Συνάντηση Παυλόπουλου – Ερντογάν: Τι θα πει ο Έλληνας Πρόεδρος στον «σουλτάνο»
Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ).
ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ... ΚΟΚΚΙΝΟ
Του Κώστα Τσιτούνα
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Παυλόπουλος θα επισκεφτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Παράλληλα, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Ό, τι μας χωρίζει να το λύσουμε ειρηνικά, με σεβασμό πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο», θα είναι η κεντρική τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στην πολύ σημαντική συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Μια συνάντηση εκ των πραγμάτων καίρια, έως και κρίσιμη, δεδομένου ότι ναι μεν ο Έλληνας Πρόεδρος δεν ασκεί εξωτερική πολιτική με βάση το Σύνταγμα, αλλά:
- Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την τούρκικη προκλητικότητα και επιθετικότητα να έχει προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις.
- Ο Προκόπης Παυλόπουλος σεβόμενος πάντα τα όρια του θεσμικού του ρόλου, όπως προσδιορίζονται απ’ το Σύνταγμα, ωστόσο παρεμβαίνει στη βάση των εθνικών γραμμών, όπως έχουν διαχρονικά διαμορφωθεί, δεν κάνει εκπτώσεις επ’ αυτών.
Άλλωστε και πρόσφατα έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάννης και την πάγια ελληνική θέση, ότι «δεν διεκδικούμε, αλλά και δεν παραχωρούμε».
Σε αυτή τη γραμμή θα παραμείνει και τη Δευτέρα, στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι ο Έλληνας Πρόεδρος δεν προτίθεται (ακριβώς σεβόμενος το θεσμικό του ρόλο) να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του (με τον οποίο συχνά-πυκνά συνομιλεί τηλεφωνικά κι έχει μια καλή σχέση) ούτε τα ελληνοτουρκικά, ούτε πολύ περισσότερο το Κυπριακό, το οποίο άλλωστε θεωρεί (και είναι) διεθνές θέμα.
Η προσπάθειά του, όπως έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση, θα είναι να δημιουργηθεί κλίμα καταλλαγής, να πέσουν οι τόνοι της επιθετικότητας και να μπούμε σε μια περίοδο «ήρεμων νερών».
Σε αυτό το πλαίσιο θα επισημάνει την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, με παράλληλο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου είναι και η Συνθήκη της Λωζάννης.
Εάν ωστόσο ο Ερντογάν θέσει και διμερή ζητήματα, τότε ο Προκόπης Παυλόπουλος θα υποστηρίξει τις πάγιες ελληνικές θέσεις.
Άλλωστε ενδεικτικό της πρόθεσής του να μην κάνει εκπτώσεις είναι και το γεγονός, ότι τρεις μόλις μέρες πριν πάει στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο πρώτος θεσμικός παράγων της χώρας μας που έκανε μια σαφή και πατριωτική τοποθέτηση για την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Σημειώνεται, ότι η επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη (που δεν είναι επίσημη) γίνεται μετά από προσωπική πρόσκληση Ερντογάν στο πλαίσιο της πραγματοποίησης εκεί της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα απευθύνει ομιλία στη σύνοδο εκπροσωπώντας τη χώρα μας, όπου θα αναφερθεί στην ανάγκη να είναι η περιοχή σημείο σταθερότητας και συνεργασίας.
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Παυλόπουλου-Ερντογάν δεν θα γίνουν δηλώσεις.
Επισημαίνεται, ότι η επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη είναι η πρώτη αρχηγού του ελληνικού κράτους μετά το 1952, όταν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία ο τότε βασιλιάς Παύλος.