Ομολογία Τσακαλώτου: Φέρνουμε νέο μνημόνιο χωρίς συμφωνία για το χρέος
Σε μια κυνική ομολογία που έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές θέσεις, προχώρησε την Δευτέρα (15/5), ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής.
Κατά την διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στη Βουλή, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το προωθούμενο πακέτο μέτρων ως νέο μνημόνιο, κάτι που επίσημα η κυβέρνηση αρνείται χαρακτηρίζοντας ως συμπληρωματικά μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία αναφορικά με το χρέος που θα συνοδεύει την ψήφιση των μέτρων, καταρρίπτοντας και αυτό το αφήγημα που διέδιδαν κυβερνητικοί κύκλοι για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
«Όπως καταλαβαίνετε το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την συζήτηση που έχει αρχίσει - παρά τις αμφιβολίες - για το χρέος και ευελπιστούμε την Δευτέρα να έχουμε συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα που ψηφίζουμε τώρα και το χρέος. Καταλαβαίνετε λοιπόν για τους λόγους που επιβάλουν τον επείγοντα χαρακτήρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συνέχισε:
«Σας θυμίζω ότι προηγούμενες κυβερνήσεις έφερναν όλα τα μνημονιακά μέτρα με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο γρήγοροι γίνεται, να αντιμετωπίσουμε τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από τους θεσμούς και γι αυτό και το κατεβάζουμε με αυτή την επείγουσα διαδικασία και όχι την κατεπείγουσα».
Μόνο 4 δισ. ευρώ μέτρα βλέπει το Μαξίμου
Για «συνειδητά ψέματα» εκ μέρους μέσων ενημέρωσης και της Νέας Δημοκρατίας που «προσπαθούν να πείσουν ότι το πολυνομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. ευρώ ως το 2021, χωρίς κανένα αντίμετρο», κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης.
«Λένε συνειδητά ψέματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά, για να σημειώσουν ότι «στο μεσοπρόθεσμο είναι σαφέστατα καταγεγραμμένα τα θετικά μέτρα που έχουν, μάλιστα, συνολικό ύψος 7,559 δισ. ευρώ το 2021».
«Ουσιαστικά, δηλαδή», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «με την πολιτική της κυβέρνησης δημιουργείται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ».
- Οι πηγές της κυβέρνησης παραθέτουν πίνακα που αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Οι πρώτες τρεις γραμμές δείχνουν την πρόβλεψη για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών στο βασικό σενάριο, δηλαδή με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί, καθώς και αυτά που νομοθετούνται τώρα (π.χ. μείωση της φορολογικής έκπτωσης στους βουλευτές).
Όπως φαίνεται, «ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνεται για τα επόμενα δύο χρόνια, και εμφανίζει σημαντική υπεραπόδοση από το 2019 και μετά, φτάνοντας το 5,50% του ΑΕΠ το 2021». Επισημαίνουν ότι αυτά τα υψηλά πλεονάσματα, στο βασικό σενάριο, δείχνουν τις προβλέψεις της κυβέρνησης στις οποίες έχει ενσωματώσει την απόδοση των μέτρων (όχι μέτρων-αντίμετρων) που έχουν ήδη ψηφιστεί. Υπενθυμίζουν δε ότι «οι θεσμοί πάντα υποεκτιμούν την απόδοση των μέτρων, όπως φάνηκε και το 2016, κάτι που η κυβέρνηση είχε προβλέψει και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο».
- Στην τέταρτη γραμμή αποτυπώνονται τα αντίμετρα των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών (4 δισ. ευρώ) καθώς και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας ότι:
«Με τις πρόσθετες παρεμβάσεις, πέραν των αντιμέτρων, μειώνονται τα πλεονάσματα σε σχέση με το βασικό σενάριο, γιατί ακριβώς επειδή η κυβέρνηση θεωρεί ότι δημιουργείται μεγάλος δημοσιονομικός χώρος, το μεσοπρόθεσμο προβλέπει και άλλα θετικά μέτρα:
- 660 εκατ. ευρώ σε πρόσθετες δαπάνες κοινωνικής προστασίας το 2019
- 1,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις το 2020
- 3,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις το 2021»
«Συνολικά, δηλαδή, το 2021, μαζί με θετικά μέτρα του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας έχουμε ένα σύνολο θετικών μέτρων ύψους 7,559 δισ. ευρώ», τονίζουν.
- Κατόπιν αυτών, αναφέρουν ότι «επομένως, όπως προκύπτει και από τον παρακάτω πίνακα, το ισοζύγιο μέτρων και αντιμέτρων είναι σχεδόν ουδέτερο το 2019 και γίνεται επεκτατικό το 2020, και ακόμα περισσότερο το 2021». Προσθέτουν δε ότι με την επίπτωση του συνόλου των παρεμβάσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα σταθεροποιείται λίγο πάνω από το 4% του ΑΕΠ ώστε να καλύπτει με ασφάλεια τους στόχους.
-Σε σχέση δε «με την νέα... ανακάλυψη του αντιπολιτευόμενου τύπου περί επιπλέον περικοπών 500 εκατ. από τις συντάξεις το 2019», οι πηγές της κυβέρνησης διευκρινίζουν: «Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποτυπώνεται το μικτό και όχι το καθαρό ποσό που θα προκύψει ως εξοικονόμηση από τη συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019. Το μικτό ποσό δεν ταυτίζεται με την πραγματική απώλεια που μπορεί να υποστεί ο συνταξιούχος, του οποίου η προσωπική διαφορά θα περικοπεί το 2019. Στο μικτό ποσό περιλαμβάνονται οι εισφορές για την υγεία και ο φόρος, που ούτως ή άλλως επιστρέφονται και αποδίδονται στο κράτος. Κατά συνέπεια, η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2019, σε πραγματικούς όρους, θα είναι 1% ΑΕΠ, όπως έχει από καιρό ανακοινωθεί. Το πραγματικό δημοσιονομικό όφελος για το 2019 είναι 1% ΑΕΠ, όσο ακριβώς είναι και το ποσό που αντιστοιχεί στα μέτρα κοινωνικής στήριξης που θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα».