Διαπραγματεύσεις: Γεφυρώνεται το χάσμα κυβέρνησης – Θεσμών για το υπερταμείο
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο αξιωματούχο, υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις σε 2-3 σημεία, τα οποία είναι σημαντικά για την ελληνική πλευρά.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική για τις ΔΕΚΟ μέσω της ΕΔΗΣ (σ.σ. ο βραχίονας του υπερταμείου για τις ΔΕΚΟ), ενώ πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα γραφείο σχεδιασμού που θα καθορίζει την πολιτική π.χ. για τα λιμάνια.
Για το θέμα της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως «θέλουμε να εξαιρέσουμε κάποιες», αλλά και πως η πρώτη λίστα (εγκεκριμένη από το ΚΥΣΟΙΠ) θα συζητηθεί και ο κατάλογος που θα προκύψει θα λάβει νέα έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Στη συνάντηση υπήρξε επίσης συζήτηση για το πώς μπορεί να επιταχυνθούν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.
Τέλος, σχετικά με το «Ελληνικό» ανέφερε ότι «είναι σε καλό δρόμο», ενώ αντιμετωπίζεται τώρα το δασικό ζήτημα και ακολούθως θα πάρει σειρά το θέμα με την αρχαιολογία.
Απόψε η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιδώσει τις παρατηρήσεις της για τα δύο κείμενα που έχει λάβει από τους θεσμούς. Πρόκειται για το 40 σελίδων MOU (το κείμενο συμφωνίας με την ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο) - και το 5 σελίδων MEFP (το κείμενο συμφωνίας με το ΔΝΤ και το αντίστοιχο τεχνικό μνημόνιο).
Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιχειρήσουν να υπερκεράσουν τις διαφορές αυτές, ενώ τα θέματα για τα οποία δεν θα υπάρξει σύγκλιση, θα συζητηθούν σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής κλιμακίων.
Ο εν λόγω αξιωματούχος διευκρίνισε καταλήγοντας πως δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ MOU και MEFP, απλώς το δεύτερο δίνει έμφαση σε κάποια θέματα.