Γερμανός ευρωβουλευτής: Η συμφωνία της Μάλτας σημαίνει παράταση της πολιτικής λιτότητας

Δριμεία κριτική στη συμφωνία της Μάλτας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ασκεί ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, εκτιμώντας ότι ζημιώνει πρωτίστως τους συνταξιούχους.
Γερμανός ευρωβουλευτής: Η συμφωνία της Μάλτας σημαίνει παράταση της πολιτικής λιτότητας

Ο ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων φυσικά και χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στη Μάλτα «διότι η δαμόκλειος σπάθη της εξόδου από το ευρώ θα συνιστούσε οικονομική και κοινωνική τραγωδία για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

Η συμφωνία αυτή όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «αναξιοπρεπής» και «σε βάρος του ελληνικού λαού» αφού η βάση της ήταν μια «τελείως παράλογη διαπραγματευτική θέση»: «Το ΔΝΤ ήθελε νέα πολιτική λιτότητας, αλλά σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους και ο Σόιμπλε επέβαλε εν τέλει την πολιτική της λιτότητας χωρίς όμως την ελάφρυνση του χρέους, αλλά με νέες περικοπές για τους φτωχούς και ηλικιωμένους. Αυτό όμως ούτε εξυπηρετεί την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, ούτε είναι και κοινωνικά δίκαιο».

Οι ακροβατισμοί του Αλ. Τσίπρα

Ο Σβεν Γκίγκολντ σχολίασε και την τακτική του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό: «(...) Ο Τσίπρας πρέπει με κάποιον τρόπο να ‘πουλήσει' αυτό το συμβιβασμό. Διότι εν τέλει έγινε σαφές ότι κανείς στην Ελλάδα δεν θέλει την έξοδο από το ευρώ, η οποία βρισκόταν όμως πάλι προ των πυλών. Σε άλλα μέρη της ομιλίας του βέβαια -και αυτό είναι λίγο παράλογο- τήρησε αποστάσεις από τα μέτρα λιτότητας».

Όπως επισήμανε, «η Ελλάδα χρειάζεται τη μεταρρύθμιση των κρατικών της δομών. Θα χαιρέτιζα εάν ασκούνταν πιέσεις από τους δανειστές ως προς αυτό. Διότι προφανώς ακόμη και υπό τη νέα κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις πελατειακές σχέσεις, τη φοροαποφυγή. Αντί να καταπολεμήσει πραγματικά τις πελατειακές σχέσεις, η πολιτική της λιτότητας η οποία δεν λειτούργησε ούτε τα προηγούμενα χρόνια, πήρε τώρα παράταση».

Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους

Κληθείς να αναφέρει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα όπου πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις, ο γερμανός ευρωβουλευτής αναφέρει το πεδίο της φοροδιαφυγής. «Η Ελλάδα διαθέτει μια βάση δεδομένων για τη φοροδιαφυγή που αποτελεί πραγματικά πρότυπο. Έχει καταγραφεί ποιοι έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό και πόσα, και αυτό έχει συγκριθεί με τις φορολογικές δηλώσεις. Με τη βοήθειά τους θα μπορούσαν να εντοπιστούν οι πλούσιοι Έλληνες που μετέφεραν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Η βάση δεδομένων όμως δεν αξιοποιείται».

Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με τον ίδιο, και για τα δεδομένα που παρέδωσε στις ελληνικές αρχές το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Και ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι η Ελλάδα χρειάζεται πέρα από ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μια γενναία ελάφρυνση του χρέους. «Είναι λάθος να αναβάλει κανείς συνεχώς τις ελαφρύνσεις αυτές διότι έτσι δεν δημιουργείται κλίμα επενδυτικής ασφάλειας. Ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα όταν κάθε τόσο επαναλαμβάνονται αυτές οι συζητήσεις για έξοδο από το ευρώ; Γι' αυτό και είναι σημαντικό να υπάρξει κινητικότητα στο θέμα του χρέους στο Βερολίνο και τη γερμανική κυβέρνηση».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις