Πρωτομαγιά: Γίνεται υποχρεωτική αργία με υπογραφή Αχτσιόγλου
Ωστόσο, η ίδια παραδέχθηκε την άσχημη εικόνα στην αγορά εργασίας, λέγοντας: «Έχουμε πλήρη γνώση της εκτεταμένης απορρύθμισης της αγοράς και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Θα διευρυνθεί το μητρώο παραβατικότητας επιχειρήσεων, οι οποίες πλέον δεν θα έχουν πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα ή προγράμματα».
Σύμφωνα με την υπουργό, η κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει έναν οδικό χάρτη 25 δράσεων που θα «ξεδιπλώνεται» μέχρι το 2019, ο οποίος θα παράξει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της αδήλωτης εργασίας μαζί με τις κοινές δράσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είναι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Ελέγχου, η Οικονομική Αστυνομία και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
Εξάλλου, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν συμπιεστεί».
Αναφερόμενη στην τροπολογία με την οποία καθιερώνεται η 1η Μαΐου ως υποχρεωτική αργία με νόμο, και όχι με υπουργική απόφαση, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, έκανε λόγο για συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα.
«Είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους αγώνες των εργαζομένων για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και για ένα καλύτερο μέλλον. Συνδέεται με τους αγώνες όλων των εργαζομένων, με την παγκόσμια διεκδίκηση για καλύτερους όρους και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Τιμούμε παράλληλα τους εργάτες που έδωσαν το αίμα τους», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.
Επίσης, μίλησε για ουσιαστικό περιεχόμενο αυτής της τροπολογίας απέναντι σε μία Ευρώπη, όπου «η ανάπτυξη περνά μέσα από τη συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων, με τους εργοδότες να καρπώνονται τους κόπους των εργαζομένων». «Η κυβέρνηση προσπαθεί, σε μία ιδιαίτερα δυσμενή χρονική περίοδο, να ανατρέψει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.
Ακόμη, η κ. Αχτσιόγλου έδωσε έμφαση στην τροπολογία, με την οποία ιδρύεται Τμήμα Καταπολέμησης Αδήλωτης Εργασίας, τονίζοντας ότι υποδηλώνει την κυβερνητική προτεραιότητα για επιβολή της νομιμότητας στην εργασία, συστηματοποιώντας και διευρύνοντας την προσπάθεια καταπολέμησής της».
«Μέσα από μία ολοκληρωμένη στρατηγική, αξιοποιώντας την εμπειρία των ελεγκτικών μηχανισμών και αναβαθμίζοντας το πληροφοριακό σύστημα, μαζί με την εμπλοκή των εργοδοτικών και κοινωνικών φορέων, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα, ενεργά, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», κατέληξε η υπουργός Εργασίας.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων