελληνική κυβέρνηση και ιδίως για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως αναφέρει έχει περάσει παραπάνω από 200 μέτρα λιτότητας.
«Από το καλοκαίρι του 2015, περισσότερα από 200 μέτρα έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για τη μεταρρύθμιση της χώρας -κάτι που κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομικών.
«Ο δρόμος παραμένει μακρύς, αλλά τα σύννεφα που υπάρχουν στον δρόμο μας αρχίζουν, επιτέλους, να διαλύονται σιγά-σιγά», αναφέρει τέλος για την συμφωνία και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
«Το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί, να χαιρετιστεί και να αποζημιωθεί. Αυτή η συμφωνία είναι μια μορφή αναγνώρισης των τεράστιων προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα αυτούς τους τελευταίους μήνες. Κάποια συγκεκριμένα στοιχεία επαρκούν για να περιγράψουμε το εύρος. Από το καλοκαίρι του 2015, διακόσια και πλέον μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη μεταρρύθμιση της χώρας- κάτι σχεδόν απίθανο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας… Και το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας… ήταν τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ, ήτοι έξι φορές μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο στόχο! Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και του 3,5% το 2018. Αυτά τα αποτελέσματα δεν προκύπτουν από το πουθενά. Αποτελούν καρπό μιας εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ποια ευρωπαϊκή χώρα γνώρισε μια τέτοια προσαρμογή; Επομένως, ναι, αυτό το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί, να χαιρετιστεί και να αποζημιωθεί!».
«Ο ελληνικός λαός πρέπει να δει το φως στο μακρύ τούνελ της λιτότητας την οποία βιώνει ακόμα και να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης».
Αναφέρθηκε λίγο μετά στο μήνυμα που εκείνος έστειλε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων: «το να επιτευχθεί μια συμφωνία απαιτεί να υπάρχει καλή πίστη και μια πραγματική δέσμευση, μια πραγματική πρόθεση να υπάρξει αποτέλεσμα από όλους».
Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια καταρχήν συμφωνία κι όχι τον τελικό στόχο, ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογραμμίζει:
«Την Παρασκευή ένα σημαντικό βήμα έγινε προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να στηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Χαίρομαι, καθώς εργάστηκα αδιάκοπα και με αφοσίωση υπέρ μια λύσης που θα λαμβάνει υπόψη το συμφέρον των εταίρων της Ελλάδας, όμως πάνω απ’ όλα που θα δίνει προσοχή στις προσδοκίες ενός λαού που η κρίση τον έχει κάνει να υποφέρει πάρα πολύ. Ο δρόμος είναι μακρύς, τα σύννεφα στο δρόμο αρχίζουν να διαλύονται, εντέλει…».